Előfizetés

Több ezren csatlakoztak az SZFE mellett kiálló élőlánchoz (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 15:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
Becslések szerint tízezernél is többen voltak vasárnap délután az egyetem autonómiájáért tiltakozó hallgatók demonstrációján. Több kilométeren át juttatták el a Parlamenthez a követeléseiket összefoglaló chartát.
Harmadik figyelmeztetés: Stafétalánc az SZFE-től a Parlamentig! címmel szervezett vasárnap délutánra élőláncos tiltakozást a Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK, azaz a hallgatói önkormányzat. A tiltakozásra legalább ötezer embert vártak. Az SZFE Szentkirályi utcai épületénél – ahonnan az élőlánc indult - nem sokkal a kezdés előtt néhány száz demonstráló gyűlt össze a 15 órai kezdésig a szomszédos Mikszáth Kálmán téren, hasonló tömeg gyűlt össze – jelentette helyszíni tudósítónk. A jelenlévők száma alapján összeérhet az élőlánc a Parlamentig, amely a belváros több egyetemét is érinti, de ehhez a többi állomáson is hasonló tömegnek kell összegyűlnie. 
Az egyetem egyik hallgatója felolvasta az SZFE hallgatóinak 13 pontos követeléseit, melynek lényege, hogy nem fogadják el az egyetem fölé létrehozott, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, egyben lemondásukat is el szeretnék érni. Ezen kívül követelik az intézmény autonómiájának visszaállítását. A közlemény szerint a hallgatók „tanulni akarnak”, de nem fogadják el, hogy a kuratórium egyelőre átláthatatlan koncepciója szerint diktálja, milyen oktatás történjen az egyetemen.
„Hétfőn egyetemi fórummal kezdik meg a szorgalmi időszakot, az egyetem összes polgárát, az oktatókat is arra kérik hogy csatlakozzanak az egyetemfoglalók blokádjához.”

   Upor László, az SZFE felmondási idejét töltő rektorhelyettes bejelentette:
„Az egyetemfoglaló hallgatókkal egyetértésben a tanévkezdést az egyetemen egy héttel elhalasztom, a tanév rendjét megváltoztatom, a beiratkozás határidejét ezzel együtt szeptember 13-ig meghosszabbítom”.

Beszédében kiemelte: „Színház- és Filmművészeti Egyetemet a hallgatók szeptember 1-jén elfoglalták, tiszta és világos követeléseiket megfogalmazták, üzenetükkel embereket, fontos szervezeteket, magyar művészeket, tudósokat maguk mellé tudtak állítani. Hangjuk százszor messzebb hangzik, mint az előző hónapokban a miénk. Az egyetem szenátusának és vezetőségének lemondása is azt fejezte ki, hogy a történteket nem tudjuk elfogadni.” – Az egyetemen kialakult helyzet feltétlen elemzést és megvitatást igényel és azt, hogy az egyetem polgársága együtt folytassa a fórumokon való közös gondolkodást, az osztályokkal való találkozást – fűzte hozzá Upor László.
Az SZFE által készített oktatási charta délután fél négykor indult útra az élőláncban a parlamentig. Ebben a dokumentumban rögzítik azokat az alapelveket, hogy az állam milyen szabad, autonóm környeztet biztosítson az SZFE számára.  A charta szövegét Udvaros Dorottya színművész olvasta fel, majd indította útnak az élőláncban. - Mindenki, aki megérinti a chartát, az segíti, hogy célba jusson – mondta Udvaros Dorottya.
A kezdésre jelentős tömeg gyűlt össze, a másfél méteres távolságot nehéz lesz a láncban állóknak betartani, ha mindenki be akar majd állni – ennek megszervezése a logisztikai kihívás. A demonstrálók között az egyetem jelenlegi és egykori hallgatói mellett oktatók, művészeti szakmai szervezetek, színművészek, zenészeket is felfedezni, akik a támogató civilekkel vegyülnek.  A láncban a chartát magasra emelve adják egymásnak a demonstrálók. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem épülete előtt hegedűszó kísérte az akciót.  Minden résztvevő gondosan maszkot és kesztyűt visel, hogy ügyeljen a járványhelyzetre. A szervezők kézfertőtlenítővel járnak körbe és mindenkit figyelmeztetnek a védekezésre, a maszkhasználatra. Egy-egy utcasarkon zenészek kísérik játékukkal a láncot, illetve egy táncosokból álló csapat halad a charta mellett.
A Mérce élő közvetítése szerint már az egyetem Vas utcai épületétől a Rákóczi úton is nagy  lett a tömeg. Lezárások nincsenek, van, ahol 2-es sorokban állnak az emberek, de Duna-parton, a pesti alsó rakparton özönlő tömeg minden várakozást felülmúlt, sokan be sem férnek a láncba. Gólyalábasok és utcazenészek teremtenek ünnepi hangulatot. Eközben az SZFE Vas utcai főépületénél az egyetemfoglalók ismét felolvasták a követeléseiket. A szomszédos Uránia Filmszínház előtt hallgatók osztják meg gondolataikat, hogy mit jelent számukra az intézmény. – Itt lettem jobb ember, itt ismertem meg mélyebben a magyar kultúrát, az igazi nemzeti érzést – mondta egyikük tudósítónknak. 
A résztvevők maszkjai egyébként a legtöbben „freeSZFE” feliratú arctakaróban vannak, de a „Maradj szabad” feliratú üzeneteken át a banánmintás megoldásokon át a filmdíszletbe illő szilikonmaszkokig nagyon széles a skála.   – Elért a lánc a Parlamentig – jelentették be a szervezők, amit nagy tapssal fogadtak a résztvevők. Eközben sokan még mindig szeretnének becsatlakozni a láncba. A másfél méteres távolságot szinte lehetetlen tartani, de minden másra ügyelnek a demonstrálók.
„Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá” – idézi a menetben egy transzparensen Esterházy Pétert az egyik demonstráló, üzenve az SZFE-t kritizáló Vidnyánszky Attilának és a kuratóriumnak. Közben a Kossuth teret kezdik megtölteni az Országház elé elért élőláncosok, kezükben az SZFE-tiltakozás jelképévé vált piros-fehér szalaggal. A téren, a láncban jelenlévők között feltűnt az ismert toxikológus, Zacher Gábor, a szemlélődők soraiban pedig Szabó Tímea ellenzéki parlamenti képviselő.  Az Országházra kitűzött székely-zászló alatt stílszerűen marosvásárhelyi és kolozsvári egyetemisták fejezik ki szolidaritásukat egy transzparenssel a színművészetis hallgatók mellett. Egyre többen vannak a Kossuth téren, az eddig csak egymás között beszélők skandálni kezdték: „Szabad ország, szabad egyetem”. A résztvevők énekelnek, és természetesen felcsendült az immár szokások Kicsi vagyok én kezdetű dal is. Majd elhangzott: a charta már az Erzsébet hídnál tart.
Útközben a kereszteződésekben egy-egy tüntetőt a magasba emelve juttatják át a zöld jelzés alatt a dokumentumot. A lánc azon résztvevői, akik már tovább adták, fokozatosan menetté formálódnak, hogy a Kossuth térre vonuljanak át. A Corvinus Egyetemnél kisebb utcabál alakult ki. Az egyetem hallgatói már megtapasztalták, hogy milyen az SZFE-hez hasonló fenntartóváltás folyamata, ők akkor magukra maradtak a tiltakozásukban, de most szolidaritást vállaltak az SZFE-vel. A Kossuth téren felcsendült az átköltött népdal is: „Hej a titkos egyetem”, az Alkotmány utcánál lévő Politikatörténeti Intézet ablakaiba kitették a piros-fehér csíkos szalagokat. Közben a pesti rakparton az Erzsébet hídnál már nem is láncról, hanem összefüggő embertömegről lehet beszélni. A menet élén magyar és cigány népzenei felvezetés szolgáltatja a talpalávalót. A pesti rakparton az Erzsébet hídnál már nem is láncról, hanem összefüggő embertömegről lehet beszélni. A menet élén magyar és cigány népzenei felvezetés szolgáltatja a talpalávalót. Egyébként a rendezők szándékai szerint a Kossuth téren a járványveszély miatt nem folytatódna a tüntetés, ezért arra kérik a résztvevőket, hogy oda ne sétáljanak át. Ennek azonban láthatóan nincs nagy foganatja. A tervek szerint a térre érkező chartát kiragasztják majd a Parlament épületére.
Nagyon nehéz megtippelni, hogy hányan vehetnek részt a demonstráción. Elvileg másfél méteres távolságot tartva 5 ezer ember elegendő volt a lánchoz a rendezők számítása szerint. Ehhez képest rakparttól több sorban, helyenként összefüggő embertömegek kísérték a láncot. A Kossuth téren szintén ezrek várják a rendezők által kért u-alakban, két sorba rendeződve a dokumentum érkezését. A szervezők bejelentették: érkezik a charta! Így is történt: dobbal és zeneszóval, valamint a már többször is felhangzó „szabad ország, szabad egyetem” skandálással. Tudósítónk meglepőnek tartja, hogy míg az élőlánc résztvevői jellemzően viselnek maszkot, a helyszínre kivezényelt rendőrök nem. A parlament előtt az egyik hallgató felolvasta a felsőoktatás autonómiáját, függetlenségét kimondó chartát, és köszönetet mondtak a résztvevőknek és a támogatóknak. A chartát az élőlánc tagja kézről-kézre adják, az Indexet elhagyó újságírók jelszavának „nem hallgatunk”,  majd zenei aláfestéssel ismét a „szabad ország, szabad egyetem” ütemes ismételgetésével. Szinte karneváli a Kossuth téri hangulat. Este fél hét után a charta a Parlament lépcsőjéhez ért, ahol Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke vette át. A tömeg azt skandálta, hogy „adjuk át”, tűzzük ki”. Végül a dokumentumot egy irattartó hengerben a déli oroszlán szoborra helyezték, egy másik példányt pedig az oroszlán alatti emelvényre ragasztottak. Emiatt egy rendőr némileg akadékoskodott, de a résztvevők nem törődtek vele. A demonstráció a Himnusz eléneklésével ért véget.

Orbánék szobrot állítanak George Bushnak a Szabadság téren

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.06. 14:53

Fotó: Népszava
A szobrot október 23-án avatják fel.
A magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete vasárnap. Gulyás Gergely és David B. Cornstein közös közleményükben úgy fogalmaztak, 2020. október 23-án a szobor avatásával "kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben". A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a - Reagan szavaival élve - "gonosz birodalmának" felszámolásáért - tették hozzá. Hangsúlyozták: a szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Bush elnök életművét joggal övezi elismerés - olvasható a közleményben, amelyben aláhúzzák, hogy a közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során - elnökként és alelnökként - a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett. Kiemelték, a szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor, amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett. A rendszerváltoztatás, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek - fűzték hozzá. A közleményben kitértek arra is, hogy a hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. "A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket" - fogalmaztak az aláírók, és hozzátették: Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez. "Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk: együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja" - hangsúlyozta Gulyás Gergely és David B. Cornstein.

Koronavírusos lett az egyik fővárosi polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 12:31
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
D. Kovács Róbert közösségi oldalán jelentette be fertőzöttségét.
"Tegnap délután szembesültem azzal az eredménnyel, aminek elkerüléséért mindent megtettem március óta."

Kőbánya polgármestere vasárnap reggel számolt be arról, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje - vette észre a hvg.hu. Szombaton kapta meg az eredményt, miután Radványi Gábor alpolgármester kontaktjaként került kivizsgálásra még csütörtökön reggel, azonnal, ahogy az ő fertőzöttsége kiderült. D. Kovács azt írja,  péntekre le is betegedett, általános gyengeséggel, erős fej- és végtagfájdalommal küzd. A feleségén is jelentkeztek tünetek. Elmondása szerint nyár elején tettek a családjával két belföldi kirándulást, mindig és mindent fertőtlenítettek. Nem voltak rendezvényen, se családi összejövetelen.
Egy “hibát” azonban mégis elkövettem. Visszatérve a hivatalba jól esett újra találkozni a kollégákkal, nem csak online, hanem szemtől szembe egyeztetni, értekezni. Az elmúlt napokban a bizalom erősebbé vált az aggodalomnál, egymás között nem vettünk maszkot, a 2 méteres távolság is sérült amikor beszálltunk közösen egy autóba. Ennek sajnos rögtön meg is lett a következménye - írja bejegyzésében.