Előfizetés

Életveszélyes sérültje is van a miskolci buszbalesetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 07:30

A személyautóból, melybe belerohant a busz, feszítővassal kellett kiszabadítani a beszorult utasokat.
Egy ember életveszélyesen megsérült, amikor egy menetrend szerinti autóbusz karambolozott egy személygépkocsival csütörtök éjjel a miskolci állatkertnél. Az Index a BalesetInfó tájékoztatására hivatkozva tette ki a hírt, e szerint az ütközés következtében a személykocsi utasai a járműbe szorultak. A négy bajbajutottat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói két feszítővágó segítségével szabadították ki, majd a mentők azonnal kórházba vitték őket. Egyikük sérült meg életveszélyesen.
A buszon öten utaztak, közülük senki sem sérült meg.

Nyugdíjasok tucatjait verték át méregdrága „csodatermékekkel”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 16:42

Fotó: Népszava
Orvosokat is alkalmaztak az egészségügyi termékbemutatókat szervező vállalkozók, akikre csalás miatt letöltendő börtönbüntetés várhat.
Több mint 130, javarészt időskorú embert károsított meg egy két férfi által szervezett egészségügyi „csodatermékeket” értékesítő hálózat, amelyet kiterjed nyomozással göngyölítettek fel a BRFK IX. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói – derült ki az ügyészségi portálon olvasható közleményből. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a főszervezők és társaik ellen, de a nyugdíjasok átverésére szakosodott cég alkalmazottai és több orvos ellen még jelenleg is tart a nyomozás. A vádirat szerint egy 37 és egy 36 éves férfi 2015-ben elhatározták, hogy céget alapítanak, hogy csalárd úton jussanak rendszeresen haszonhoz. Azt tervezték, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon javarészt időskorú embereket megtévesztenek, és részükre silány minőségű termékeket értékesítenek a valós értéket jóval meghaladó áron. 

Matrac, paplan és lágylézer aranyáron

– A csalássorozathoz strómanokat bíztak meg és alkalmazottakat vettek fel. Az alkalmazottak a sértetteket telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán. A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében fehérköpenyes dolgozók végezték el, egyes esetekben orvosok is közreműködtek – összegezte a vádhatóság. Kiértek arra a félelmetesnek tűnő módszerre is, amit a csalók alkalmaztak: a sértetteket „pszichés nyomás” alá is helyezték azzal, hogy amíg a fiktív vizsgálatok eleve negatívnak szánt „eredményére” vártak, addig bemutatták nekik az akár több százezer forintba is kerülő „csodatermékeket”. Ezekről azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat meg tudják szüntetni. A sértettektől az alkalmazottak a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is. Az ügyészség a két főszervező és a termékek értékesítőjére csalás, közokirat-hamisítás miatt  letöltendő börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, a strómanokra pénzbüntetést kért. Az ügyet első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalja majd.

Nemlétező örökségre hivatkozva csalt ki milliókat idős szomszédjától egy nő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 12:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az idős embert még hitelek felvételére is rávette, és azt a pénzt is megszerezte.
Vádat emeltek azzal a szentesi nővel szemben, aki idős szomszédjának okozott majdnem 3 millió forintos kárt – írja az ügyészség. A vádirat szerint az asszony 2019. elején ismerkedett meg idős, az életmódja miatt a bűncselekmény felismerésére, elhárítására korlátozottan képes szomszéddal. A vádlott álnéven mutatkozott be neki, és felismerte szomszédja befolyásolható, kihasználható személyiségét. Elhatározta, hogy készpénzt és vagyontárgyakat szerez meg tőle. A nő az idős ember bizalmába férkőzött, és azt hazudta, hogy 50 millió forintot örökölt, amelyet egy folyószámlán zároltak, a zárolás feloldásához pedig 2,5 millió forintra lenne szüksége. Azt is elhitette vele, hogy amint hozzájut az örökséghez, visszafizeti a tartozását, illetőleg közös életet kezdenek.
Az ezt követő négy hónapban a sértett a nőnek 2,5 millió forintot adott át egyrészt a saját pénzéből, másrészt a vádlott hatására felvett hitelekből.

Emellett az idős szomszéd vett egy mintegy 250 ezer forintos mobiltelefont is, előfizetéssel együtt. A vádlottnak ebben az időszakban rokkantsági járadéka mellett nem volt más jövedelme, vagyonnal sem rendelkezett, megélhetését kizárólag a bűncselekmény elkövetéséből származó pénzből fedezte. Az asszony szomszédjának 2,75 millió forint kárt okozott, a pénzt az eljárásban sem adta vissza, a telefont pedig ismeretlen körülmények között eladta. A Szentesi Járási Ügyészség a vádlottat nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja.