Előfizetés

Már nem fognak életjeleket Bejrútban a chilei mentők, mégis a végsőkig folytatják a kutatást

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.06. 09:52
A chilei önkéntesek és mentőkutyájuk, Villám
Fotó: KARIM DAHER / AFP
A műszerek néhány napja szívverést és légzést mutattak ki a több mint egy hónappal ezelőtti robbanás romjai alatt, de eddig nem találtak túlélőt.
Már nem érkeznek életjelek Bejrútban a romok alól – adta hírül szombaton az a chilei mentőcsapat, amely életjeleket vélt felfedezni csütörtökön, egy hónappal a hatalmas robbanás után. Az önkéntes mentők vezetője, Fernando Lermanta ugyanakkor azt mondta: folytatják a kutatást akkor is, ha csak egyetlen százaléknyi a remény. A mentőkutyás csapat csütörtökön a felszínen műszerekkel olyan jeleket fogott, amelyek szívverést és légzést sejtettek, és a hőérzékelő értéke is élet lehetőségére utalt. A mentők órákon át ástak a törmelékben lefelé, ám idővel túl veszélyessé vált a művelet az ingatag romok miatt, ezért le kellett állniuk. Az akciót péntek reggel már félszázan folytatták, ám csak lassan haladtak a feltárással, mert nem használhattak nehéz munkagépeket az omlásveszély miatt.  Szombatra az épület romjainak 95 százalékát így is sikerült átkutatni, ám senkit sem találtak. A Bejrútban augusztus 4-én nagy valószínűséggel gondatlanságból bekövetkezett, nagy erejű robbanások miatt 190-en haltak meg és mintegy hatezren megsérültek.

Több ezer járványtagadó tüntetett Rómában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.06. 09:03
Még Donald Trumpot is éltették az összezsúfolódott, maszk nélküli olasz tüntetők
Fotó: RICCARDO DE LUCA / Anadolu Agency/AFP
Vezető olasz politikusok elítélték a felelőtlen akciót, miközben Olaszországban is folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma.
Koronavírus-járványt tagadók tüntettek szombaton Róma történelmi központjában a fertőzés terjedését akadályozó óvintézkedések ellen. Több ezren voltak, és egyikük sem viselt maszkot. A megmozdulást élesen elítélte olasz politikusok sora. Giuseppe Conti miniszterelnök a tüntetőknek szánt üzenetében szembesítette őket a számokkal: a járványnak már 35 ezer halottja van Olaszországban, a fertőzöttek száma meghaladja a 276 ezret. A demonstrációt elítélte többek közt Luigi De Maio külügyminiszter és Virginia Raggi, Róma polgármestere is. A járványban kételkedők és annak létét tagadók annak ellenére tüntettek, hogy már öt hete ismét töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Itáliában. Péntekről szombatra újabb 1700 emberről bizonyosodott be, hogy elkapta a koronavírust. A kételkedőket az sem győzte meg a járvány valódiságáról, hogy csütörtöktől kórházban van Silvio Berlusconi volt kormányfő szintén koronavírus-fertőzés miatt. Állapotát orvosai stabilnak mondják. 

Több embert megkéseltek Birminghamben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.06. 08:33
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A helyi rendőrség reggeli beszámolója egyelőre nem tért ki a sérültek számára és állapotára.
Több embert megkéseltek vasárnap a közép-angliai Birmingham belvárosában. A helyi rendőrség reggeli beszámolója egyelőre nem tért ki a sérültek számára és állapotára. A rendőrségi közlemény szerint a vizsgálat jelenlegi szakaszában "nem lenne helyénvaló találgatásokba bocsátkozni" a késelés indítékairól. Az incidens helyszínét, ahol sok népszerű éjszakai szórakozóhely van, a hatóságok lezárták.