Klubrádió;frekvencia;NMHH;

Elnémítják a Klubrádiót

A baloldali értékrendjét vállaló adónak valamiért nem járt a törvény adta szerződés-hosszabbítási lehetőség.

Alig öt hónap múlva, 2021. február 14-én megszűnhet az adás a 92,5-ös hullámhosszon, miután a Médiatanács pénteken úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciaszerződését, pedig erre a médiaszabályozás lehetőséget ad. A formális indoklás szerint az adó „több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit”. A frekvenciára pályázatot írnak ki, amin akár indulhat a Klubrádió is, persze kérdés: nyerhet-e egy olyan adó, amit a kizárólag fideszes delegáltakból álló testület az elmúlt években többször próbált elhallgattatni.

A médiahatóság péntek délutáni válaszai szerint a Klubrádió az elmúlt 7 év alatt 6 jogsértést követett

el. Feltehetően azokról a határozatokról van szó, amelyek fellelhetők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján, ezek pedig azt mutatják: a médiatestület a kákán is csomót keresett. 

 

A hatóság 2016-ban és 2017-ben több alkalommal is azon akadt fenn, hogy az adó nem mindig vagy nem időben teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét. A médiatörvény ugyanis előírja a rádióadóknak, hogy milyen arányban sugározzanak hazai és külföldi zenét, és ennek teljesítéséről jelentéseket kell leadni. Mulasztásai miatt a NMHH honlapja szerint néhány tízezer forintos bírsággal sújtották a rádiót, amit az befizetett. 

„Nem hittem el, amit olvasok” – mondta lapunknak Arató András, a rádió elnöke nem sokkal a döntés nyilvánosságra kerülése után. Később a Klubrádió azt közölte, nem igaz, hogy megsértették volna a médiatörvényt, és minden jogi eszközt igénybe vesznek, hogy bizonyítsák igazukat. Polyák Gábor médiajogász szerint meglehetősen kilátástalan küzdelemnek néznek elébe. Emlékezettet arra, hogy Civil Rádió elnémításakor is a kvótákkal kapcsolatos „súlytalan” jogsértésbe kapaszkodott a hatóság. Polyák azt mondta lapunknak, a Klubrádió az Alkotmánybírósághoz fordulhat, ám a testület az utóbbi időben kifejezetten a kormánypártnak tetsző döntéseket hoz, vagy EU-s jogi fórumon kereshet jogorvoslatot. Ha az utóbbit választja, Polyák szerint „simán nyerhető az ügy”, de egy ilyen eljárás éveket vesz igénybe és mire döntés születik, a rádiónak már csak az emléke marad, esetleg addig internetes rádióként folytatja. Ezzel próbálkozott a Simicska Lajos lázadása után elnémított Class FM is, de mára végleg bedobta a törölközőt.

A Klubrádió a Fidesz kormányra kerülése került célkeresztbe. „A rádió a 2010 és 2012 közötti időszakban 15 pályázatot adott be korábbi piaci pozícióinak megtartására. Ekkor egy pályázaton sem nyert, a később pedig a részvételével zajló összes pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánította a Médiatanács” – olvasható a Mérték Médiaelemző Műhely 2015-ös tanulmányában, hogyan számolták fel a Klubrádió vidéki hálózatát.

Az egyetlen fővárosi frekvenciáját sem akarta biztosítani a Médiatanács, ám a rádió bírósághoz fordult és 2013-ra kikényszerítette, hogy az NMHH kössön szerződést velük egy másik frekvenciára, a jelenleg is használ 92,5-ösre. Ekkoriban úgy tűnt, a rádiót bekebelezi a kormányhoz több szállal kötődő zsidó felekezethez, az EMIH-hez közel álló Brit Média nevű csoport, ám nem sokkal a 2018-as választások után ez a kapcsolat megszakadt, a cég visszaadta tulajdonrészét. Piaci források szerint nem kizárt, hogy végül ez vezetett a frekvenciavesztéshez.