Karácsony Gergely;Szabó Tímea;Feltétel Nélküli Alapjövedelem;európai kezdeményezés;

Legalább 100 ezer forint a tét - elrajtolt az aláírásgyűjtés a feltétel nélküli alapjövedelemért

Az uniós országokban egy év alatt egymillió szignót kell összeszedni. A szélsőséges Bede Zsolt próbálta meghekkelni Karácsony Gergelyék sajtótájékoztatóját.

A feltétel nélküli alapjövedelemért indított aláírásgyűjtés nem csak Magyarországon, hanem  egész Európában megváltoztathatja az egyenlőtlenségeket és az igazságtalan viszonyokat – jelentette ki az európai kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányának nyitó sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az eseményt a párt Facebook-oldalán bárki követhette.

Budapest főpolgármestere a Párbeszéd társelnökeként beszédében Deák Ferencet, a „haza bölcsét” idézte, aki egykor azt mondta:

„Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon.”

Karácsony szerint ma a magyar társadalom él szegénységben és további egyharmada veszélyben, és ebben a csoportban bármikor bekövetkezhet, hogy valaki egyszer csak nem tudja magát finanszírozni.

„Legyen egy biztos alap, amelyet minden magyar állampolgár megkaphat. Az Európai Unió legyen összetartó közösség, legyen egész Európában feltétel nélküli alapjövedelem, az országok között és az országokon belül is, ezt a politikát képviseljük évek óta. Merjünk új víziókba beleszeretni”– buzdított Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra is kitért, hogy szerinte alapjövedelem megvalósítható, finanszírozható, és nem kell más hozzá, csak politikai akarat. Úgy vélte, a társadalom többsége pártállástól függetlenül egyetért ezzel, és bár a Párbeszéd egy zöld-baloldali párt, de – mint mondta – ez nem ideológiai kérdés, hanem közpolitikai eszköz, amely az egyenlőtlenégek megszüntetéséhez, egy új szociális Európa és Magyarország megteremtéshez vezet.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője azt mondta, hogy az alapjövedelem XXI. századi megoldás, amely megszüntetheti a koronavírus-járvány okozta szorongást és kilátástalanságot is. A részletekről, amelyek szerinte elhozzák Európába a jólétet, azt mondta:

„Minden felnőtt magyar állampolgárnak fizessenek havonta 100 ezer, minden gyermek után 50 ezer, minden várandós kismamának 150 ezer forintot. Ezzel párhuzamosan bevezetnék, hogy senki ne kaphasson 8 órai munka után bruttó 250 ezer, azaz nettó 166 ezer forintnál kevesebbet.”

Miközben az ellenzéki politikus a fentieket ismertette, némi közjáték keretében megjelent a botrányairól elhíresült Bede Zsolt. A Vadhajtások nevű ultraradikális jobboldali honlap főszerkesztője egy piros plüss homárt mutogatott a mikrofon előtt álló Szabó Tímeának. Bede később bősz „kamugerizésbe” kezdett, végül Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő kísérte el a provokátort  határozottan a helyszínről.

Magáról az aláírásgyűjtésről Szentpéteri Györgyi, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke megjegyezte: pénteken 27 uniós országban kezdődik aláírásgyűjtés. Hivatalosan  2021. szeptember 25-ig, azaz egy évig kell egymillió kézjegyet összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel.