Előfizetés

Az EP kicselezné a tagállamokat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.21. 06:00

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Az Európai Parlament alapjogokért felelős bizottsága is leteszi a garast az uniós támogatásokat a jogállamiság tiszteletben tartásához kötő rendelet elfogadása mellett. A Michal Šimečka szlovák liberális EP-képviselő által készített jelentésről hétfőn és kedden szavaz a szaktestület. A lapunk birtokába jutott kompromisszumos szövegtervezetben a mértékadó frakciók többek között azt javasolják, hogy az előkészületben álló jogszabály mondja ki: az EU alapvető értékeinek megsértése maga után vonja a pénzügyi transzferek visszavonását. Véleményük szerint a brüsszeli kifizetések csökkentéséről, felfüggesztéséről vagy megszüntetéséről szóló szankciókat úgynevezett fordított minőségi többséggel kell jóváhagyni a kormányközi döntéshozó testületben, az EU Tanácsában. Ez azt jelentené, hogy az Európai Bizottság által javasolt pénzügyi büntetőintézkedéseket csak a tagállamok többségének a szavazatával lehessen megtorpedózni - a rendes minősített szavazás során a tagállamok többségnek kell átengednie egy javaslatot. Másként nem biztosítható a jogállami feltételrendszer hatékony működése, vélik a szerzők. Szerintük biztosítani kell azt is, hogy a szankciók nem sújtják a közösségi támogatások végső kedvezményezettjeit, köztük a civil szervezeteket. A szakbizottság elé kerülő szöveg beterjesztői hangsúlyozzák: az Európai Uniónak nincsenek megfelelő eszközei a demokrácia, az alapjogok és a jogállam megsértésének, illetve a demokratikus visszarendeződésnek a kezelésére. Ezért egy olyan mechanizmus létrehozását kezdeményezik, amely lehetővé teszi, hogy az alapértékeket megszegő kormányokat az évente közzétett jogállamisági jelentés alapján és az abban lefektetett ajánlásoknak megfelelően felelősségre vonják kötelezettségszegési eljárás, 7. cikkely szerinti eljárás, illetve költségvetési szankciók formájában. A 27 tagállamra kiterjedő első ilyen értékelést szeptember 30-ikán fogadja el az Európai Bizottság. A szerzők azt is javasolják, hogy az Európai jövőjéről szóló konferencián vizsgálják felül a jogállamiság megsértése miatt indítható 7. cikkelyes eljárásnak a többségi szavazásra és a szankciók érvénybe léptetésére vonatkozó rendelkezéseit. Ismeretes, hogy az EU kormányközi tanácsában lassan és nehézkesen halad a folyamat Magyarország és Lengyelország ellen. A szakbizottság előtt fekvő jelentés megfogalmazása arra utal, hogy a huszonhetek négyötödének szavazata szükséges ahhoz, hogy kimondják: a jogállam veszélyben van egy adott tagállamban. A jogállam megsértésével vádolt ország elítéléséhez viszont valamennyi uniós kormány jóváhagyása kell. Vagyis a jelenlegi szabályok majdnem lehetetlenné teszik a vétkes szankcionálását.

A NER 10. évében Orbán még mindig a "libernyák" doktrína ellen lázadna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.20. 20:24

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Tusványos és Tranzit helyett érkezik egy jó Magyar Nemzet-publicisztika.
A koronavírusra tekintettel most írásban indítja be az őszi politikai szezont a miniszterelnök. Orbán Viktor a hétfői Magyar Nemzetben egy terjedelmesebb dolgozattal jelentkezik. Néhány gondolatot ebből már szemlézett is a kormánylap kedvcsinálónak. A miniszterelnök az illiberális, a kereszténydemokrata, a konzervatív és liberális gondolkodás természetéről fejti ki gondolatait. 
A szerző rámutat: a „libernyák” doktrína, beszédmód és stílusdiktátumok elleni lázadás medre egyre szélesedik.

Úgy véli, a konzervatívok számára a legnagyobb kihívást és ellenfelet ma újra a liberálisok jelentik. A nemzet, a család és a vallási hagyományok pedig folyamatos támadás alatt vannak a kormányfő szerint. A kormánylap szerint írásának legizgalmasabb része talán az Európát megváltoztató négy gondolat bemutatása. Orbán Viktor kifejti azt is, hogy miért éppen Olaszországban dől majd el Európa jövője, majd a biblikus hagyományaink melletti kitartás égető szükségéről is hangsúlyosan szól. Persze nem marad ki az ellenzék ekézése sem, amely olyan, mint a kolbász – írja Orbán Viktor, hiszen be van töltve és meg van darálva.
2022-re időközben feláll a Soros-hálózatot kiszolgáló baloldali népfront, így a globalista elit és a nemzeti ellenállás közötti harc még nem dőlt el.

Elő a szelvényekkel, itt vannak a hatoslottó nyerőszámai!

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.20. 17:07

Fotó: Shutterstock
Lett új milliomos vasárnap délután?
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: Nyerőszámok:            
  • 1 (egy)
  • 12 (tizenkettő)
  • 28 (huszonnyolc)
  • 30 (harminc)
  • 39 (harminckilenc)
  • 40 (negyven)
Nyeremények:  
  • 6 találatos szelvény nem volt.
  • 5 találatos szelvény 26 darab, nyereményük egyenként 487.790 forint;
  • 4 találatos szelvény 1.533 darab, nyereményük egyenként 8.275 forint;
  • 3 találatos szelvény 26.189 darab, nyereményük egyenként 2.270 forint.
Mivel telitalálatos szelvény nem volt, a következő héten már 333 millióért izgulhatnak a játékosok.