Előfizetés

Egyre nő az idősek aránya az új fertőzöttek között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.05. 11:56
Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: Árvai Károly / kormany.hu
Az operatív törzs szerint az iskolákban javul a járványügyi helyzet, az egészségügyi dolgozók vezénylése pedig tervszerűen zajlik.
Bár jellemzően nagyobb tömegben még mindig a fiatalok az érintettek, az új fertőzöttek között az idősek mellett már a krónikus betegségben szenvedők száma is emelkedni kezdett – állapította meg az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília.  Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a járvány változatlanul felszálló ágban van világszerte, így Magyarországon, értelemszerűen az operatív törzs által kijelölt intézményekben is nő az ápoltak száma. Ezzel kapcsolatban igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a koncentrált betegellátáshoz megvannak a lélegeztetőgépek, a gyógyszerek és egyéb eszközök, és már az egészségügyi dolgozók vezénylése „tervszerűen” zajlik. Müller Cecília a hétfői járványügyi adatok alapján megállapította, hogy  az oktatási- nevelési intézményekben javul a helyzet. Mindenkit a 3-4 alapvető szabály, a maszkhasználat, a kézmosás- és fertőtlenítés, illetve távolságtartás betartására kért.  Az Orbán Viktor miniszterelnök által szombaton bejelentett orvosi béremelés nyomán az operatív törzs nevében maga is köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik a koronavírus második hullámában is a megszokottnál többet, és gyakran eddigi munkahelyeiktől távolabb teljesítenek szolgálatot. 

Újraszabott intézkedések, szankciók

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese a beutazási szabályok változásával kapcsolatban közölte: a visegrádi országokra vonatkozó beutazási feltételek hatálya szeptember 30-án lejárt, és az operatív törzs indokoltnak látta a rendelkezések újraszabályozását. A hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent, kedden hatályba lépő rendelet szerint:
„Azoknak a magyar állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Csehországból, Lengyelországból vagy Szlovákiából lépnek be Magyarországra, és a jogszabály hatályba lépése előtt szállást foglaltak a V4-országok valamelyikében, elegendő egy negatív eredményű PCR-teszt, hogy töröljék járványügyi megfigyelési kötelezettségüket.”

Ugyanez vonatkozik cseh, lengyel és szlovák állampolgárokra, akik november elsejéig akkor utazhatnak Magyarországra, ha van egy negatív PCR-tesztük és a jogszabály hatályba lépése előtt legalább egy októberi napra foglaltak magyarországi szállást.  – A járványügyi intézkedéseket megsértők ellen az elmúlt hétvégén 64 intézkedés történt közérdekű üzem megzavarása miatt, valamint az üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések be nem tartása miatt – ismertette Kiss Róbert.
Este 11 óra után már nem lehet vendég sehol
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Kiemelte: a tömegközlekedésben 24 rendőri intézkedésre volt szükség, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az emberek. Közülük 22 utast figyelmeztetésben részesítettek, 2 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Üzletekben, közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartóival szemben 33 figyelmeztetést alkalmaztak, 4 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. – Az ország területén való áthaladási szabályok megszegőivel szemben 121 rendőri intézkedés történt. Országosan négy kellett szórakozó- és vendéglátóhely üzemeltetőjét figyelmeztették, mert nem zártak be 23 órakor. Jelenleg 20 199 hatósági házi karantén van érvényben, a korlátozó intézkedés alatt állók közül 1041-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze a szabályok betartását.

Tarlós tanácsköztársaság-típusú vendettától tart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.05. 11:17
Orbán Viktor és a leköszönő főpolgármester
Fotó: Isza Ferenc / AFP
A Fidesz-KDNP volt főpolgármestere a budapestiek díszpolgáraként szakadatlan kommunikációval küzdene a baloldal ellen.
Szinte minden 2022-ről szól: a DK és a Momentum vezetőinek nyilatkozataiból kiindulva esetleg könnyen számítani lehet egy tanácsköztársaság típusú vendettára – vázolta egy ellenzéki győzelmet követő véres vízióját Tarlós István volt főpolgármester a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjújában. Budapest korábbi kormánypárti vezetője egy két év múlva bekövetkezendő ellenzéki győzelemről mint „kellemetlen társadalmi eseményről” beszélt:
„A legfontosabb sorskérdések kezelése tekintetében (illegális bevándorlás, nemzetállamiság, kultúra, családmodell, családpolitika) 180 fokos fordulat állna be.”

Arról viszont, hogy a jelenlegi ellenzéki vezetésű és többségű Fővárosi Közgyűlés a napokban neki és elődjének, Demszky Gábornak díszpolgári címet adományozott, megköszönve a jelenlegi főpolgármester elismerését és gesztusát, Tarlós István úgy vélekedett:
„Abban egyetértek Karácsony Gergellyel, hogy ha más is a véleményünk, a felfogásunk (mint ahogy más is) a városról, a politika egészéről is, attól még nem szükséges gyűlölködni egymással. Ez szép gondolat.”

A korábbi főpolgármester „a szép gondolat” ellenére határozottan száll szembe a kilenc éves munkáját elismerőkkel, mert:
„ha a jelenlegi heterogén ellenzék a Fidesz valós vagy vélt hibáira hivatkozva mégis megnyerné a választást, annak több durva következménye lehet”.

S hogy ez hogyan ne következzen be, azt is kifejti Orbán Viktor miniszterelnök jelenlegi főtanácsadója és a MÁV igazgatósági tagja:
„a kommunikáció területén össze kell szedniük magukat. Amint említettem, nem teljesítményalapú a kormányzati munka megítélése. A hangulatra, az érzelmekre, az indulatokra épít az ellenzéki kommunikáció, ami fokozódni fog az előttünk lévő másfél évben. (...) A hamis kommunikációval szemben csak a tények szakadatlan és produktív stílusú ismétlésével lehet küzdeni. Nem a teljesítmény alapján dől el ma Magyarországon egy választás, hanem azon, hogy ki, milyen hangulatot tud teremteni.”

Tarlós István, mint mondta, a baloldal kommunikációs stratégiáját gondolatszegénynek, koncepciótlannak, dühösnek tartja, de egyelőre hatékonynak is. Szerinte a közvélemény összezavarására irányuló liberális számháború egy éve tart.
„A rengeteg panasz ellenére több tíz milliárddal több forrás áll a rendelkezésükre, mint nekünk ­2019-ben”

– szögezte a korábbi városvezető.

Szavaival arra reagált, hogy Karácsony Gergely nemrég 150 milliárd forintos hiányról beszélt, mert szerinte ekkora lyukat üt a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások a fővárosi büdzsén.

905 újabb fertőzöttet találtak Magyarországon, 11-en meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.05. 09:28
Továbbra is szigorú intézkedések vannak életben a magyar kórházakban
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
A koronavírus-járvány elmúlt 24 órájában elhunytak közül tízen hetven év fölöttiek.
Hétfő reggelre 905 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a legfrissebb adatokat a kormányzati tájékoztatási oldal. Elhunyt 11 beteg – közülük tízen hetven év felettiek – így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8 165-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 482 fő. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 51 százaléka, a gyógyultak 35 százaléka budapesti. Jelenleg 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen. 
A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány járványügyi intézkedései között legutóbb egy hónappal meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést. A kórházakban és az idősotthonokban továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
„Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni”

– emlékeztettek.

Az operatív törzs jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés.