Orbán Viktor;jogállamiság;Vera Jourová;

2020-09-30 09:38:13

Sosem bántottam a magyar embereket - mondja a kormány célkeresztjébe került uniós biztos

Jelezte, továbbra is kritikus lesz.

- mondta a Politiconak Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a 444.hu szerint. Ugyanakkor Orbán Viktornak azt üzente, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne beszélne továbbra is kritikusan az egyes kormányok lépéseiről, a Bizottság vagy a tagállamok megválasztott képviselőiről. 

-fogalmazott. 

Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a magyar miniszterelnök bepanaszolta az elnöknél az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosát. Vera Jourová ugyanis azt nyilatkozta, hogy az Orbán Viktor által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg.

Lapunk brüsszeli tudósítója pedig azt írja, hogy Jourovának esze ágában sincs lemondani, sőt: szerdán ő fogja bemutatni a jogállam helyzetéről készült országjelentéseket Didier Reynders igazságügyi biztos társaságában. A Magyarországról várhatóan borús képet festő dokumentum az igazságszolgáltatás függetlenségéről, a korrupcióról, a média sokszínűségéről, valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének működéséről ad értékelést.