Előfizetés

300 adag ételt adott át a DK Iványi Gáborék civil szervezetének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 19:48

Fotó: DK Facebook-oldala
Akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az egyesület egyike azoknak, amelyeket az Orbán-kormány a járványhelyzetben magára hagyott.
A Demokratikus Koalíció a járványhelyzet alakulása miatt a múlt hétvégén minden rendezvényét lemondta. Ezek között egy olyan esemény is volt, amelyen a résztvevők ebédet kaptak volna. A DK vezetése úgy döntött, nem mondja le az ebédet, ehelyett egy olyan helyre viszi az ételt, ahol biztosan örülnének neki – közölte a párt sajtóirodája szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Oláh Lajos és Grézy Zsolt, a DK két politikusa ezért az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjába vitt 300 adag ételt. Felhívták a figyelmet arra, hogy az Iványi Gábor vezette civil szervezet hajléktalanok és hátrányos helyzetű családok tömegeit segíti szállással, ruhával, élelemmel, mégis évről-évre egyre kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Közleményükben azt írták, hogy a DK azért adott át 300 adag ételt az Oltalom Egyesületnek, hogy felhívja a figyelmet az Orbán-kormány embertelenségére. Álláspontjuk szerint egyetlen európai magyar polgár kezét sem szabad elengedni, bármilyen rossz helyzetbe is kerül. Oláh Lajos országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az egyesület egyike azoknak, amelyeket az Orbán-kormány a járványhelyzetben magára hagyott, és támogatások helyett elvonásokkal sújt. Kijelentette, hogy ahol a legnagyobb a hiány, oda ad a legkevesebbet a Fidesz-kormány. 
– Ez a gazdagok kormánya. A szegényektől elvesz, a gazdagoknak odaad

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy akciójukkal szeretnének tükröt tartani a magát kereszténynek nevező kormánynak.    Iványi Gábor lelkész, az egyesület vezetője elmondta, hogy Dankó utcai telephelyükön naponta 500-1000 hajléktalan fordul meg, akiről gondoskodnak. Kijelentette, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni az 1989 óta működő egyesület és a mellette működő Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) helyzetét, elvette egyházi státuszukat, miközben szolgálatuk a legszegényebbekről szól, és államtól átvállalt feladatot teljesítettek az elmúlt harminc évben.
A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést.  Az augusztusban derült ki, hogy az új tanévtől csökkenti, később teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a MET iskoláitól. 

Látszik, hogy tarolni fog a vírus

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.09.15. 19:46
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A halálesetek száma heteken belül erőteljesen emelkedni fog – véli Jakab Ferenc virológus, aki szerint a fiatalok elviszik a fertőzést az idősebbeknek.
Magyarországon Európa többi részéhez képest tombol a járvány, ez a fekete igazság! – értékelte a közelmúlt folyamatait Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője a Nyitott Egyetem Extra – COVID-19: Tanulságok és aktualitások című online eseményen. Kedden már a levett mintáknak 8,3 százaléka volt pozitív, 726 új fertőzöttet regisztráltak és 306 beteget ápoltak a kórházakban. Jakab Ferenc szerint senkit ne tévesszen meg, hogy most a fiatalok között van a legtöbb új eset. A napi adatok szerint már 17-en vannak lélegeztető gépen. Aki odakerül, azok 80 százaléka sohasem jön le onnan. Arra is figyelmeztetett, hogy a halálesetek száma heteken belül erőteljesen emelkedni fog. Megjegyezte: a vírussal semmi nem történt, nem gyengült és nem is mutálódott, ebből az is következik, hogy semmi jót nem jósolhat – mondta. Hiába a harminc év alattiak most az új betegek, mert ezek a fiatalok elviszik a fertőzést korosabb ismerőseiknek, családtagjaiknak. Nekik viszont már komolyabb tüneteik lesznek, és több lesz a fatális kimenetelű eset is. A terjedés dinamizmusából, a vírus fertőzőképességéből, a sejtekre gyakorolt hatásából egyértelműen lehet látni azt, hogy tarolni fog. Hozzátette azt is, hogy a járványt pillanatnyilag csak az egyszerű járványügyi intézkedésekkel – a szigorú és következetes maszk-használattal, gyakori kézmosással, megfelelő fizikai távolság megtartásával – lehet kordában tartani. A vírust csak az oltással lehet majd eredményesen megfékezni – mondta. Pillanatnyilag 130 féle vakcinafejlesztési projekt fut, ezekből 6-8 tart a III-as, tehát az utolsó klinikai vizsgálati fázisban. Becslése szerint legkorábban jövő év tavaszán lehet kész oltás. Korábban lehetett hallani az orosz vakcináról, amely akár jó is lehetne, de már a fázis II. vizsgálat után törzskönyvezték. A virológus üzent a vírustagadóknak is. Fehér köpenyes sarlatánoknak nevezte őket, és szerinte tevékenységükkel nagyobb kárt okoznak, mint maga a vírus.       

Kiürítették a Szent János Kórház egyik épületét

Ugyancsak keddi hír, hogy kiürítették a fővárosi Szent János Kórház hármas belgyógyászatának épület, miután Dél-pesti Centrum Kórháznak (egykori Szent László) és az Országos Korányi és Pulmonlógiai Intézetnek már nincsen szabad lélegeztető kapacitása. Az akut kardiológiai eseteket, illetve az infarktussal ellátásra szorulókat a Szent Imre, az Irgalmasrendi, az Uzsoki, a Szent Margit, és a Nyírő Gyula kórház fogja ellátni a Szent János helyett.   

A rendőrök között is megjelent a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 18:50

Fotó: Béres Márton / Népszava
A múlt heti adat szerint a rendőrség állományában 34 embernél igazolták a fertőzést.
A rendőrség állományában és a Teve utcai rendőrpalotában is volt, akinél beigazolódott a koronavírus – írja a Magyar Hang. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata részben elismerte a lap értesülését, de a közölt szám múlt heti állapotot mutat.
„Szeptember 8-án a rendőrség állományából aktuálisan 34 kollégát tartottunk nyilván COVID-19 igazolt fertőzöttként”

– válaszolta az ORFK a lap érdeklődésére.

A lap megkérdezte a rendőrséget arról, hogy milyen óvintézkedéseket tettek, hány érintett munkatárs került karanténba és mennyit teszteltek. Az ORFK azt válaszolta, hogy egyedi esetekről nem adnak tájékoztatást, ezért a kérdéseket „kiterjesztően értelmezik”.   Azt elárulták, hogy a fertőzés tüneteit mutató kollégákat és a vélelmezett munkahelyi szoros kontaktjaikat a PCR-teszt eredményéig elkülönítik, illetve a munkavégzés alól mentesítik. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, mind a beteg, mind a szoros kontakt hatósági karanténba kerül. Megjegyezték, hogy a szolgálati okból külföldön tartózkodó kolléga hazatérését követően a rendőrség saját költségvetéséből biztosítja az érintett PCR tesztjének elvégzését.  Tájékoztatásuk szerint a rendőrség szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik az állomány egészségi állapotát, és „minden racionális intézkedést” megtesznek a munkatársai, valamint az állampolgárok egészségének megóvása érdekében.