Karácsony Gergely;Szabó Tímea;Feltétel Nélküli Alapjövedelem;európai kezdeményezés;

2020-09-25 12:36:41

Legalább 100 ezer forint a tét - elrajtolt az aláírásgyűjtés a feltétel nélküli alapjövedelemért

Az uniós országokban egy év alatt egymillió szignót kell összeszedni. A szélsőséges Bede Zsolt próbálta meghekkelni Karácsony Gergelyék sajtótájékoztatóját.

A feltétel nélküli alapjövedelemért indított aláírásgyűjtés nem csak Magyarországon, hanem  egész Európában megváltoztathatja az egyenlőtlenségeket és az igazságtalan viszonyokat – jelentette ki az európai kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányának nyitó sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az eseményt a párt Facebook-oldalán bárki követhette.

Budapest főpolgármestere a Párbeszéd társelnökeként beszédében Deák Ferencet, a „haza bölcsét” idézte, aki egykor azt mondta:

Karácsony szerint ma a magyar társadalom él szegénységben és további egyharmada veszélyben, és ebben a csoportban bármikor bekövetkezhet, hogy valaki egyszer csak nem tudja magát finanszírozni.

A főpolgármester arra is kitért, hogy szerinte alapjövedelem megvalósítható, finanszírozható, és nem kell más hozzá, csak politikai akarat. Úgy vélte, a társadalom többsége pártállástól függetlenül egyetért ezzel, és bár a Párbeszéd egy zöld-baloldali párt, de – mint mondta – ez nem ideológiai kérdés, hanem közpolitikai eszköz, amely az egyenlőtlenégek megszüntetéséhez, egy új szociális Európa és Magyarország megteremtéshez vezet.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője azt mondta, hogy az alapjövedelem XXI. századi megoldás, amely megszüntetheti a koronavírus-járvány okozta szorongást és kilátástalanságot is. A részletekről, amelyek szerinte elhozzák Európába a jólétet, azt mondta:

Miközben az ellenzéki politikus a fentieket ismertette, némi közjáték keretében megjelent a botrányairól elhíresült Bede Zsolt. A Vadhajtások nevű ultraradikális jobboldali honlap főszerkesztője egy piros plüss homárt mutogatott a mikrofon előtt álló Szabó Tímeának. Bede később bősz „kamugerizésbe” kezdett, végül Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő kísérte el a provokátort  határozottan a helyszínről.

Magáról az aláírásgyűjtésről Szentpéteri Györgyi, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke megjegyezte: pénteken 27 uniós országban kezdődik aláírásgyűjtés. Hivatalosan  2021. szeptember 25-ig, azaz egy évig kell egymillió kézjegyet összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel.