Olaszország;regionális választás;

2020-09-23 07:04:00

Árnyék

Matteo Salvinit, az olasz jobboldali radikális Liga első emberét – más populista vezetőkhöz hasonlóan – nem lehet önbizalomhiánnyal vádolni. A hétfőn befejeződött regionális választás előtt totális sikert jósolt a jobboldal számára. Ehelyett azonban csak Marche régiót sikerült elorozniuk a baloldaltól, másutt maradtak az eddigi erőviszonyok. Toszkánában például nyolc százalékos előnnyel végzett az élen az eddigi baloldali regionális vezető, a déli Campániában majdnem 70 százalékot kapott a szintén demokrata párti jelölt, és Pugliában is a baloldal nyert. Marchén kívül csak két régióban győzött a jobboldali politikus.

Salvini már sokadszorra mérte fel rosszul a politikai erőviszonyokat. Azt remélte, a baloldal totális vereségével sikerül megingatni Giuseppe Conte kormányát, és minden korábbinál erőteljesebben követelheti majd az előrehozott választások kiírását. A kiegyensúlyozott eredmény után azonban Conte fellélegezhet. Különös is lett volna éppen most megbuktatni, hiszen a válságkezelésével nagyon is elégedettek a honfitársai.

A választás megmutatta: a választók egyre nagyobb része lát át Salvinin. Contéra már nem is a populista vezető jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem kissé abszurd módon a saját koalíciója. Az Öt Csillag Mozgalom Ligúriát kivéve mindenhol indított saját jelöltet, nehéz helyzetbe hozva ezzel a jóval esélyesebb demokrata párti indulókat. És máris körvonalazódik az újabb konfliktus: a demokraták szerint a választás azt igazolta, hogy az övék az erősebb párt, így a kormány programját is ehhez kell igazítani. Az M5S szerint viszont ők nyertek azzal, hogy a voksolással egy időben rendezett referendumon majdnem 70 százalék szavazott a képviselők számának csökkentésére, ami az ő javaslatuk volt. Mintha folyamatosan Salvininek akarnának szívességet tenni…