Előfizetés

Napi három ökölnyi gyümölcsöt és tízezer lépést ajánl Müller Cecília

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az országos tisztifőorvos a nem egy háztartásban élőknek a személyes kapcsolat helyet videochat-et javasolja.
A koronavírus-járvány második hullámában a legfájdalmasabb, hogy péntekre elhunyt 33 beteg, akiknek mindegyike valamilyen krónikus-, illetve gyorsan lezajló daganatos megbetegedésben szenvedett – jelentette ki az operatív törzs délelőtti tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, utóbbi halálos áldozat 20 éves volt, a legidősebb elhuny pedig 90 éves. Müller Cecília ismertette a Népszava által is közölt péntek reggeli járványügyi adatokat. Tehát péntek reggelre 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), és ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A szakember szerint sajnos folyamatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma (1642) és azoké is, akiket lélegeztetőgépen (171) kezelnek. Ezért felhívta a figyelmet: 
„A már korábban megismert járványügyi rendszabályokkal kell visszaszorítani a fertőzéseket.”

Ismét hangsúlyozta, hogy az idősebb életkor önmagában kockázati tényező, különösen a bentlakásos otthonokban és intézményekben ahol a szeptemberben elrendelt látogatási tilalom hatékony. 
„Közel százezer ápolt van országszerte, és az intézményeknek mindössze 8 százalékába jutott be a vírus, ez jó arány”

– tette hozzá.

Müller Cecília az ősz beköszöntével és a tél közeledtével ismét elővett néhányat a járvány első hullámában megszokott jótanácsokból. Most az immunrendszerünk megerősítését tartotta fontosnak, mondván, ebben az időszakban kevesebbet mozgunk, sok időt töltünk beltérben. Ezért sorolta: 
  • Mindenkinek kiegyensúlyozott táplálkozásra, naponta 3 adag gyümölcs-zöldség fogyasztására van szüksége. Egy adag gyermeknek és felnőttnek egyaránt ökölnyi legyen.
  • Fontos a vitaminbevitel, elsősorban a C- és a D-vitamin, valamint bőséges folyadék (víz vagy gyümölcslé) bevitele.
  • Az alkoholfogyasztás és a dohányzás nagyon káros, csökkentése, még inkább az elhagyása ajánlott. Az immunrendszert károsítja a túlzott alkoholfogyasztás.
  • Fontos, hogy napi 30 perces, de legalább hetente háromszor félórás testmozgást végezzen mindenki a szabadban, és ez lehet a korábban ismer 10 ezer lépés/nap, és nyújtógyakorlatokat is ajánlott végezni.
Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett: szoruljon vissza a fizikai kapcsolattartás a nem egy háztartásban élőknél! Ehelyett például a videochat-et ajánlja, továbbra is szorgalmazza a kézmosást- és fertőtlenítést, a szellőztetést különösen az intézményekben, iskolákban, óvodákban, de otthon is. A Dél-Magyarország érdeklődésére azt is elmondta, hogy a héten az összes háziorvosi-praxisba kiszállítják az influenza elleni vakcinákat. A későbbiekben ahol „jobban fogy”, oda átcsoportosítják az oltóanyagot más helyekről. Megerősítette. hogy a koronavírus-fertőzötteket, amíg aktívak, addig nem lehet oltani. – Továbbra is él a Covid-betegek ellátási rendje, ami a három csoportba osztott intézményeknél lépcsőzetes. Az első vonalba sorolt kórházak 80 százalékos telítettségénél, a második vonal lép be, és így tovább. Más-más intézményben látják el az igazolt, súlyos-középsúlyos betegeket, mint a csak fertőzött-gyanús embereket – válaszolta a tisztifőorvos az RTL Klub kérdésére. Az InfoRádió arról érdeklődött, hogy lehet a járványügyi véderkezésben az  „éberséget” fenntartani a gyermekeknél? Müller Cecília, megnyugtatta a kérdezőt:
„Van, ahol lanyhul a figyelem, de a már megszokott kézmosás, távolságtartás, egymásra figyelés egy idő után automatizmussá válik (...) Kollégáim például mesegyűjteményt szereztek be, a kis testvérek egymástól is, az iskolában-óvodában is tanulnak, meg a szülői leleményesség is segít. (...) Most kicsit másként szeretjük egymást a családban.”

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy akiknek a járvány első hullámában március 11. és jún 3. között lejárt valamelyik személyes okmányuk, azokat most már meg kell hosszabbítani. Ezért arra kérte az érintetteket, hogy a magyarország.hu oldalon vagy 1818-as kormányzati telefonvonalon foglaljanak időpontot a kormányhivatalokba, kormányablakokba, ahol ügyfélfogadáskor a maszkviselés mindenki számára kötelező. Bognár Lajos országos főállatorvos arról adott tájékoztatást, hogy a vírus emberről-emberre terjed cseppfertőzés útján, és eddig még nem fordult elő, hogy valaki élelmiszer közvetítésével fertőződött volna meg.

A rendőrség vizsgálhatja ki, miért tették sajtómentes övezetté a bíróságot Mészáros Lőrinc válóperén

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:43

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Bírósági alkalmazottak tartották kint az újságírókat, míg Orbán Viktor jóbarátja besétált az épületbe.
Hermetikusan lezárták Mészáros Lőrinc válóperének tárgyalása idején, szeptember 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság épületét, a blokádban pedig nem csak a multimilliárdos esernyőkkel hadakozó testőr csapata, de a bíróság munkatársai is részt vettek.

Elmenniük is tilos volt

A 444.hu számolt be róla részletesen, hogy bírósági alkalmazottaknak megtiltották a sajtómunkatársak épületbe történő beléptetését – ám az újságírók abszurd módon elhagyni sem tudták a bíróság területét, mert ahhoz be kellett volna fizetniük a parkolási díjat, amire csak az intézmény épületében volt mód.

Magánszemély miatt lett VIP-szektor a bíróságból?

Az ügy kapcsán a DK-s Arató Gergely fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez:  mint megjegyezte, sajtóhírek szerint a be -és kiléptetést még a bíróságon dolgozó hivatalos személyek és az idézettek számára is megtiltották.
A DK-s politikus szerint, ha mindez igaz, akkor több, jogállamban megengedhetetlen jogsértés is történt.

Ebben az esetben ugyanis egy magánszemély érdekeiben kellett lezárni a bírósági épületet; Mészáros pedig következetesen ragaszkodik magánszemély státuszához, még akkor is, ha a válásukról az állami hírügynökségen keresztül számol be éppen. 
„ Adott esetben ez a cselekménysor sérti az Alaptörvény XXVII. cikkében rögzített mozgásszabadság, vagyis a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának alapelvét, továbbá felvetheti a Btk. 194. §-ában szabályozott személyi szabadság megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúját is” - fejtegette Arató, hozzátéve, hogy ha a korlátozást hivatalos személyek rendelték, el az felvetheti a hivatali visszaélés lehetőségét is.
Polt Péter erre jelezte, hogy feljelentésnek tekinti az ellenzéki politikus levelét, és továbbítja az illetékes Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, döntsék el ők, hogy felmerül-e bűncselekmény vagy bűncselekmények gyanúja a vázolt esetben.

A testület szerint nem Mészáros, hanem a járvány miatt zárultak az ajtók

A labda tehát most a BRFK térfelén pattog, ám nem kizárt, hogy bűncselekmény hiányában fogják visszautasítani a feljelentést. Az esetről ugyanis a Budai Központi Kerületi Bíróság is beszámolt, a saját perspektívájából:
szerintük nem Mészáros Lőrinc, hanem a járványhelyzet miatt kellett korlátozni a látogatók belépését.

HírKlikknek témában küldött válaszukban írták, az említett napon is részt lehetett venni a nyílt tárgyalásokon - ám csak előzetes regisztráció után, a fertőzésveszély miatt ugyanis csak korlátozott számban engedtek be érdeklődőket a tárgyalótermekbe. Mészáros Lőrinc válópere ugyanakkor zárt tárgyaláson zajlott, ide tehát ezért sem léphettek be újságírók.

Milliárdokkal segíti a Miniszterelnökség a Schmidt Mária vezette közalapítványt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:32

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Rengeteg pénz érkezett a „30 éve szabadon” emlékévre, az alapítvány hallgat a forrás felhasználásáról.
Több tételben összesen 4,06 milliárd forintot küldött idén a Miniszterelnökség a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak (KKETTKK) - derül ki a minisztérium támogatási szerződéseiből.

Szakmai feladatokra és a maratoni emlékévre is jutott

Gulyás Gergely tárcája májusban 820 millió forintot, júniusban pedig 240 millió forintot utalt az alapítványnak ,a szervezet működtetésére és szakmai feladatainak ellátására.
Ennél ugyanakkor jóval nagyobb tételt, 3 milliárd forintot utaltak júniusban „A 30 éve szabadon”-emlékév második szakaszának előkészítésére. Ráadásul ez csak a támogatási keret első fele lehet, hiszen egy tavalyi határozat alapján a kormány idén összesen 6 milliárd forintot adna a maratoni hosszúságú, 2019- és 2021 júniusa között tervezett emlékév II. etapjára

Egyre drágábban emlékezik a Fidesz

Lapunk augusztusban írt arról, hogy egyre többe kerül a fideszes emlékezetpolitika, hiszen a kormány 2019-ben már összesen 5,5 milliárd forinttal támogatta meg a Terror Házát is fenntartó Schmidt-féle szervezetet, egymilliárddal többel, mint 2018-ban.  Ha az emlékévre szánt idei forrás második fele is megérkezik, akkor az alapítvány újabb bevételi rekordot érhet el. 

Óriáskoncert helyett vidéki kiállítások

Kérdés azonban, hogy mire költik majd az újabb közpénzesőt, amikor a koronavírus-járvány miatt nemhogy a tavalyihoz hasonló grandiózus koncertsorozatot, de ötszáz fő feletti rendezvényeket sem tarthatnak. A 30 éve szabadon című honlapon nem találtuk nyomát több százmilliós forrást igénylő programoknak; az események rovatban az év eleje óta csak kiállítások, filmvetítések meghívói szerepelnek, de konferenciát sem szervezett március óta a KKETTKK. Jelenleg pályázni sem lehet az emlékév forrásaira, a pályaművek befogadását éppen a járványra hivatkozva szünetelteti a közalapítvány. 

Nem beszélnek róla

A források felhasználásáról megkérdeztük a szervezetet – szerettük volna megtudni, hogy a Miniszterelnökség támogatásából mekkora összeget kaptak meg, és ezt pontosan mire fordították vagy szeretnék fordítani - levelünkre azonan egy hét elteltével sem reagáltak. Ha mégis kapunk választ, arról beszámolunk.  

Egyszer lesz majd egy elszámolás is

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Miniszterelnökséget is, hogy - tekintettel a járványhelyzetre és a közalapítvány takaréklángra fogott működésére - visszakérik-e az idén utalt hárommilliárdot, vagy annak egy részét, és tervezik-e a maradék hárommilliárd forintot is elutalni a Schmidt Mária-féle szervezetnek. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Gulyás Gergely vezette minisztérium hogyan ellenőrzi a pénzügyi támogatások felhasználását.  Mint kiderült, ellenőrzés lesz, de nem most: "A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a Miniszterelnökségtől kapott támogatással a projekt lezárása után fog a szerződésben meghatározottak szerint elszámolni" - írta a tárca sajtóirodája. Arra, hogy visszakérnek, vagy visszatartanak-e forrásokat, nem tértek ki, de az egymondatos válasz alapján feltételezhető, hogy elutalnak minden beütemezett támogatást, az emlékév lezárultával pedig felülvizsgálják a kiadásokat.