Előfizetés

Élőláncra hívnak a Színművészetisek

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2020.09.03. 17:16

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Ötezer emberre van szükségük vasárnap délután ahhoz, hogy eljuttassák alapdokumentumukat az SZFE épületétől az Országházba.
Nem tekintem hősnek magunkat, csak el akarjuk érni a céljainkat – válaszolta az egyetem előtti üzenőfalon is olvasható megjegyzésről érdeklődő kérdésünkre a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója. 
Most már nemcsak magunkért állunk ki, hanem mindazokért, akik szolidaritást vállalnak velünk

– folytatta többi között arra az autósra is gondolva, aki megállt az épület előtt és arról érdeklődött, mire van szükségük az egyetemfoglalóknak.

A Vas utcában többször is hallatszott dudaszó, és adomány is jut bőven.
Az őrségre azért van szükség, hogy legyen, aki az adományokat fogadja, illetve mi felelünk azért is, hogy aki belép, betartsa a járványügyi szabályokat

– indokolta, hogy miért van szükség őrségre.

Valóban, ottjártunkkor minden belépőn volt maszk és csak lázmérés után lehetett bejutni az intézménybe. A kérdésre, miszerint felveszi-e jövő héten a tárgyait, azaz megkezdi-e a tanulást, azt felelte, hogy ezt még nem tudja, majd elmondta, nincs nyilatkozati tilalom, de nincs több mondanivalója, mert mindennel egyetért, ami a sajtótájékoztatón elhangzik. A mindössze ötperces sajtótájékoztató most is a népdalátirat – Ej a titkos egyetem, titkosan kezdődik – éneklésével kezdődött. Majd elhangzott az újabb felhívás: „Ez lesz a harmadik figyelmeztetésünk. Az egyetem szenátusa, melynek 18-ból 5 tagja hallgató, a három alapdokumentum mellett egy Charta Universitatis szöveget is megfogalmazott és elküldött a fenntartónak. A kuratórium részéről az a vád ér minket folyamatosan, hogy nem vagyunk nyitottak a párbeszédre. Szerintünk párbeszéd csak egyenlő felek között jöhet létre. A Magna Charta Unversitatum pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján mi el tudjuk képzelni az együttműködést. Magyarország parlamentjében elfogadásra került az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy ezekkel az értékekkel ellentétes módon működjön az egyetem. Ezért vasárnap délután megpróbáljuk eljuttatni ezt a dokumentumot az országházba. Mi megkapaszkodunk az egyetem kapujában és láncot alkotva addig nyújtózunk, amíg élünk. Innentől van szükségünk rátok. Álljunk stafétaláncot a Vas utcától a parlamentig. Útközben érinteni szeretnénk a Szentkirályi utcai épületet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károly Gáspár Református Egyetemet. Úgy számolunk, hogy ötezren elegek lehetünk ehhez. Vagyunk veletek ennyien? A közlemény csak teljes terjedelmében közölhető, a hallgatók ezúttal kérdésekre nem válaszolnak. Köszönjük, hogy itt voltak.” A vasárnap délutáni élőlánc Facebook-oldala itt érhető el.

Vidnyánszky szerint új egyetemi vezetők kellenek

Új vezetést kell a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) élére választani és új munkatársak is kellenek – mondta Vidnyánszky Attila, az intézményt szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön a Kossuth rádióban. A kuratórium elnöke szerdán találkozott az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott vezetőivel. Mint mondta, minden lényegi kérdésben mást gondolnak, az egyetlen pozitív hozadéka a találkozónak az volt, hogy egyetértetek abban: hétfőn el kell kezdeni az oktatást. Hozzátette, szeptember végéig a mostani vezetőség működik, az ő felelősségük, hogy elinduljon az oktatás. Az új egyetemi vezetést az általa vezetett kuratórium fogja megválasztani. 

Vidnyánszky Attila: Új vezetés kell az SZFE élére

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.03. 14:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az új egyetemi vezetést az általa elnökölt kuratórium fogja megválasztani.
Új vezetést kell a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) élére választani és új munkatársak is kellenek - mondta Vidnyánszky Attila, az intézményt szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön a Kossuth rádióban. A kuratórium elnöke szerdán találkozott az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott vezetőivel.
Mint mondta, minden lényegi kérdésben mást gondolnak, az egyetlen pozitív hozadéka a találkozónak az volt, hogy egyetértetek abban: hétfőn el kell kezdeni az oktatást.

Hozzátette: szeptember végéig a mostani vezetőség működik, az ő felelősségük, hogy elinduljon az oktatás. Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy évtizedeken keresztül generációk érezték azt a zárat, hogy nem kerülhetnek be az egyetemre. Szavai szerint egyfajta kizárólagosság uralkodik az egyetemen a gondolatok, a módszerek, a filozófiák kapcsán és a konfliktus átöröklődik a generációk között.
Végtelenül bezárt, végtelenül kirekesztő attitűd, amit az ember folyamatosan érez

– fogalmazott.

Hozzátette: a tanárok nem tudják elképzelni, hogy a „mi gondolataink” is beépüljenek a képzésbe. Megjegyezte: el kell fogadniuk azt a tényt, hogy „van más is (...), mert egy évtizedes igazságtalanság, hogy nincs más”. Az új egyetemi vezetést a kuratórium fogja megválasztani. Vidnyánszky Attila szerint a pártok eszközként használják a diákokat ebben a helyzetben. Az egyetemet keddtől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány nemrég közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozza, hogy a lemondott vezetés cserben hagyta a járványhelyzetben a hallgatókat. Vidnyánszky ezután azt nyilatkozta, hogy mivel ő erről nem kapott hivatalos dokumentumot, ezért szerinte nem is mondott le az egyetemi szenátus.  Az SZFE hallgatói keddre virradóra elfoglalták az egyetem épületét Vidnyánszkyék távozását követelve. Szerda este költők és írók élőláncos versfelolvasást tartottak az intézmény előtt a diákok támogatására.

Vezér és Szívlapát: szerda esti élőláncos versfelolvasással álltak ki írók, költők az SZFE mellett (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 20:57
Nem hallgatnak
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szélesedő szolidaritás és elkeseredett küzdelem a tisztességért, az emberségért és a demokráciáért.
Élőláncos versfelolvasást szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előtt az épületet lezárva tartó hallgatók támogatására magyar költők és írók – számolt be a szerda este hat órára meghirdetett demonstrációról a 444.hu. Mint írták, az intézmény autonómiája és az oktatás szabadsága mellett kiálló művészek az alkalomhoz illő, rövid verseket mondtak el csaknem ezer ember előtt. Többek között a „vezérhez” írt saját költeményét adta elő Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos pedig egy 20 éves versét, a Szívlapátot olvasta fel.
A szervezők, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a Szépírók Társasága és a Slam Poetry már a rendezvény meghirdetésekor kiemelték: „Mi, magyar írók kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk az egyetem hallgatóival, és a filmes és színházi szakma valamennyi képviselőjével, akiket a SZFE einstandolása akár hosszú távon is igen nehéz helyzetbe hoz.”  
Schilling Árpád rendező délután a Facebookon egyebek mellett ezt írta az SZFE ellenállásáról: 
„Nincs konszolidáció, és nem lesz soha. Aki tisztességes, emberséges és demokratikus viszonyokra vágyik, az vagy emigrál vagy elkeseredett küzdelmet folytat.”