Előfizetés

Müller Cecília: senki se állítson fel otthon öndiagnózist!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 13:24
Müller Cecília országos tiszti főorvos
Fotó: kormany.hu
Az országos tisztifőorvos óva int az interneten vásárolható tesztektől.
Az elmúlt 24 órában, a koronavírusban elhunytak betegségét megvizsgálva megállapítható, hogy évek óta tartó betegségekkel küzdöttek - mondta el az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Ismertetése szerint 66 és 89 között volt az elhunytak életkora, de egy hatvan éves asszony is közéjük tartozik. Kétharmaduk valamilyen szív-és érrendszeri betegséggel küzdött, két betegnek daganata volt, de az anyagcsere-betegségek - különösen a cukorbetegség - is jellemzőek. Az országos tisztifőrovos arról is beszélt, egyre nehezebb definiálni, mit is jelent pontosan a gyógyultság. A laboratóriumi vizsgálatokon túl az illető klinikai állapota elsősorban a döntő. Ugyanakkor tapasztalat, hogy akik általános jó állapotban távoznak az intézményekből, azok még hetekig pozitív tesztet produkálhatnak. 
Ha a klinikus vagy intézményi orvos gyógyultnak nyilvánítja őket, akkor nyugodtan mehetnek közösségbe is a pozitív teszt ellenére, mivel az nem azonos a fertőzőképességgel. Ez két külön fogalom.

Müller Cecília ismét nyomatékosította, hogy akik magas kockázatú betegséggel rendelkeznek, mindenképpen adassák be maguknak az ingyenesen elérhető influenza elleni védőoltást. Telefonon érdemes bejelentkezni, mert a háziorvos tudnak olyan időpontot is adni, amikor nem érintkeznek a többi beteggel. Ezek jellemzően reggel vannak. Az elmúlt években alacsony volt a vakcina iránti kereslet, emiatt reményét fejezte ki, hogy ez idén magasabb lesz.  Egy, a napokban a koronavírus elleni hatékonyságáról ismertté vált orrspray kapcsán pedig azt mondta, azt csak laboratóriumi, és nem klinikai körülmények között tesztelték. 
Nem bizonyított a hatékonysága, ezért mindenkit arra kér, használatától tartózkodjon. Még akár ártani is lehet, mivel ha kiszárad az orr-nyálkahártya, akkor kedvező környezet alakul ki a kórokozók megtelepedéséhez.

Magyarországról Romániába járványügyi korlátozás jelentő karantén nélkül lehet beutazni egy friss döntés értelmében - erről már az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője beszélt. Kiss Róbert elmondta, a maszkhordási szabályok betartása érdekében több rendőri intézkedés is történt az elmúlt 24 órában. Ezek többsége figyelmeztetéssel zárult, de ismét kaptak páran helyszíni bírságot, és többek ellen szabálysértési feljelentést tettek.  Kérdésre válaszolva Müller Cecília mindenkit eltanácsolt attól, hogy az interneten vásároljon gyorstesztet. Szerinte ezek egyéni felhasználásra nem alkalmasak és nem is engedélyezettek. Bizonyos keretek között egész jó az érzékenységük, de kiértékelésükhöz megfelelően képzett személyzet szükséges.
"Kérem, hogy ne vásároljanak ilyen tesztet és ne folytassanak az otthonukban öndiagnózist!"

- kérte Müller Cecília.

Pálinkás József miniszterelnök-jelöltként indulna az ellenzéki előválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 13:09
Pálinkás József
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gyurcsány Ferenccel nem ülne be egy frakcióba, és a Fidesszel is kizárja az együttműködést az első Orbán-kormány volt minisztere.
Interjút adott a Magyar Hangnak a friss pártalapító Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere Új Világ Néppártjával felméri, milyen fogadtatásra talál ajánlatuk a választópolgároknál, de ha lesz miniszterelnök-jelölti előválasztás, vélhetően az akadémikus indul az új formáció nevében.
Elmondta, hogy tizenkét alapítójuk van, és a pár nappal ezelőtti bejegyzés óta is már vettek fel új tagokat. Az Új Világ Néppárt ajánlatát úgy foglalta össze, hogy egy pragmatikus, problémamegoldó és az emberek mindennapi gondjaira koncentráló néppártot kívánnak létrehozni. Egy olyan pártot, ami az, aminek mondja magát, és amelyben több nőt vonnak be a politikába.
Arra a kérdésre, hogy részt vennének-e az ellenzékkel közös listán, azt válaszolta, hogy abban teljes az egyetértés részükről, hogy egy körzetben egy Fideszen kívüli jelölt induljon, de pártja szeretne saját jelölteket is az ellenzéki indulók között látni.
– Teszünk egy ajánlatot a választók felé, és megnézzük azt, hogy mit reagál a piac. A politikai piac is piac ugyanis. Pár hónap alatt nyilván kiderül, hogy van-e valami értelme ennek, vagy nincs. Ezek után lehet arról beszélni, hogy milyen módon induljanak el a pártok

– állapította meg.

Arra a felvetésre, hogy ezek szerint nem járják ki a több listát sem, Pálinkás József azt válaszolta, hogy pillanatnyilag semmit nem zárnak ki, mivel most indultak el.
– Abban, hogy a listaállításban hogyan veszünk részt, azt akkor tudjuk megmondani, amikor fél év múlva látjuk azt, hogy a mi ajánlatunk a választópolgárok számára milyen fogadtatásra talál. Amennyiben mi politikai tényezővé válunk, akkor lehet arról beszélni, hogyan történjen a listaállítás

– magyarázta.

Az akadémikus nem zárja ki az előválasztást, arról viszont nincs meggyőződve, hogy egy közös miniszterelnök-jelöltre van szüksége az ellenzéknek.
– Azt gondolom, hogy az embereknek tudniuk kell, hogy ki az adott lista miniszterelnök-jelöltje. Tehát ha egy lista lesz, akkor egy, ha a Fideszen kívüli világban két lista lesz, akkor kettő, és így tovább. A néphangulat és a pártvezetők nagyon erősen az egy lista felé nyomnak mindent. A pártvezetések számára is előnyösebb az egy lista, mert akkor a pártok vezetői a listán előkelő helyen szerepelnek ahhoz, hogy bármi történjék, bejutnak a parlamentbe és ott majd asszisztálnak. Ha a Fidesz nem veszít, akkor négy évig még felszólalnak időnként irreleváns kérdésekben

– mondta.

Pálinkás József úgy véli, ha lesz miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor az Új Világ Néppártnak is lesz azon jelöltje, aki vélhetően ő lesz, mert „ma aligha lehet mást mondani”. Az Orbán-kormány volt minisztere kijelentette, hogy az föl sem merül, hogy a Fidesszel együttműködjenek, mivel a kormánypárt olyan magabiztosan és olyan arrogánsan viselkedik, ami szinte bármiféle együttműködést kizár.

Mindenkit kirúgott új lapjából a kormányközeli politológus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 10:53
Boros Bánk Levente
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Boros Bánk Levente a Médiapiac című lapot akarja újragondolni. A jelek szerint ez áldozatokkal jár.
Megvette a Médiapiac című lapot Boros Bánk Levente. A kormányközeli politológus - aki egyben az állami médiának is dolgozó Médianéző Központ vezetője - azt közölte, célja, hogy "mérvadó lapot" csináljon az újságból és meg kívánja újítani a nyomtatott magazint. Ennek jegyében már el is indultak az átalakítások. A Média1 információi szerint az új tulajdonos érkezésével 
a lap összes munkatársát elbocsátották. A szerkesztőség tagjait értekezletre hívták, majd ennek végére mindenkit elküldtek. Ahogy egyikőjük fogalmazott: „kisöpörték az egész szerkesztőséget.”

Boros Bánk Levente egyébként a kirúgásokról nem igazán beszélt tervei között. Inkább csak azt emelte ki, hogy a lapnak meg kell mutatnia, vannak jó tollú újságírók a jobboldalon is és ellensúlyt kell képezni a médiával kapcsolatos hírek terén.