Előfizetés

Tizenöt dolgozó lett koronavírusos az Országos Onkológiai Intézetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:59

Fotó: Népszava
A kórház szerint kizárt, hogy az ápoltak is elkapták a fertőzést az érintett munkatársaktól.
Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) is felütötte fejét a koronavírus-fertőzés – erősítette meg az intézet a hírt az RTL Klub kérdésére. Mint a csatorna megtudta, a kórház 15 orvosa és ápolója lett bizonyítottan fertőzött, és mellettük három munkatársukat tartják kontaktszemélynek, vagyis összesen 18-an vonultak két hetes karanténba. Az OOI szerint ugyanakkor az intézetben ápolt betegek ellátása biztosított: a dolgozók a kórházon kívül betegedtek, és kizártnak tartják, hogy a vírust átadták volna az ápoltaknak.
Az intézet mellett már több kórházban is megjelent a vírus a dolgozók között – ezt Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke mondta a csatornának. Van, aki a gyereke útján kapta el a fertőzést, és adta tovább kollégáinak – mondta Soós, aki szerint a helyzetet nehezíti, hogy bár védőfelszereléssel most alaposan el vannak látva, az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az egészségügyi dolgozók száma, és nem biztos, hogy a hátramaradók készen állnak a várhatóan rosszabbodó járványhelyzetre.

Lopakodva érkezik az esős idő, csütörtökön záporokra készülhetünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
A fátyolfelhőket fokozatosan viharfelhők váltják fel, az ország területének harmadán várható esőzés.
A derűs időt esőzés követi csütörtökön, az időjárás-változás azonban csak fokozatosan történik meg – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek elküldött előrejelzéséből. A prognózis szerint szerda este és éjszaka főként még csak fátyolfelhők lesznek az égen, bár hajnalban az északnyugati határvidéken már lehetnek felhősebb részek is.
Csütörtök reggel, délelőtt még inkább csak az Alpokalján, majd a délután folyamán a nyugati és északi megyékben már másutt is lehet elszórt jelleggel zápor, zivatar, bár több órás napsütés is várható. Késő délutántól egyre inkább csak az ország középső harmadában, negyedében lehetnek záporok, zivatarok, de késő estétől ezek is gyorsan lecsengenek. Csütörtökön az északira, északkeletire forduló szél délutánig csak a Nyugat-Dunántúlon, délutántól kezdve már a keleti megyékben is megerősödik, a Bodrogközben és környékén viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, az északi völgyekben ennél kissé hűvösebb, nagyobb városainkban enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 31 között valószínű, de Sopronban kissé hűvösebb is lehet. Az OMSZ hét eleji előrejelzése alapján pénteken komolyabb lehűlés várható, bár több órára kisüt a nap. Kezdetben délen, napközben még elsősorban a Duna-Tisza közén és északkeleten fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-12, a legmagasabb hőmérséklet általában 17-22 fok között valószínű. Szombaton napos időre van kilátás. Csapadék nem várható. A minimumhőmérséklet 1-9, a maximumhőmérséklet 18-23 fok között alakul.Vasárnap a hajnali pára-, illetve ködfoltok megszűnése után hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadék nem várható.A leghidegebb órákban 5-11 fok lesz. Napközben 21-26 fokig melegszik a levegő.

Napokat is várhatunk, mire kijön a mentő tesztelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:09

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Előfordul, hogy 4 ezer mintát vesznek le országszerte 24 óra alatt.
Akár két-három napot is várni kell, ameddig valakit letesztelhetnek

– derült ki abból az interjúból, amelyet az Országos Mentőszolgálat főigazgatója adott az Inforádiónak. Csató Gábor elmondta, egyre nagyobb kapacitást köt le a mentőknél a tesztelés. Most 80 egység foglalkozik csak ezzel és akár naponta 3500-4000 helyszínre is kiszállnak. Ezt a keretet 10 százalékkal tudják bővíteni. Budapesten és a közép-magyarországi régióban tesztelnek a legtöbbet, de minden megyében 200-300 mintát vesznek naponta. Hangsúlyozta, a mintavétel időpontja nem befolyásolja azt, hogy ki milyen színvonalú egészségügyi ellátást kap. Azoknak a fővárosiaknak, akik a kontaktkutatás révén kerültek képbe, a szervezet felajánlja, hogy elmehetnek a XIII. kerületi, Dévai utcai mentőállomásra tesztelni. Ezt kizárólag saját gépjárművel lehet megtenni, de utána vissza kell térni a karanténba és ott várni a felszabadító határozat megérkezését. Ugyanakkor a Népszava betegektől és a mintákat begyűjtő mentősöktől úgy tudja, hogy gyakran a bejelentés után négy nap is eltelik, mire kiérnek egy-egy címre tesztelni – szemben a Csató Gábor által említett 2-3 nappal. Csak a Közép-magyarországi Régióban 40 autó próbál a napi csaknem kétezer hívásnak eleget tenni. 
„Totális a káosz”

– mondja az egyik mintagyűjtő. Szerinte be kéne ismerni, hogy ez a házhoz járó mintavétel megbukott. Inkább sátrakat kellene országszerte mintavételi pontként felállítani. Egyre több a beteg és az őszi időjárással ez a helyzet csak fokozódni fog – mondta.