Kertész Imre Intézet;hivatalos megnyitó;Orbán Viktor;Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány;

2020-10-10 13:35:00

Orbán Viktor nyitotta meg a Kertész Imre Intézetet

A miniszterelnök avatta fel a budapesti intézményt, ahol elmondta: „kultúrnemzet vagyunk”.

Kertész Imre hatalmas intellektusú ember volt, akit nem lehet beskatulyázni és nem is volt kérdés, hogy a hagyatékát nem Berlinben, hanem Budapesten kell kialakítani, mert ez az ő városa – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a terézvárosi Benczúr utca 46. szám alatti Kertész Imre Intézet megnyitóján.

A sokáig elhanyagolt állapotú, szecessziós villát az intézetet működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány bruttó 762 millió forintért vásárolta meg a fővárosi önkormányzattól, majd bruttó 2 milliárd forintból újította fel.

Az intézmény a névadó Nobel-díjas író életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza.

Orbán Viktor a koronavírus-járvány idején a 2016-ban elhunyt Kertész Imrétől azt idézte fel, hogy az író az antiszemitizmust „fertőzésnek, pandémiának, ideológiai járványnak, szennyes lelkek gyilkossággá fajuló szórakozásának” nevezte. A kormányfő sajátságosan szemezgetett irodalmi Nobel-díjasunk szellemi hagyatékából: 

A magyar demokráciát illiberálisnak nevező Orbán Viktor tovább csoportosította az író szavait, így:

A miniszterelnök végül leszögezte: