Előfizetés

Két salgótarjáni iskolát is bezártak, miután megfertőződött egy tanár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 16:37

Fotó: Google Street View
A koronavírusos pedagógus mindkét intézményben tanít, az iskolákban online oktatásra állnak át.
Megfertőződött koronavírussal egy tanár Salgótarjában, ezért két középiskolát is bezártak – idézi Fekete Zsolt helyi polgármester Facebook-bejegyzését a hvg.hu. Fekete szerint az érintett pedagógus a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában tanít, így elsőként azt zárták be, jelenleg a teljes tanári kart tesztelik, a jövő héttől digitális oktatásra állnak át. Mivel több pedagógus a Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskolában is tanít, ezért elővigyázatosságból azt is bezárták, és szintén távoktatást vezetnek be.
A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a másfél méteres távolságtartás, illetve a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése továbbra is kötelező. Nógrád megyében a koronavírus tájékoztató oldal térképe szerint eddig 78 fertőzöttet azonosítottak be a járvány kezdete óta - teszi hozzá a lap.

Koronavírusos két hallgató a győri Széchenyi István Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.04. 16:25

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az intézmény felvette a kapcsolatot a hatóságokkal.
Két hallgató is koronavírus-fertőzöttnek bizonyult a győri Széchenyi István Egyetemen szeptember 3-án. Az intézmény felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, emellett a továbbiakban is szigorúan betartja a járványügyi védekezés kapcsán korábban hozott szabályokat – közölte az egyetem. Az egyetem arra kér mindenkit, hogy aki a betegségre utaló tüneteket észleli magán, jelezze ezt háziorvosának, illetve kövesse a koronavirus.gov.hu oldalon megtalálható protokollt.

Nem védte a TEK Szijjártó Pétert a luxusjachton

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.04. 16:06

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
A miniszter maga mondott le a terrorelhárítás védelméről, miközben az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó hajóján nyaralt.
A belügyminiszterhez fordult a jobbikos Stummer János, hogy további részleteket ismerjen meg Szijjártó Péter adriai jachtozásáról. Pintér Sándor annyiban lehet érintett, hogy a felügyelete alá tartozik a Terrorelhárítási Központ is, ami Stummer szavai szerint „nagy mennyiségű személyi állománnyal” védi a külügyminiszter Szijjártót.

A TEK is eljött a vegyes nyaralásra?

A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, hogy mivel a külügyminiszter augusztus közepén munkával vegyes nyaralást folytatott, és Szíjj László jachtján is a fehérorosz válság ügyében egyeztetett külföldi kollégáival:
  • A TEK biztosított a miniszternek bármilyen fajta személyi vagy fizikai védelmet a horvátországi magánút idején?
  • Biztosítva volt–e Szijjártó Péter mobiltelefonja ezekre a beszélgetésekre, hogy azok ne lehessenek lehallgathatóak, sem kifürkészhetőek?
  • Amennyiben a TEK horvátországi nyaralása idején is biztosított védelmet a miniszternek, akkor ennek mekkora költsége merült fel?

Szijjártónak nem kellett testőr az Adriára

A megszólított Pintér helyett Kontrát Károly államtitkár reagált; röviden arról számolt be, hogy a külgazdasági és külügyminiszter „a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen lemondhat”, ha magánprogramot szervez,
a kérdéses időszakban a TEK emberei pedig nem voltak jelen a magánúton.

Kontrát nem válaszolt egyértelműen a telefonvonal biztosításáról szóló kérdésre; igaz, a személyvédelem egyes elemeiről szóló megjegyzés annak burkolt beismerése is lehet, hogy a miniszteri mobil védelmét Szijjártó sem írhatja felül, és ez nem tartozik a TEK opcionális szolgálatai közé.
Cikkünk korábbi változatában azt írtuk, hogy maga a belügyminiszter, Pintér Sándor válaszolt Stummer megkeresésére. A tévedésért elnézést kérünk.

Fizetni nem tudná, el nem fogadhatta, mégis jachtozott

Mint az Átlátszó nyomán lapunk is megírta, a külgazdasági és külügyminiszter augusztusban napokat tartózkodott a Lady Milliard luxusjacht fedélzetén, ami az ország egyik leggazdagabb építési vállalkozója, a közpénzes megrendelésekkel is jól járó Szíjj László cégének nevén szerepel. Az ügy magában felveti a korrupció gyanúját, hiszen Szíjj vállalatai számos állami pályázaton taroltak; Szijjártónak ráadásul nincs akkora összegű vagyona, amiből egy ilyen – a G7 becslése szerint napi 10 milliós bérleti díjú – hajót több napra lefoglalhatna, lekötelező mértékű ajándékot pedig kormánytagként nem fogadhat el magánszemélyektől. A politikus következetesen magánélete részeként emlegeti a nyaralást, költségeiről viszont nem nyilatkozik. A történtek miatt egy ismeretlen feljelentést tett Szijjártó Péter ellen – az ügy a Központi Nyomozó Ügyészségnél landolt, ahol egyelőre azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény.