Előfizetés

Vízágyúkkal oszlatták Minszkben a rendőrök a Lukasenka ellen tüntetőket, többen megsérültek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.23. 21:52
Oszlatás Minszkben 2020. szeptember 23-án
Fotó: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik/AFP
Adminisztratív eljárást rendelt el a belügy, miután titkosan, zárt ajtók mögött tett esküt a vitatott körülmények között megválasztott elnök.
Vízágyúkkal oszlatta szét a fehérorosz rendőrség szerda este Minszkben az Aljakszandr Lukasenka elnök aznapi váratlan beiktatása ellen tüntető tömeget. A vízágyúk bevetésekor többen megsérültek – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.     Külföldi tudósítók és szemtanúk elmondása szerint a főváros központjában, a Győzelem terén összegyűlt többezres tömeg oszlatásakor csuklyás rohamrendőrök többtucatnyi embert őrizetbe vettek, majd rabszállítókba tuszkoltak. A vízágyúk bevetését a fehérorosz belügyminisztérium minszki főosztályának szóvivője is megerősítette. Natalja Hanuszevics elmondta, hogy adminisztratív eljárás keretében legalább tíz embert őrizetbe vettek.
A 26 évi elnökség után a lemondását sürgető felszólításokról tudomást sem véve Lukasenka a törvények szerint előírt október 9-i dátum helyett már szerdán letetette a hivatali esküt. A szertartás általában fontos állami eseményként nagy nyilvánosságot kap, most zárt ajtók mögött történt, több száz ember jelenlétében. Külföldi vendégeket nem hívtak meg. Fehéroroszországban a vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztás óta  tüntetnek, amelyen Lukasenkát hirdette ki hatodszor is győztesnek a központi választási bizottság, a szavazatok több mint 80 százalékával. Az ellenzék nem ismeri el Lukasenka győzelmét. Szerda este tiltakozók ezrei meneteltek az utcákon az ellenzék vörös-fehér zászlóival, az elhaladó autók szolidaritásuk jeleként dudáltak. Az egyik transzparensen az állt: 
„Ha 80 százaléka van, miért fél tőlünk?”

A tiltakozók korábban kezdtek el gyülekezni városszerte kisebb csoportokban. – „Szása, gyere ki, gratulálni akarunk” – skandálták egyesek az elnököt becézett keresztnevén szólítva.

Putyinnal, szemben a Nyugattal

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov finoman elhatárolódott Aljakszandr Lukasenka újabb tüntetést kiváltó lépéséről. Kijelentette: a szerdai eskütétel a fehérorosz vezetés szuverén döntése volt. A Reuters hírügynökség megjegyezte, Lukasenka eddig a támogatója, Putyin segítségével tudott szembeszállni a tiltakozással. A mindössze 9,5 milliós lélekszámú Fehéroroszország Moszkva számára a NATO-val szembeni ütközőállamként, valamint kőolaj- és földgázszállításainak tranzitországaként fontos. A múlt heti orosz-fehérorosz csúcstalálkozón Putyin 1,5 milliárd dolláros hitelt nyújtott Lukasenkának, és a két ország Szláv Testvériség fedőnéven közös hadgyakorlatot tart. A hadgyakorlat részeként szerdán orosz ejtőernyősök érkeztek Fehéroroszországba.    Mindeközben az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat készít elő a választás lebonyolításában és az azt követő tüntetések elnyomásában részt vevő tisztségviselők ellen. Berlin pedig kijelentette, hogy demokratikus legitimitás híján nem ismeri el Lukasenkát az ország elnökének.

Tízezreken teszteli a hatékonynak mondott koronavírus-vakcináját az egyik nagy multicég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.23. 20:11

Fotó: Johnson & Johnson
A Johnson & Johnson szerint, ha beválik az oltóanyag, azt egyszer elég lesz beadni, mert teljes védettséget ad.
 Harmadik, utolsó szakaszába lépett a Covid-19 elleni oltószerének tesztelésével a Johnson & Johnson – írta a New York Times nyomán a 444.hu. A kísérletekbe a gyógyszergyártó cég 60 ezer embert vonna be. Terveik szerint az év végéig kiderülhet, hogy hatékony és biztonságos-e a vakcina. Az amerikai központú multinacionális társaság valamelyest le van maradva az oltóanyag kifejlesztéséért folyó versenyben, más cégek már megkezdték a kísérletek utolsó fázisát. – A társaság vakcinájának viszont több előnye is lehet más oltószerekkel szemben. Egyrészt nem kell fagypont alatti hőmérsékleten tárolni, másrészt a tervek szerint már egy oltás is hatékony védelmet adna – írták.

Polgári engedetlenséggel válaszol Lukasenka eskütételére az ellenzék

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 16:38
Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: Riccardo Pareggiani / AFP/NurPhoto
Azonnali polgári engedetlenségre szólított fel szerdán a fehérorosz ellenzék válaszul arra, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök letette a hivatali esküt - írja az MTI.
Korábban a Népszava is beszámolt az ünnepélyes ceremóniáról, amely annyira titkos volt, hogy a diktátor több minisztere sem tudott az eseményről. Ráadásul törvényt is sértettek, mivel az előírások szerint a ceremóniát közvetítenie kell a televíziónak.      Az állami hírügynökség szerint erre reagálva a Vilniusba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt - Lukasenka legutóbbi választási ellenfele - elítélte az előre be nem jelentett beiktatási ceremóniát. Az ellenzéki politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésén úgy fogalmazott, hogy Lukasenka ettől a naptól "nem legitim vezetője Fehéroroszországnak". 
Szerinte a titkosan zajlott beiktatás nem más, mint a hatalom törvénytelen átvétele. Az egyetlen megoldás a szabad és tisztességes választások megtartása.

Az ellenzéki politikus Telegram-oldalán közölte, hogy ezzel a "színjátékkal" Lukasenka korábbi megbízatása lejárt, újabbat pedig nem adott számára a nép. "Valójában Lukasenka elment nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy a karhatalomnak adott utasításai érvénytelenek, és nem hajthatóak végre" - fogalmazott. "Én, Szvjatlana Cihanouszkaja vagyok az egyetlen vezető, akit megválasztott a fehérorosz nép".    A rendszer bírálói azt állítják, hogy elcsalták az augusztus 9-i elnökválasztás eredményét. Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja a közösségi hálón azt írta, hogy ő és szövetségesei soha nem fogják elismerni, ahogy fogalmazott, "Lukasenka elcsalt választási győzelmét". Az elnöki beiktatást amúgy különleges műveletnek minősítette az ellenzéki politikus, aki új elnökválasztás megtartását követelte. A lakossághoz fordulva hozzátette:
"Felszólítunk mindenkit, hogy azonnal kezdjen polgári engedetlenségi kampányba".

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter az elnöki beiktatást bohózatnak nevezte. Egyben megismételte országa álláspontját, hogy nem ismerik el Lukasenkát törvényesen megválasztott államfőnek.