Előfizetés

Legalább 100 ezer forint a tét - elrajtolt az aláírásgyűjtés a feltétel nélküli alapjövedelemért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 12:36

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az uniós országokban egy év alatt egymillió szignót kell összeszedni. A szélsőséges Bede Zsolt próbálta meghekkelni Karácsony Gergelyék sajtótájékoztatóját.
A feltétel nélküli alapjövedelemért indított aláírásgyűjtés nem csak Magyarországon, hanem  egész Európában megváltoztathatja az egyenlőtlenségeket és az igazságtalan viszonyokat – jelentette ki az európai kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányának nyitó sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az eseményt a párt Facebook-oldalán bárki követhette. Budapest főpolgármestere a Párbeszéd társelnökeként beszédében Deák Ferencet, a „haza bölcsét” idézte, aki egykor azt mondta:
„Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon.”

Karácsony szerint ma a magyar társadalom él szegénységben és további egyharmada veszélyben, és ebben a csoportban bármikor bekövetkezhet, hogy valaki egyszer csak nem tudja magát finanszírozni.
„Legyen egy biztos alap, amelyet minden magyar állampolgár megkaphat. Az Európai Unió legyen összetartó közösség, legyen egész Európában feltétel nélküli alapjövedelem, az országok között és az országokon belül is, ezt a politikát képviseljük évek óta. Merjünk új víziókba beleszeretni”

– buzdított Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra is kitért, hogy szerinte alapjövedelem megvalósítható, finanszírozható, és nem kell más hozzá, csak politikai akarat. Úgy vélte, a társadalom többsége pártállástól függetlenül egyetért ezzel, és bár a Párbeszéd egy zöld-baloldali párt, de – mint mondta – ez nem ideológiai kérdés, hanem közpolitikai eszköz, amely az egyenlőtlenégek megszüntetéséhez, egy új szociális Európa és Magyarország megteremtéshez vezet. Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője azt mondta, hogy az alapjövedelem XXI. századi megoldás, amely megszüntetheti a koronavírus-járvány okozta szorongást és kilátástalanságot is. A részletekről, amelyek szerinte elhozzák Európába a jólétet, azt mondta:
„Minden felnőtt magyar állampolgárnak fizessenek havonta 100 ezer, minden gyermek után 50 ezer, minden várandós kismamának 150 ezer forintot. Ezzel párhuzamosan bevezetnék, hogy senki ne kaphasson 8 órai munka után bruttó 250 ezer, azaz nettó 166 ezer forintnál kevesebbet.”

Miközben az ellenzéki politikus a fentieket ismertette, némi közjáték keretében megjelent a botrányairól elhíresült Bede Zsolt. A Vadhajtások nevű ultraradikális jobboldali honlap főszerkesztője egy piros plüss homárt mutogatott a mikrofon előtt álló Szabó Tímeának. Bede később bősz „kamugerizésbe” kezdett, végül Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő kísérte el a provokátort  határozottan a helyszínről. Magáról az aláírásgyűjtésről Szentpéteri Györgyi, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke megjegyezte: pénteken 27 uniós országban kezdődik aláírásgyűjtés. Hivatalosan  2021. szeptember 25-ig, azaz egy évig kell egymillió kézjegyet összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel.
Bede Zsolt, amint Szabó Tímeát akadályozza
Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava

Kézfertőtlenítőket helyeztek ki a metróban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 12:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
13 állomáson védekezhetünk még hatékonyabban a járvány ellen.
Reggel 7 és 19 óra között tizenhárom forgalmas metróállomáson lehet igénybe venni az érintésmentes kézfertőtlenítő-automatákat

- közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya. Mint írják, ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő szer megfelelően fejtse ki a hatását, célszerű a kezünk és az ujjaink teljes felületét lefedni a fertőtlenítővel, és 30-60 másodpercig dörzsölni, amíg a bőrünk száraz nem lesz. 
Fendrik László BKK-vezérigazgató és Karácsony Gergely főpolgármester is "csulnizott" már
Fotó: Főpolgármesteri Hivatal
Jelezték, az eszközök mellett ugyanúgy kötelező a maszkviselés, mind az állomásokon, mind pedig a BKK-járatain.  Az alábbi helyszíneken találhatók meg a berendezések:
 • Deák Ferenc tér
 • Keleti pályaudvar
 • Széll Kálmán tér
 • Batthyány tér
 • Blaha Lujza tér
 • Puskás Ferenc Stadion
 • Örs vezér tere
 • Nyugati pályaudvar
 • Nagyvárad tér
 • Újpest-központ
 • Kelenföldi pályaudvar
 • Móricz Zsigmond körtér
Ha már maszkhasználat: mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, a BKK szigorította a közösségi közlekedés használatakor kötelező maszkviselés ellenőrzését. Ennek köszönhetően villámgyorsan erőteljes javulás állt be a fegyelemben: a cég 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett, nem reprezentatív felmérései szerint ismét 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken

Szijjártó most egy terepjáróval driftelt Veszprémben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 10:08

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
A nyári luxusjachtozás és a hétszeres helikopterezés után a külügyminiszter ezúttal az újonnan átadott tesztpályán „menőzött”.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán jelent meg egy videó, amelynek tanúsága szerint a politikus a Continental veszprémi tesztpályáján beszáll egy Dodge Ram vázára épített V8-as motorral ellátott terepjáróba – sietett gyorsan tájékoztatni a közvéleményt péntek reggel a kormánypárti Mandiner és az Index. Utóbbi lap kiemelte, hogy a videón a sofőrrel folytatott beszélgetésből kiderül, hogy a TEK-esekkel hosszan kellett alkudozni, hogy ezt megengedjék, végül maga Szijjártó Péter is a volán mögé ülhetett, és vezethette az autót.  „A videóban azt is látni , hogy a sofőr százról vészfékezik, egy kanyarnál pedig megjegyzi, hogy a TEK-esek biztosan aggódnak egy kicsit” – számolt be minderről részletesen az Index. 
Az MTI csütörtöki tudósítása szerint a veszprémi Continental Tesztpálya hivatalos megnyitóján Szijjártó Péter kijelentette:  
„Kelet-Európa legnagyobb járműdinamikai tesztpályája épült Veszprémben, a 9,7 milliárd forintos beruházás 130 új munkahelyet teremt, amelyhez a kormány 1,46 milliárd forintos támogatást ad”.

Közben a Népszava megírta: Idén már hétszer repült Szijjártó Péter külügyminiszter rendőrségi helikopterrel. Szeptember elején Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő derítette ki, hogy a külügyminiszter júliusban meglehetősen urizáló módon utazott egy vidéki protokoll-eseményre. Rendőrségi helikopterrel ment a fővárostól alig 145 kilométerre lévő Tolnára, hogy egy magáncég támogatási szerződését „adja át”. Noha a miniszter repült, előreküldték üresen szolgálati autóját is a helyszínre, amire a tárca indoklása szerint „a Tolnára történt érkezést követő közúti közlekedés miatt volt szükség.”  Lapunk arról is beszámolt, hogy nem csitulnak a Szijjártó Péter adriai látogatása által keltett belpolitikai hullámok. Korábban a Népszava is írt arról a nyaralásról, amelyen a külgazdasági és külügyminiszter Szíjj László milliárdos luxusjachtján pihent – noha egyik beosztottja szerint csak azért támadják, mert a munkájában semmivel sem tudják megfogni.