Előfizetés

Vitték a készpénzt, mint a cukrot

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.10.02. 21:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
8 munkanap alatt 250 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány.
Kiugróan nagymértékű készpénzkiáramlást tapasztalt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírusjárvány miatt márciusban elrendelt veszélyhelyzet kapcsán: 8 munkanap alatt 250 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány. A 3,9 százalékos bővülés normál esetben 5-7 hónap alatt megy végbe – derül ki az MNB tanulmányából. A vírus magyarországi megjelenése előtt, februárban mintegy 6 400 milliárd forintra rúgott a készpénzállomány. A március 12-től kezdődő másfél hétben azonban naponta átlagosan több, mint 30 milliárd forintnyi bankjegy áramlott ki az MNB-ből, az állomány értéke így a hónap végére megközelítette a 6 700 milliárd forintot. Az intenzív készpénzkereslet később fokozatosan enyhült. Sőt: áprilisban és májusban a korlátozások miatt a szokásosnál már kevesebb bankjegy ment ki az MNB-ből. A korlátozások feloldását követően azután a nyári hónapokban helyreállt a „rend”, és a készpénzhasználat nagyjából visszatért a járvány előtti szintre. A jegybank szerint mindez nem példanélküli, hiszen hasonló csúcsok a 2008-as válság idején is megfigyelhetők voltak: 2008. október 1-22 között például a készpénzállomány 8,4 százalékkal nőtt. Igaz, akkor ez 16 munkanap alatt „mindössze” 180 milliárd forint kivételét jelentette. Most a felvett címletekből - a kiugró kereslet elsősorban a 10 és 20 ezreseket érintette - a jegybank szerint arra lehet következtetni, hogy inkább felhalmozási, nem pedig vásárlási szándék állhatott a háttérben. Az elemzés számaiból az is látszik, hogy - bár a  márciusi nagy pánikvásárlások idején a bankok beszámolói szerint az ATM-ekből rengeteg készpénzt vettek fel az ügyfelek - nem az automatákból kerültek elő a nagy összegek. A hónap egészét illetően ugyanis nem volt nagy kiugrás: februárban egy évvel korábbinál 7, márciusban 4 százalékkal több pénzt vettek ki a bankautomatákból, áprilisban viszont már 18 százalékkal kevesebbet. A bankfiókokból felvett készpénz értéke azonban  februárról márciusra közel harmadával, 93 milliárd forinttal nőtt. Májustól azután normalizálódott a helyzet, a nyáron pedig a bankfiókok készpénzforgalma már megfelelt a járvány előtt tapasztaltaknak. A készpénz nem múló közkedveltségét jól mutatja, hogy bár a járványhelyzetben korábban soha nem látott ütemben gyorsult a kártyás fizetések térnyerése, a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vásárlások háromnegyedét még - a készpénzhasználat szempontjából mélypontnak számító - áprilisban is bankjegyekkel és pénzérmékkel egyenlítette ki a lakosság. A korlátozások feloldását követően ráadásul ismét emelkedett a készpénzes vásárlások aránya, ami a jegybank szerint arra utal, hogy a koronavírusjárvány részben csupán ideiglenesen hatott a fizetési szokásokra.    

359,03 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.02. 08:18
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest csütörtök estétől péntek reggelig a nemzetközi bankközi piacon.
Az euró 359,03 forinton állt röviddel hét óra előtt a csütörtök kora esti 358,82 forint után.
A dollár 305,42 forintról 306,49 forintra erősödött, a svájci frank jegyzése pedig 332,66 forintról 332,91 forintra emelkedett.
Az euró 1,1717 dollárra gyengült a csütörtök kora esti 1,1752 dollárról.

A mentősök kapták idén a legtöbb 1 százalékos szja-felajánlást

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.02. 08:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ezzel az OMSZ vált a leginkább támogatott szervezetté.
A pénteki cikk szerint a koronavírus-járvány alatt indított tájékoztató kampánynak is köszönhető, hogy egy év alatt bő százmillió forinttal több felajánlás érkezett a mentőkhöz, amivel a leginkább támogatott szervezetté léptek elő a tavalyi harmadik helyük után. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a Nemzeti tehetségprogram mellett csaknem 28 ezer civil kedvezményezett, valamint 114 egyház részesül az szja 1 százalékos felajánlásából 2020-ban. 
A statisztikákból az is kitűnik azonban, hogy évről évre csökken a civil szervezeteket támogatók köre, miközben egyre többen jelölnek meg kedvezményezettként egyházakat: 2018 óta csaknem négyszázezerrel többen rendelkeztek valamilyen magyarországi vallási közösség javára.

A civileknek 2015-ben 2,2 millióan ajánlották fel az 1 százalékot, idén már csak 1 millió 600 ezren. Az adózók körében még mindig népszerűek a gyermekek fejlődését, gyógyítását, valamint az állatok védelmét szolgáló alapítványok, egyesületek.