Előfizetés

Kibertámadás érte az SZFE honlapját is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.29. 14:39

Fotó: Shutterstock
A külföldi szerverekről induló túlterheléses hackertámadások jó esetben csak az információkat zárják el, de akár életeket is veszélyeztethetnek.
Támadás érte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapja, külső vírustámadás okozhatta a leállást – írta a hvg.hu. Az oldal hétfő este 22 óra után vált elérhetetlenné, és csak kedd reggel 9 óra körül állt helyre. Veszprémi Judit, az SZFE kommunikációs vezetője elmondta: honlapjuk üzemeltetője szinte azonnal jelezte a külső vírustámadást, kedd hajnalban már egyszer sikerült helyreállítani az oldalt, de még egy támadás történt, amit reggelre sikerült helyreállítani. Programozóik tovább dolgoznak a támadások elhárításán. A Népszava is beszámolt arról a múlt csütörtöki példátlan léptékű és intenzitású túlterheléses (DDoS) kibertámadásról, amelyet a Magyar Telekom észlelt és hárított el. A több hullámban érkező támadássorozat több külföldi szerveren keresztül érte el Magyarországot, elsősorban Oroszország, Kína és Vietnám irányából. A hackerek célpontjai elsősorban pénzügyi intézmények voltak, de a támadásban érintett volt a Magyar Telekom hálózata, Budapest bizonyos területén egy rövid időre akadozott a szolgáltatás.  Másnap a Magyar Hang oldalát is hasonlóképpen járt. Erről a Media1 írt. Egy külföldi szerverről érkező túlterheléses támadás érte az oldalukat. A lap Facebook-oldalán még hétfőn is azt írták: napok óta tart a honlapjuk elleni DDOS-támadás. Folyamatosan dolgoznak az elhárításán, de előfordulhatnak rövidebb időszakok, amikor nem elérhetők.  Helyi idő szerint hétfő este az Egyesült Államokban kibertámadás ért 400 kórházat, zsarolóvírusok bénították meg az informatikai rendszereket.

Kitart Jourová mellett a bizottsági elnök

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.29. 13:50

Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
A cseh kormány egyelőre hallgat Orbán leveléről, a magyar kormányfő ugyanakkor egy platformra került a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű párt elnökével, Tomio Okamurával.
Nem váltja le az Európai Bizottság alelnöki tisztségéből Vera Jourovát a grémium elnöke. Ursula von der Leyen kijelentette, teljesen megbízik a jogállamiságért felelős alelnökében azt követően, hogy Orbán Viktor előzőleg levélben követelte lemondását a Spiegel múlt szombati kiadásában megjelent interjú miatt, amelyben a magyar kormányt bírálta. Cseh kormányzati illetékes eddig nem szólalt meg az ügyben. Az ugyanakkor jellemző, hogy a magyar kormányfő a szélsőséges, idegengyűlölő kijelentéseiről ismert populista politikussal, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) vezetőjével, Tomio Okamurával került egy platformra, aki egyetértését fejezte ki a magyar miniszterelnökkel. Szerinte Jourová fellépése a cseh érdekeknek sem felel meg, elnyomja a „szabadságot és a demokráciát, fellép a kellemetlen véleményekkel szembeni cenzúráért". Az ellenzéki Kalózpárt elnöke, Ivan Bartos ugyanakkor kifejtette, Csehországban is aggodalommal figyelik a magyarországi fejleményeket, emiatt biztos, hogy nem kell lemondania a cseh biztosnak. A magyar kormány folyamatosan a demokratikus ellenzékkel hadakozik, megnehezíti a független sajtó és a közhasznú egyesületek dolgát. Rámutatott, azért sem releváns a magyar kormányfő levele, mert az Európai Bizottság nem az egyes kormányoktól, hanem az Európai Parlamenttől kapja meg a bizalmat. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Jourová a csehországi történésekkel szemben is hasonló bátorsággal lép majd fel.

Németh Szilárd debreceni „hadapródokat” készített fel a közös ellenségre

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.29. 13:19

Fotó: Balázs Attila / MTI
A fideszes honvédelmi államtitkár közölte, hogy a tervek szerint tíz éven belül tíznél is több katonaképzőt nyitnak az országban.
Megtekintette a hallgatók testhőmérséklet-mérését csütörtökön a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, és kíséretében Ruszin Romulusz humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
„Egy ilyen intézményben, ahol leendő honvédeket nevelnek, ahol hadapródok sorakoznak fel példás rendben, itt egy közös ellenség, a koronavírus ellen is hatékonyabban, gyorsabban és sokkal szakszerűbben lehet védekezni”

– hangsúlyozta Németh Szilárd.

A fideszes politikus megjegyezte: ahogy a koronavírus-járvány első szakaszában rendkívül fontos szerep hárult a Magyar Honvédségre, a második szakaszban is megkerülhetetlen a szerepe a védekezésben. A távirati iroda tudósítása szerint a beszéd „az iskola épülete előtt katonás rendben, egymástól másfél méter távolságban felsorakozott, szájmaszkot viselő 202 hallgató” előtt hangzott el. A megtekintést követően Németh Szilárd példamutatónak nevezte, hogy 202 hallgató, rendkívül szervezetten, az iskola négy bejáratán át három és fél perc alatt bejutott az épületbe. A kormánypárti vezető büszkén sorolta: a védekezés első szakaszának leküzdésében ott voltak a katonák az idősotthonok fertőtlenítésénél, a határvédelemben, a járőrözésben, kiemelte a kórházparancsnoki rendszert és a létfontosságú vállalatok élén végzett munkát. Ahogyan arról a Népszava beszámolt, Németh Szilárd a járvány első hullámában gócpontnak számító Pesti úti idősotthon júliusi katonai fertőtlenítését használta arra, hogy a főváros ellenzéki vezetését ócsárolja. Karácsony Gergely főpolgármester azonban erre reagálva közölte: a fertőtlenítésről a városvezetés már hónapokkal azelőtt döntött. Németh Szilárd most sem hagyta ki a pártpolitikát, és tíz évvel a legutolsó kormányváltás után „felidézte”, hogy korábban csaknem húsz katonai kollégiuma volt az országnak, az utolsót 2007-ben zárták be.
„A szocialista-liberális kormányok, a Gyurcsány-Vadai érában mindet megszüntették"

– tette hozzá.

Az államtitkár a „hadapródok” előtt közölte: azt tervezik, hogy Hódmezővásárhelyen, Gyulán, Budapesten, Székesfehérváron és más katonahagyományokkal rendelkező városokban, ahol volt honvédkollégium és -középiskola, újra megnyitják azokat. A következő tíz évben, 2030-ig több mint tíz ilyen iskolát szeretnének látni.