Előfizetés

Bocuse d'Or: a magyar csapat ismét a világ legjobbjai között

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.17. 17:35

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Facebook
Nehéz Európa-bajnokság volt: kétszer halasztották el a koronavírus-járvány miatt és az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megrendezik-e.
Ismét bejutott a világ legjobbjai közé a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idei, Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjének kilencedik helyén végzett, Veres István séf vezette magyar csapat - mondta el szombaton a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Hamvas Zoltán hangsúlyozta: "a Lyon felé tartó gyorsvonat egyik állomása a tallinni", ezt abszolválta a magyar csapat és ott lehet a Bocuse d'Or 2021. januárról júniusra halasztott, franciaországi világdöntőjében. Ezzel most lesz elegendő idő a felkészülésre, nyolc hónap áll rendelkezésre a világdöntőig - jegyezte meg. Mint felidézte ugyanis, a mostani egy nagyon nehéz Európa-bajnokság volt: kétszer halasztották el a koronavírus-járvány miatt és az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megrendezik-e. Emiatt nehézkes volt a felkészülés is, ezért jó eredmény a pénteken elért kilencedik hely. Az elnök szerint rendkívül erős volt a mezőny és a skandináv csapatokat idén is nagyon nehéz volt megszorítani: a gasztronómiailag hozzájuk sorolható finnekkel és észtekkel együtt a mezőny első hét helyéből hatot skandináv csapatok foglaltak el, közéjük csak a hatodik franciák tudtak beférkőzni. Viszont így is megelőztek olyan gasztronómiai nagyhatalmakat, mint Olaszország vagy Spanyolország.       A magyar csapat ismét ott lehet a világ legjobbjai között, hiszen a lyoni döntőbe az egész világból huszonnégy, Európából tíz csapat juthat ki - emlékeztetett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.       

Csökkentheti a légszennyezettség a koronavírusos betegség túlélési esélyét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.17. 14:14

Fotó: William Volcov / AFP
Ezt 3100 amerikai megye adatai alapján igazolta egy tanulmány.
Nagyobb eséllyel válik súlyos lefolyásúvá, illetve okozhat halált a Covid-19 betegség, ha a fertőzött környezetének levegőjében veszélyes anyagok fordulnak elő – derült ki a ProPublica és a State University of New York College of Environmental Science and Forestra által végzett kutatásból. A Journal of Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmány 3100 amerikai megye adatai alapján azt igazolta, hogy a légszennyezettség mértéke szoros összefüggést mutatott a koronavírus miatti halálozással – írta az Orvostovábbképző Szemle Online
Már korábban is igazolták, hogy az asztma, de a légzőszerveket megtámadó vírusok okozta halálozás és a légszennyezés között van összefüggés. A feltételezések szerint a levegőbe került szennyezőanyagok megakadályozzák a szervezet immunrendszerét abban, hogy meg tudja különböztetni a veszélytelen allergéneket a veszélyes részecskéktől, például a vírusoktól. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention szerint Covid-19 fertőzés súlyos következményeinek kockázata jóval nagyobb az asztmás betegek esetén.
„A légszennyezés növeli a vírusos, vagy bakteriális megfertőződés valószínűségét, és a fertőzés súlyosságát” – mondta Michael Brauer, az University of British Columbia kutatója.
A tanulmány azt is megállapította, a légszennyezés maradandó egészségkárosodást képes okozni, akkor is, ha a belélegzett levegő a megfertőződéskor tisztább, mert a tartós légszennyezettség hatása maradandó. „Egyes esetekben a tüdő, az agy, a szív légszennyezés miatti károsodása visszafordíthatatlan. A hosszas szennyezés által okozott károsodásokat még a hónapokig, vagy évekig tartó tiszta levegő belégzése sem csökkenti” – mondta Vijay Limaye, a Natural Resources Defense Council’s Science Center tudósa.
A Nature Communication című folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány szerint a járvány első hullámában, amikor leállt az élet, 16,9 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, különösen a közlekedés miatti. A szakértők szerint annak, ha alacsony szinten maradna a kibocsátás, csak minimális hatása lenne a szén-dioxid hosszútávú koncentrációjára a légkörben. Megírtuk azt is, egy kutatás szerint a világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában.  

Nagy harc volt, de megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.16. 20:01
A tűz nyomai.
Fotó: Debbie Bachmann /
A nemzeti park területének öt százalékát perzselték fel a lángok.
„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet”

– közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA) az MTI híre szerint. Az állami hírügnökség azt írja, a tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett vasárnap este egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martalék lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak – közölte a hatóság.
Műholdkép a lángokról.
Fotó: - / AFP
A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek. A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.