Előfizetés

Lemondott a belügy egyik helyettes államtitkára

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.09.24. 21:06
Hoffmann Imre
Fotó: Balázs Attila / MTI
Nem tudni, miért hagyja ott a tárcát.
Távozik a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára

- derül ki a Magyar Közlönyből. Hoffmann Imre megbízatása 2020. szeptember 30-ai hatállyal szűnik meg, lemondás miatt. Az nem derül ki, miért távozik a tisztségviselő. Utódjáról egyelőre nincs döntés. Nem ez az egyedüli indok nélküli távozás a Belügyminisztérium környékén. Korábban a Népszava számolt be elsőként arról, hogy Pintér Sándor javaslatára Orbán Viktor menesztette az Alkotmányvédelmi Hivatalt iránytó Kiss Zoltánt.  

Kiadták a riasztást: hidegfront hoz zivatarokat, akár jégeső is eshet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 20:18

Fotó: Shutterstock
A felhőszakadások mellett péntek éjfélig a Dunántúl északi megyéiben is eső, zápor formájában 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség gyűlhet össze.
Péntek délután egy hullámzó hidegfront ér el bennünket északnyugat felől. Ennek hatására a déli, kora délutáni óráktól kezdve előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd késő délután, este a középső országrészben, éjszaka pedig már keletebbre is többfelé számítani lehet zivatarok kialakulására

- írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Elsősorban a Dunántúl déli és középső részein hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat felhőszakadás (20-30 mm), viharos széllökések (70-90 km/h) és akár jégeső is kísérheti. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani, a felhőszakadások mellett péntek éjfélig a Dunántúl északi megyéiben is eső, zápor formájában 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség gyűlhet össze. Emiatt több megyére is riasztást adtak ki.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 25 és 30 fok között alakul, de a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység egyes részein csak 20, 24 fok lesz. 
A fővárosban pénteken erősen felhős időre számíthatunk, és eső, zápor, zivatar egyaránt több alkalommal fordulhat elő. A déli szél megerősödik, zivatar körül viharos széllökések is lehetnek.
Szombaton eleinte erősen felhős vagy borult idő lesz, majd napközben a Dunántúlon már elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az éjszaka folyamán sokfelé várható kiadós eső, keleten helyenként még zivatar is, napközben azonban a csapadékzóna fokozatosan az északkeleti, keleti megyék fölé helyeződik, így reggelre a Dunántúlon és a középső megyékben fokozatosan megszűnik az eső. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon olykor viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 19 fok között alakul, az északnyugati megyékben lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 14 és 18 fok között valószínű, de a Tiszántúlon reggel, délelőtt még 19, 22 fok is lehet. 
Vasárnap közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak. Hajnalban a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon pára, foltokban köd képződhet. Az északkeleti megyékben is egyre kevesebb helyen várható eső, másutt - nagyobb eséllyel délnyugaton - helyenként kisebb záporok alakulhatnak ki. A nyugatias szél megerősödik, a Zemplén térségében viharos erejű széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között valószínű, nyugaton lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

Hétszer reptetett minisztert a rendőrség idén – csak Szijjártó helikopterezett

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.09.24. 18:28

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Idén már hétszer repült Szijjártó Péter külügyminiszter rendőrségi helikopterrel – tudta meg a Népszava a rendőrségtől.
„Rendőrségi szolgálati helikoptert idén a külügyminiszter vett igénybe – hét alkalommal” – ezt válaszolta a Népszava érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön, miután napokkal ezelőtt arról kérdeztük a testületet, hogy idén eddig mely tárca vezetői, hova és összesen hányszor repültek az ORFK gépeivel. Arra ugyanakkor nem felelt a rendőrség, hogy pontosan mikor, hova szállították Szijjártó Péter külügyminisztert. Érdekes momentum: míg a rendőrség most közölte, hogy hányszor szállították helikopterrel Szijjártót, kedden a Külügyminisztérium ugyanerről kitérő választ adva nyilatkozott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.
Csütörtök délután viszont már a Menczer Tamás, a Külügyminisztérium egyik államtitkára is elismerte, hogy „Szijjártó Péter az idén összesen 7 alkalommal használta munkavégzéshez a magyar állam helikopterét.” A rendőrség lapunknak küldött válaszaiból kiderül: nem csökkentette Szijjártó helikopterezési kedvét a szeptemberben nyilvánosságra került botrányos, még nyáron abszolvált tolnai repülőútja. Azóta ugyanis újra utazott az ORFK bőrüléses gépével. Ráadásul mára kérdésessé vált az is, hogy a tolnai út tényleg úgy történt-e, ahogy azt állították.
Az ORFK-t először szeptember 8-án kerestük meg Szijjártó repülései miatt, és a rendőrség szeptember 15-én azt írta: január elsejétől hat alkalommal vette igénybe a gépeket miniszter. Azt viszont nem közölték, hogy kik éltek ezzel a lehetőséggel, ezért pontosító kérdésekkel fordultunk a rendőrséghez. Csütörtöki válaszuk szerint csak Szijjártó vette igénybe a helikoptert, hét alkalommal. Így a rendőrségi válaszokból kiderül, hogy 15-e és 24-e között újra helikopterezett Szijjártó, azaz a botrányos tolnai útjának nyilvánosságra kerülése sem tette visszafogottabbá. Azóta ráadásul felmerült a gyanú: a tolnai utazás sem úgy történt, ahogy azt korábban közölték. Mint emlékezetes, szeptember elején Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kiderítette, hogy a külügyminiszter júliusban meglehetősen urizáló módon utazott egy vidéki protokoll-eseményre. Rendőrségi helikopterrel ment a fővárostól alig 145 kilométerre lévő Tolnára, hogy egy magáncég támogatási szerződését „adja át”. Noha a miniszter repült, előreküldték üresen szolgálati autóját is a helyszínre, amire a tárca indoklása szerint „a Tolnára történt érkezést követő közúti közlekedés miatt volt szükség.” Csakhogy Hadházy Ákos csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott egy fotót, amin egy helikopter látható egy „Bodri pincészet” feliratú épület előtt. Az ellenzéki képviselő azt írta: a Szijjártót szállító gép a szekszárdi Bodri borászatnál landolt. „Az információ szerint a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében – ezért kellett tehát a rendőrség VIP helikopterével lesietni és az üresen odaküldött Mercedesbe átülni” – írta a politikus. Hadházy írt arról is: egy dunakeszi lakos arról számolt be neki: „négy alkalommal volt szemtanúja annak, hogy a dunakeszi reptéren megjelennek az állami Mercedesek, majd megérkezik helikopterrel a miniszter úr és onnan autóval megy tovább – nyilvánvalóan haza...” Hadházy további képeket tett közzé, amiken szerinte „a rendőrségi géphez hasonlító helikopter látszik a dunakeszi sportreptéren”. Lapunk megkereste a Külügyminisztériumot, amely „álhírnek” minősítette az ellenzéki politikus bejegyzését. Újabb kérdéseinkre viszont azt közölték több más elfoglaltsága mellett július 14-én Dunakeszin munkaebéden fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert, ezután utazott Tolnára, végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt tíz, Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal.