Előfizetés

Megkezdődött az önkormányzati sztrájk

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.02. 11:29

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az érdekvédők változatlanul tárgyalnának, a kormány csak levelezni akar.
Az önkormányzati dolgozók 17 és fél százaléka, 5358 ember csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett sztrájkhoz, amely ma reggel 8-kor kezdődött és pénteken munkazárásig tart. Boros Péterné, a szervezet elnöke ugyanakkor a Népszava kérdésére hangsúlyozta, hogy országos szervezésű helyi sztrájkról van szó, tehát az az alapszervezeteikre van bízva, hogy milyen megoldást választanak a munkabeszüntetésre. Van, ahol mind a három napon zárva tart a hivatal, míg például a Fővárosi Önkormányzatnál mindhárom napon csak 8 és 10 óra között sztrájkolnak a dolgozók.
A szakszervezet még tegnap este válaszlevelet küldött Pintér Sándornak, aki az önkormányzati dolgozók és az önkormányzatok helyzetének javítására kezdeményezett tárgyalásokat korábban szintén levélben utasította vissza.
Az MKKSZ arra emlékezteti a belügyminisztert, hogy ez a lépése a sztrájk jogosságát igazolja, hiszen a sztrájkot megelőző egyeztető eljárás nem vezetett eredményre. A miniszterelnök-helyettes felvetésére pedig, hogy járványhelyzetben nincs helye a széthúzásnak, az érdekvédők azt felelték: éppen az önkormányzatok munkatársai adtak példát a váratlan helyzetek megoldására, az önfeláldozó munkára a járvány megjelenése után.

A Fővárosi Önkormányzat ügyfélszolgálata zárva
Fotó: Béres Márton / Népszava
A szakszervezet emlékeztet arra is, hogy többször kezdeményezték a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását, mert az önkormányzatok saját bevételeik csökkentése miatt súlyos működési gondokkal küzdenek, egyre nehezebben fizetik dolgozóikat. Ez okozza az ágazat valódi feszültségét, a sztrájkhelyzetet – érvel Boros Péterné. Egyben emlékeztet arra is, hogy a törvény lehetővé teszi a sztrájk alatt a tárgyalások folytatását vagy megkezdését, ezért az MKKSZ változatlanul tárgyalásra szólítja fel a kormányt az önkormányzati érdekszövetségek bevonásával.

“Miért hagyják, hogy így legyen?” - a DK Brüsszel beavatkozását kéri az SZFE ügyében

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.02. 10:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Ha az Európai Bizottság hallgat vagy gyengének bizonyul, akkor a példát mások is követni fogják.”
Levelet írtak a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői Mariya Gabrielnek, az Európai Bizottság oktatásért és kulturáért is felelős biztosának a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának megszüntetéséről. A négy politikus szerint az uniós ellenőrző és végrehajtó testület nem hallgathat, amikor a Fidesz-kormány sorra átveszi az ellenőrzést a független művészeti, tudományos és oktatási intézmények fölött. Az SZFE “meghódítása” csak egy a sok közül, fogalmaznak levelükben a baloldali magyar EP-képviselők, beavatkozásra sarkallva az Európai Bizottságot. “Miután az Orbán-kormány elzavarta a CEU-t, megfosztotta függetlenségétől a Magyar Tudományos Akadémiát, letámadott számos színházat és teljes ellenőrzése alá vonta a filmipart, most a Színház- és Filmművészeti Egyetemet célozta meg” — áll a levélben, amelyben a szerzők röviden ismertetik az SZFE kormányzati elfoglalásának lépéseit és az ezt követő tiltakozó hullámot. “Tisztelt Biztos asszony! Miért hagyja az Európai Bizottság, hogy mindez megtörténjen? Hogyan értékeli ezt a legfrissebb fejleményt annak tükrében, hogy a magyar kormány támadásokat intéz a független intézmények ellen? Mit kíván tenni az Európai Bizottság annak érdekében, hogy helyreálljon a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiája?” - kérdezik Gabrieltől a DK-sok, hozzátéve: “Ha az Európai Bizottság hallgat vagy gyengének bizonyul, akkor a példát mások is követni fogják. A magyar kormány egyre inkább lerombolja európai értékekeinket”. A Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor által szignált levelet a DK európai parlamenti delegációja elküldte az uniós képviselőtestület tagjainak is.

Megfertőződött koronavírussal a Dunaújvárosi hokicsapat tagjainak többsége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 10:36

Fotó: Mudra László / Facebook/Dunaújvárosi Acélbikák
Pozitív eredményt mutattak a tesztek.
Koronavírusos lett a Dunaújvárosi Acélbikák hokicsapat többsége, erről a klub Facebook-oldalán  adott rövid tájékoztatást szerdán.
„A tegnap elvégzett teszteknél a játékosok többsége pozitív eredményt produkált. Megkérünk mindenkit, hogy aki az elmúlt egy hétben érintkezett a felnőtt csapat tagjaival, maradjon otthon”

– olvasható a bejegyzésben.

Hozzátették, hogy még várják a hivatalos instrukciókat, de továbbra is azonnali tájékoztatást fognak adni.
A csapat hétfőn jelentette be, hogy közülük többen rosszullétre hivatkozva keresték fel háziorvosaikat, akik koronavírus tesztre kötelezték a játékosokat. A keddi mérkőzést ezért lemondták, és akkor még azt írták, hogy a többi programról a tesztek eredményének függvényében döntenek. (A 444 nyomán.)