felmérés;Publicus Intézet;közvéleménykutatás;

2020-10-03 07:00:00

Egyre többen csak az ellenzéki összefogásra szavaznának

- A legutóbbi párttámogatottsági közvélemény-kutatásunk egy új jelenséget mutatott meg nekünk: az "összefogás" szavazó születését – nyilatkozta lapunknak Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

A kutató szerint ugyanis az elmúlt pár hónapban végzett országos, és helyi méréseik során arra lettek figyelmesek, hogy megnőtt az "egyéb pártot" választók aránya. Pulai kifejtette, sok olyan válaszadó van, aki munkatársuk érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy csak egy ellenzéki összefogásra szavazna.

A Népszava megbízásából készített országos reprezentatív felmérésben emiatt először szerepelnek olyan választói vélemények, akik nem egy-egy párt, hanem az “ellenzéki összefogás” mellett tennék le voksukat. Míg júliusban 1 százaléknyian említették, hogy az összefogásra szavaznának, addig augusztusban és szeptemberben már 2-2 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében négy százalék az aránya ezen szavazóknak. 

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében változatlan, 30 százalék. Az ellenzéki táborban – az egy hónappal korábbihoz képest egy százalékos csökkenéssel is – a Demokratikus Koalíció (DK) a legerősebb párt 8 százalékkal, amit a Momentum 7 százalékos támogatottsága követ. Az MSZP és a Jobbik 6-6 százalékon áll, előbbi egy százalékkal csökkent augusztushoz képest.

Az összes megkérdezett körében az LMP, a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), és a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) támogatottsága 1-1 százalék. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot növekedett, jelenleg 37 százalék.

A Závecz Research héten közölt kutatása szerint a teljes népességben 34 százalékon állt a Fidesz-KDNP és 32 százalékon az ellenzéki tábor összeadott támogatottsága – az MHM és az MKKP támogatóit nem számítva.

A pártok támogatottságának a Záveczéhez hasonló összeadása ugyanakkor nem mutat valós képet, mert ahhoz teljes átszavazási hajlandóságra lenne szükség az ellenzéki összefogásban, ugyanakkor a Publicus új módszere már árnyalja a képet.

– Hibahatáron belül, de magasabb az érintett szervezetek és szavazók összesített támogatása, mint a Fideszé – magyarázta Pulai András. Óvatossággal kell tehát fogadni az összesítést, ugyanakkor érdekes, hogy már az összefogó ellenzék vezet 31:30 arányban az összes megkérdezett körében, a biztos pártválasztók körében pedig a Fidesz előnye 49:48 arányra olvadt.

Az ellenzéki összefogás újabb szakaszba lépett, a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) közös közleménye szerint a második hivatalos egyeztetésükön csütörtökön létrehozták a közös választási progam megalkotásán dolgozó bizottságot, ami összehangolja a pártok programjait. Folytatódott az egyeztetés az egyéni választókerületi jelöltállítás és előválasztás kereteiről, de erről döntés nem született, a pártok egyelőre a jövő heti borsodi időközi választásra koncentrálnak.