Előfizetés

Táppénzdilemma: fizetés vagy vírus?

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:27

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Sok pedagógusnak az is gondot okozhat, ha karanténban a fizetésüknek csak 50-60 százalékát kapják meg.
Miután továbbra sincs egyértelmű központi utasítás arra vonatkozóan, mit kell tenniük a köznevelési intézményeknek, ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, az igazgatók, pedagógusok gyakran egymástól teljesen eltérő protokollok szerint kénytelenek megoldani a védekezést – állítja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás lapunknak elmondta, például egy Győr-Moson-Sopron megyei iskolában teljesen felfüggesztették a tanítást, miután az egyik pedagógusról kiderült, hogy fertőzött, ezzel szemben egy Hajdú-Bihar megyei iskolában „csak” néhány osztályt küldtek karanténba azt követően, hogy az egyik diák koronavírustesztje pozitív lett. De a PSZ tud olyan dunántúli iskoláról is, ahol az egyik osztályban bizonyítottan fertőzött lett egy diák, de az iskolavezetés a gyerekekre, illetve a szülőkre bízta, hogy továbbra is bemennek-e az iskolába. – Egyszerűen senki sem tudja, milyen elvek szerint kell dönteni az iskolai tanítás felfüggesztéséről, az Oktatási Hivatal pontosan milyen szempontok szerint rendel el rendkívüli tanítási szünetet vagy tantermen kívüli oktatást. De a védekezés mértéke is eltérő, van olyan iskola, ahol igyekeznek szigorúan betartani az ajánlásokat, máshol még lázmérő sincs. A védekezés a végletek között zajlik – fogalmazott a PSZ alelnöke. Arról már Müller Cecília országos tisztifőorvos számolt be egy szerdai egészségügyi szakmai konferencián, tudnak arról, hogy több esetben már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába, ezért arra kérte a tanárokat, csak egészségesen vegyék fel a munkát. Totyik Tamás ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, az ilyen esetek mögött egzisztenciális okok is állhatnak: ha egy pedagógust hazaküldenek és karanténra köteleznek, fizetésüknek csupán 50-60 százalékát kapják meg táppénzben. – Ez sokaknak hatalmas kiesést jelenthet. Például egy gyermekét egyedül nevelő, 10 éve a pályán lévő pedagógus nettó jövedelmi szintje nem éri el a társadalmi minimum szintjét, vagyis a 180 ezer forintot sem. Akik ilyen helyzetben vannak, azt hiszem, háromszor is meggondolják, mi jelent számukra nagyobb kockázatot – mondta. A szakszervezet ezért levélben kérte Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, hogy a koronavírus-fertőzést, ha azt bizonyítottan a munkahelyén kapta el valaki, tekintsék foglalkozási megbetegedésnek, az érintett pedagógusoknak pedig 100 százalékos táppénzt állapítsanak meg. 

Több mint 50 iskola érintett

Jelenleg nyolc óvodában és három iskolában van rendkívüli szünet, illetve 53 intézményben tantermen kívüli, digitális munkarendet rendeltek el - közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön. Ugyanakkor a tantermen kívüli oktatásban nem mindenhol érintett az egész iskola, van, ahol csak egyes osztályok álltak át. Az Emmi közlése szerint összesen 10 intézményben kellett eddig teljesen felfüggeszteni a tantermi oktatást. A települések közül Budapesthez köthető a legtöbb eset.

Nyolc hennafestékben is túl sok penészgombát találtak

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.11. 10:25
Illusztráció
Fotó: Ajay Kumar Gautam/The Times of India / AFP
A határértéket meghaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak.
Csaknem hatvan szépségápolási cikk esett át laborvizsgálaton az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi ellenőrzés során. Miközben minden egyéb termék megfelelt az előírásoknak, nyolc hennafesték a mikrobiológiai tisztaság szempontjából megbukott, ezek forgalmazását megtiltották – közölte a tárca pénteken.
Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma összesen 59 női kozmetikumot és borotválkozás utáni balzsamot vizsgált. A folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek esetében a nehézfémtartalmat és mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték a szakemberek. A jogszabály a fogyasztók egészségének védelme érdekében egyértelműen rögzíti, hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő például arzén, kadmium vagy ólom. 
A nehézfémtartalom szempontjából a 49 női kozmetikum mindegyike megfelelt a vonatkozó előírásoknak.
A mikrobiológiai tisztaság vizsgálata során azonban 19-ből 8 henna tartalmú növényi haj- és testfesték megbukott az ellenőrzésen. A színezőporok kozmetikai termékekben meg nem engedett mennyiségben tartalmaztak penészgombát és egyéb mikrobákat, ezeknek csak egy része pusztul el a forró víztől, amellyel a hennát használat előtt össze kell keverni.
A határértéket meghaladó mennyiségű mikrobák, gombák bőrproblémákat, sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak. A fogyasztóvédelmi hatóság ezért megtiltotta a laborvizsgálaton kifogásolt hennafestékek forgalmazását, és arra kötelezte a gyártókat, hogy a továbbiakban csak az előírásoknak megfelelő termékeket árusítsanak.
A 10 borotválkozás utáni balzsam a mikrobiológiai tisztaság, a termékekben található tartósítószer mennyisége és a címkén található, kapcsolódó tájékoztatás megfelelősége szempontjából is kifogástalan volt.

Orbán: Nem lesznek általános lezárások, az országnak működnie kell

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.11. 09:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az emberek azt akarják, hogy az ország ne bénuljon meg újra – magyarázta Orbán Viktor, aki újfajta védekezést ígért, és többször odaszúrt Karácsony Gergelynek is.
A két járványhullám is különbözött, ezért a védekezés is eltérő lesz; van haditervünk a helyzet kezelésére – mondta Orbán Viktor a közrádiónak adott szokásos pénteki interjújában. Elmondása szerint ezt a „haditervet” a nemzeti konzultációban kapott válaszokra építették, az emberek pedig Orbán szerint ezúttal nem támogatják a kijárási korlátozások újbóli elrendelését.

Járványügyi „önök kérték”

A válaszok lényege sarkítva az, hogy Magyarországnak működnie kell, nem engedhetjük, hogy a vírus megbénítson minket – fejtegette a miniszterelnök. Épp ezért most nem lesznek általános óvoda és iskolabezárások, a védekezés inkább a kisebb fertőzési gócpontok gyors elkülönítéséről és az idősek, betegek megerősített védelméről fog szólni:
  • Az idősotthonokat, szociális otthonokat kórházakat lezárják, látogatási tilalmat vezetnek be, amit rendőri erővel is biztosítanak majd
  • Az iskolába való belépés előtt hőmérőzést vezetnek be
  • Tervezik, hogy hatósági árassá teszik a koronavírus-teszteket
  • Ingyenessé teszik az influenza-oltást az ezt igénylők számára
  • Kiterjesztik és szigorúan ellenőrzik a maszkhasználatot
A miniszterelnök a maszkhasználat fontosságát különösen hangsúlyozta, egyenesen úgy fogalmazott, hogy a BKV járatairól le kell dobni azokat, akik nem tartják be az előírásokat. A maszkviselés kötelességével tényleg egyéni szabadságjogokat csorbítunk, de ez kell ahhoz, hogy a többséget megóvjuk a fertőzéstől, mondta.
Mint Orbán beszámolójából kiderült, az iskolákat akkor sem zárják be egyből, ha egy-egy diák megfertőződött – ilyenkor előbb a tanuló közvetlen környezetében, majd az osztályban keresnek további betegeket és rendelnek el karantént. Egy teljes intézmény lezárására csak akkor kerül sor, ha a vírus biztosan kijutott az adott osztály közösségéből is (erre egyébként nagy az esély, hiszen egy tanár több osztályt is tanít, akikkel hosszú ideig egy légtérben van – a szerk).

Orbán: Karácsony ne levelet írjon, hanem végezze a dolgát

A műsorvezető, Nagy Katalin kitért arra is, hogy a fővárosi fenntartású kamaraerdei idősek otthonában egy nap alatt 29 koronavírus-fertőzöttet találtak, az egyik lakó pedig életét is vesztette, miután kórházba került. Orbán Viktor ezt láthatóan jó alkalomnak érezte ahhoz is, hogy odaszúrjon Karácsony Gergely főpolgármesternek ,aki korábban levélben kérte a tesztelés kibővítését és ingyenessé tételét, a tanárok ingyenes állami szűrését a miniszterelnöktől.
Szép dolog, hogy Karácsony Gergely levelet ír, de a főváros intézményfenntartóként inkább végezze a dolgát, hiszen emberéletekről van szó – mondta Orbán. A főváros egyébként hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal semmilyen problémát nem talált az a kamaraerdei otthon legutóbbi ellenőrzésük során, a járványügyi védekezést pedig egy kormány által kirendelt intézményparancsnok segíti náluk.
A beszélgetésben szóba került a gazdaság járvány miatti megroppanása is, ez pedig szintén alkalmat jelentett Budapest bírálatához.  Orbán szerint különösen a turizmus és az idegenforgalom sínylette meg az elmúlt időszakot – a kormány ugyan pénzügyi támogatást adott belföldi turizmus életben tartására, de a főváros nem erre, hanem a külföldi turistákra épít szerinte, ezért itt a visszaesés itt okozott igazán nagy beszakadást.
Szerencsére a fővárosnak van még egy 100 milliárdos megtakarítása, még Tarlós István időszakából – ebből 50-60 milliárd forintot igazán a vendéglátóiparban, idegenforgalomban dolgozók és taxisok támogatására fordíthatnának – fejtegette Orbán.

Szavait némiképp árnyalja, hogy bár a kormány 150 milliárdnyi pályázati forrást biztosított a belföldi, vidéki turizmus támogatására, a budapesti vállalkozók pályázataira egy fillért sem adtak. Ráadásul, a kormány a járványügyi védekezésre sorozatosan vont el támogatásokat és adóbevételi jogokat a fővárosi kerületektől, amik közül többet később sem adnak vissza.

Ne Soros, hanem Kovács bácsi hitelezze az országot

Orbán arról is beszélt, hogy miként ellensúlyoznák a brutális, 13,5 százalékos gazdasági visszaesést: a belföldi kötvényvásárlásban látja a megoldást – szerinte főként itthon nagy a bizalom a hazai gazdaság iránt, a lakosságnál pedig óriási a készpénz-állomány, ezt kell befektetni megbízható értékpapírokba. Ahelyett, hogy Soros Györgyhöz vagy más bankárokhoz fordulnánk hitelért, inkább Kovács bácsi hitelezze az országot – fejtegette a miniszterelnök.

Trump felhívott a konyhában

Orbán arra is kitért, hogy a napokban Angela Merkel német kancellárral és több uniós vezetővel tárgyalt a szeptember végére tervezett uniós csúcs fontosabb témáiról – így a görög-török konfliktus miatt harapófogóba kerülő ciprusiak helyzetéről vagy éppen Európa és Kína kapcsolatairól. A miniszterelnök szerint már teljesen megszokottá vált, hogy a vezetők, különösen ha baráti viszonyban vannak, csak úgy felhívják egymást. Engem is tegnap este hívott fel éppen Donald Trump, a konyhában, hogy a járványhelyzetről és az amerikai választásokról beszélgessünk – fejtegette Orbán. Hozzátette,
az átlagember talán úgy gondolná, hogy ilyenkor védett vonalakról, biztosítással beszélgetnek, de ez már rég nem így van; ezzel kimondatlanul is, de megvédte külügyminiszterét, Szijjártó Pétert,

aki egy kormányzati tenderen jól futó nagyvállalkozó Szíjj László luxusjachtjáról telefonálgatott a belarusz válság ügyében.