Előfizetés

Már a jövő év elején elérhető lehet a koronavírus elleni védőoltás Kanadában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 06:09
Illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library
Négy vakcinavásárlási ügyletről számoltak be eddig, és továbbiakról is tárgyalnak.
Kanadában már a jövő év elején lehet védőoltás a koronavírus ellen – jelentette be az ország közszolgáltatási és közbeszerzési minisztere csütörtökön. A kanadai kormány négy vakcinavásárlási ügyletről számolt be eddig, és továbbiakról is tárgyal. Ezzel egyidejűleg pénzügyileg támogat más, a gyógyítást elősegítő programokat, továbbá új védőoltásgyártási kapacitásokat létesít Montréal környékén. Anita Anand miniszter azt mondta, hogy a vakcinák szállításának pontos időpontja függ a klinikai tesztek eredményétől, a hatósági engedélyeztetési eljárástól, valamint a gyártási kapacitástól. Amennyiben sikerül ezeket az akadályokat leküzdeni, a kormány arra törekszik majd, hogy a tervezettnél korábbi szállításról tárgyaljon – tette hozzá. Kanadának
megállapodása van a Moderna, a Pfizer, a Novavax és a Johnson & Johnson vakcinagyártókkal.

Anand nem árulta el, hogy a tervek szerint melyik cég szállítana hamarabb, a tesztvizsgálatok előrehaladott állapotát figyelembe véve a Moderna és a Pfizer lehetnek az elsők között. A Pfizer korábban azt közölte, hogy adataik alapján akár októberre elérhető lesz a termékük.
Kanadában az elmúlt napban 630-an fertőződtek meg, így az eddig regisztrált esetek száma elérte a 134 924-et

– derül ki az egészségügyi tárca csütörtöki közleményéből.

Szerdán 546 esetet jegyeztek fel.
Az országban 9163-an haltak meg a járvány január 15-i kezdete óta.

Az áldozatok 90 százaléka 60 év feletti volt. Koronavírusteszten 5,9 millió kanadai esett át, 119 ezer ember pedig felgyógyult a kórból. Justin Trudeau kormányfő július 29-én azt mondta, hogy értek el eredményeket a betegség elleni küzdelemben, de a veszély még nem múlt el. Szerinte az ország felkészült a járvány esetleges második hullámára.

Egy nap alatt több mint négyezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 21:57

Fotó: Manuel Navarro /
A tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba.
Spanyolországban 24 óra alatt több mint négyezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, amely összesen már meghaladja az 554 ezret – tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban csütörtökön.  
– A tartományok felében megfigyelhető a növekedés ritmusának lassulása

– tette hozzá.

– Spanyolországban a koronavírus okozta halálozási átlagéletkor 86 év, magasabb, mint a járvány csúcsán volt tavasszal – mondta. A járványügyi vezető kiemelte: az elmúlt hetekben tapasztalt 0,6 százalékos halálozási ráta alacsonyabb mint sok más uniós országban, példaként említette Franciaországot, ahol 0,7, illetve Olaszországot és Nagy-Britanniát, ahol 1 százalék feletti ugyanez az arány.
A spanyol egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt egy napban 71-gyel nőtt a halálos áldozatok száma, egy hét alatt 249-en hunytak el. A fertőzés eddig 29 699 emberéletet követelt a dél-európai országban.

Kérdésre válaszolva Simon kitért arra is, hogy a tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba, így leghamarabb a jövő héttől lehet észlelni, hogy ennek milyen hatása volt a vírus terjedésére. A szakember hangsúlyozta: országosan a kórházi ellátórendszer képes kezelni azt a terhelést, amit a 8400 Covid-beteg ápolása jelent, de egyes kórházakban előfordul nagyobb esetszám. Példaként említette, hogy míg az országos kapacitás 7 százalékát foglalják el a koronavírus-fertőzöttek, néhány intézményben ez 30 százalék is lehet. A szaktárca jelentése szerint augusztus 31-e és szeptember 6-a között 641 ezer PCR-tesztet végeztek, amelynek 11,6 százaléka hozott pozitív eredményt. Csak pár napja írtunk arról, hogy a spanyol egészségügy összeomlóban van. A kórházakban egyre drámaibb helyzet kezd kialakulni, mivel naponta mintegy ezer újabb és újabb személy szorul itteni kezelésre. Joan Cayla járványügyi szakértő szerint a gyors terjedést a helyi egészségügy korlátozott lehetőségei is magyarázzák. Mindeközben a megbetegedések drámai emelkedésének hatására a regionális kormányzatok kapkodnak és elhamarkodott döntéseket hoznak. Spanyolország az első európai állam, ahol meghaladja a félmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma. Az ország jelenleg a 9. legfertőzöttebb terület azon 188 állam közül, ahol megjelent a vírus.

Kizuhant egy kislány a poprádi kórház nyolcadik emeletéről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 21:28
Képünk illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / AFP/NurPhoto
Az áldozat egy 7 éves gyermek.
Eddig tisztázatlan körülmények között csütörtökön kiesett egy gyerek a poprádi kórház nyolcadik emeletről Szlovákiában – írja a Bumm.sk. Igor Pavlik, az Eperjesi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a TASR hírügynökségnek az információt. Közölte azt is, hogy vizsgálják az eset körülményeit, de a folyamatban lévő nyomozás miatt nem adnak további tájékoztatást.  
– Nagyon sajnáljuk, ami történt. Őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak és a hozzátartozóknak. Nem tudjuk, hogyan történhetett meg ilyesmi, mert a gyermekosztályon évek óta biztonsági ablakok vannak, éppen azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő

– mondta Sylvia Galajda, a popádi kórház szóvivője.

  A čas.sk információi szerint az áldozat egy 7 éves kislány.