Előfizetés

Kutatók szerint a krónikus betegségek és a koronavírus együttes hulláma sújtja a világot

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.16. 17:20

Fotó: GARO / Phanie / AFP
A világ a legnagyobb átfogó epidemiológiai tanulmánya szerint a magas vérnyomás és vércukorszint, az elhízás globális terjedése kritikus szerepet játszott abban, hogy már több mint egymillió fölött jár a koronavírus-járvány áldozatainak száma.
A krónikus betegségek növekvő mértéke, a fertőző betegségek és a közegészségügyi rendszerek hiányosságai viharában vergődik a világ a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely világnépesség egészségének az állapotáról és a Covid-19-betegség hatásairól ad átfogó képet.
A világ a legnagyobb átfogó epidemiológiai kutatása, a The Global Burden Diesease (GBD) készítői az elhalálozások 286 okát, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek 204 országból és területről. A koronavírus világjárvány megjelenése a krónikus betegségek - például az elhízás és a cukorbetegség - globális terjedésével, valamint a környezeti kockázatokkal, mint például a légszennyezés, növelték a koronavírus halálozási arányát – írták a szerzők.

Megbetegedéshullám

„A Covid-19 egy akut, krónikus egészségi válsághelyzet” – mondta Richard Horton, a Lancet főszerkesztője, aki szindemikusnak nevezte a koronavírus-járványt együttesen az elhízás, a cukorbetegség és más krónikus betegségek magas globális mértékével. Horton, a London School of Hygiene and Tropical Medicine és a University College London tiszteletbeli professzora már korábban felvetette, hogy hogy a Covid-19 nem csupán egy fertőző betegség, hanem a SARS-COV-2-koronavírus-fertőzés és a nemfertőző krónikus betegségek – légzőszervi betegségek, cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedések – szinergikus egészségkárosító kölcsönhatásából eredő szindémia, megbetegedéshullám.
A tanulmányból kiderül, hogy az 50 évesek vagy idősebbek körében világszerte a vezető haláloknak számítanak az iszkémiás szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség. A fiatalabbak – 10-49 éves korosztály – esetében a közlekedési balesetekben szerzett sérülések, a HIV/AIDS, a hát alsó részének fájdalma és a depresszió a domináns ok.
A szerzők azt is kimutatták, hogy a krónikus betegségek növekedése együtt a közegészségügyi rendszerek hiányosságaival – például a kockázati tényezők megelőzése terén – a népességeket sebezhetővé tette olyan egészségügyi válsághelyzetekkel szemben, mint a koronavírus-világjárvány. Az olyan krónikus állapotok, mint a magasvérnyomás, a magas vércukorszint, az elhízás és a magas koleszterinszint, amelyekben több millióan szenvednek világszerte, kritikus szerepet játszottak abban, hogy mostanra több mint egymillió fölé emelkedett az új koronavírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak a száma – hangsúlyozta Horton.
Ezek, az egészségtelen étrend és a nem megfelelő mennyiségű mozgás által kiváltott betegségek a járvány lecsengése után is alakítani fogják az emberek egészségét minden országban – tette hozzá. A veszély szindemikus természete megköveteli, hogy ne csak az egyes betegségeket kezeljük, hanem sürgősen lássunk hozzá a betegségek kialakulását befolyásoló társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához – hangoztatta.
A világon 38 854 432 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 097 278, a gyógyultaké pedig 26 814 948 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint pénteki adatai szerint.

Medve járt a miskolci Lyukó-völgyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 16:09
Képünk illusztráció
Fotó: PREAU Louis-Marie / AFP
A málna nem kellett neki.
Ismét medvetalpnyomokra bukkantak Magyarországon. Most a miskolci Lyukó-völgyben az egyik kertben fedezték fel látogatóra utaló jeleket. A boon.hu beszámolója szerint az egyik portán a villanypásztort is megrongálta. A lapnak János bácsi – akinél a fenevad megfordult – azt mondta, ő maga ugyan nem találkozott vele, de azt meg tudta mutatni, hogy a hátsó kerítésen érkezett. Mivel máshol nem látták nyomát, emiatt arra gondolnak, ugyanott távozott, ahol bejött. 
A későn érő málnaszemeket azonban érintetlenül hagyta a látogató, vagyis feltehetően nem éhsége miatt járhatott az idős férfi kertjében.

Korábban a Népszava is beszámolt róla, az utóbbi hónapokban többször láttak medvetalpnyomokat Magyarországon A ritkán bekövetkező támadások esetén az állat egyszerűen lecsapja az embert, majd tovább áll. Ami „jó”, mert a legtöbb esetben ennyivel megelégszik, halálos végű összetűzés ritka. Ez is jól mutatja, hogy nem zsákmányként tekint ránk a medve.

Videón, ahogy három asszisztens alig tudja visszatartani a román kórházban tomboló volt polgármestert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 15:33

Fotó: Youtube
Nehezen viselte, hogy fertőzöttként nem hagyhatja el az intézményt.
Egyre több a fertőzött Romániában. Mint a Népszava is beszámolt róla, két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Nem meglepő, ha emiatt az ellátásban is egyre nagyobb a feszültség. Még ennek ellenére is meghökkentő esetről számolt be a Főtér: egy volt polgármester akkora balhét csapott, amikor megtudta, állapota miatt nem engedik ki, hogy az ápolók azt hitték, megőrült. 
Marian Şefu agresszívvé vált, rugdosni kezdte az ajtót, melyet az asszisztensek próbáltak zárva tartani, miközben könyörögve kérték az férfit, hogy nyugodjon le. Az azonban egyre jobban belehergelte magát, és egy székkel is csapdosni kezdte az ajtót.

Ekkor már a kórház alkalmazottai saját testi épségüket is félteni kezdték, miközben jól hallhatóan hiányolták a biztonsági őrt a kórházból.  Helyi sajtójelentések szerint a férfinek végül sikerült megszöknie, majd tovább folytatta ámokfutását. 
Itt elkezdte leverni a polcokról az oda felhelyezett gyógyszereket, mert nem akarták kiszolgálni az általa kért orvossággal.

Végül egy taxiba ült és távozott. További sorsáról – illetve, hogy indult-e ellene rendőrségi eljárás – nincs információ.