Előfizetés

Pintér sárga lapot kapott a köztisztviselőktől

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.04. 11:34

Fotó: Népszava
Az önkormányzati tisztviselők sztrájkja pénteken a munkaidő végén lezárul, de a béremelésért, a munkatársak megbecsüléséért a szakszervezet tovább harcol.
A kormány sem az Alaptörvényt, sem a köztisztviselők sztrájkjogát szabályozó – még 1994-ben kötött - sztrájkmegállapodás normáit nem tartotta be a három napos önkormányzati munkabeszüntetés előtt és alatt – hangsúlyozza a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) sztrájkértékelő közleménye. A szervezet sztrájkbizottsága ezt az állami törvénysértést elfogadhatatlannak tartja, ezért jelképesen „sárga lapot” mutat fel a tárgyalásokat elutasító belügyminiszternek. Az összefoglaló szerint a három napot érintő szakszervezeti akcióban a helyi döntések alapján különböző időpontokban és időtartamban összesen 5358 köztisztviselő vett részt, az ország minden részén tartottak tiltakozó és figyelemfelhívó megmozdulásokat, de ezek nem veszélyeztették az ügyfelek halaszthatatlan ügyeinek intézését.
Az MKKSZ sztrájkbizottsága és vezetése köszönetet mond az akció minden résztvevőjének és azoknak is, akik valamilyen módon kifejezték szolidaritásukat a sztrájkolókkal. A Boros Péterné elnök aláírásával kiadott közlemény arra is emlékeztet ugyanakkor, hogy a dolgozókat nem egy helyen megfélemlítették, sokan egzisztenciájukat féltve nem mertek bekapcsolódni a munkabeszüntetésbe. Az önkormányzati tisztviselők sztrájkja pénteken a munkaidő végén lezárul, de a béremelésért, a munkatársak megbecsüléséért a szakszervezet tovább harcol. Ennek formájáról azonban még nincs döntés, a közlemény is azzal a kérdéssel zárul: „Mi legyen a folytatás”? Mivel a most záruló akció is az alapszervezetek kérésére nyúlt háromnaposra, arra lehet számítani, hogy a tagság ennél is erősebb hatású megmozdulásokat követel a jövőben.

Hétvégenként ingyen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas fővárosi tömegközlekedési vonalon

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 10:45
Az 59-es villamosjáraton közlekedő, Tatra típusú szerelvényeken a kocsik végében kialakított kerékpárszállításra szolgáló helyre teszi biciklijét egy férfi Budapesten, a XII. kerületi Kiss Ferenc téren
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A három hónapig szombaton és vasárnap a kerékpárosoknak csak a saját utazásukhoz szükséges jegyet vagy bérletet kell megváltaniuk.
Három hónapos tesztidőszak keretében hétvégenként díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas fővárosi tömegközlekedési vonalon, azaz az kerékpárosoknak csak saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük – közölte a Budapesti Közlekedési Központ és MÁV-HÉV Zrt..
A fővárosban és az agglomerációban jelenleg egy vonaljegy érvényesítésével vagy kerékpárosbérlettel vehető igénybe a bicikliszállítás az arra alkalmas vonalakon. Kísérleti jelleggel ez a szabály változik szeptembertől december elejéig hétvégenként: 
szombaton és vasárnap nem kell külön fizetni a kerékpárszállításért azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel

– olvasható a közleményben.

Díjmentesen lehet kerékpárt szállítani hétvégenként a H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV vonalán, a fogaskerekűn, minden Tátra-típusú villamoson a budai fonódó 17-es, 41-es, 56A, az 59-es, és a 61-es vonalán, a 65-165-ös és a 212-es buszon, a 77-es trolibuszon, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajón.
Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat – írták.
A kerékpárszállítási szolgáltatást a Budapest Restart programmal összhangban, a koronavírus miatti járványhelyzetben megnövekedett kerékpáros forgalomra tekintettel fejlesztik. A kerékpárszállítással kapcsolatos információk és tudnivalók a BKK és a MÁV-HÉV honlapján olvashatók.

459 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghalt egy beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 09:29

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.
459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en pedig már meggyógyultak - közölte péntek délelőtt a kormányzati tájékoztatási honlapon. Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3262) és Pest megyében (1054) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (463), Komárom-Esztergom (352), Zala (302), Hajdú-Bihar (254.). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (33). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A kormány mai ülésén ismét értékeli a járványügyi helyzetet - írják.  A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén - teszik hozzá.  Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.