Előfizetés

Öt poszt, harminc jelölt Szigligeten

Vas András
Publikálás dátuma
2020.10.18. 19:53

Fotó: Huszár Dávid
Nagy visszhangot kiváltva, rejtélyes üzleti körökre utalva távozott posztjáról a nyáron Szigliget polgármestere. Tavaly egy riválisa sem volt, most heten indultak székéért.
– Anya, akkor kire is szavazzak? – kért telefonos segítséget egy fiatal nő Szigligeten. Aztán hamar bontotta is a vonalat, hogy beálljon a nádtetős épület előtt maszkban várakozók sorába. Szigliget ugyanis – miközben turisták sokasága élvezte a kellemes napsütést – vasárnap új faluvezetést választott.
Júliusban országos visszhangot kiváltó módon távozott posztjáról a települést 18 éve irányító polgármester, Balassa Balázs, és vele a teljes képviselő-testület. Kilenc hónappal tavalyi megválasztásuk után meglehetősen váratlanul döntöttek így. Balassa egy nappal a lemondása előtt még nagyívű tervekről beszélt a sajtónak. Aztán lemondását rejtélyesen azzal indokolta: „Ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkát, amiben hiszek, és amit képviseltem az elmúlt 22 évben”. Utalt rá, hogy bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érzi, védtelenek, s ezeket a folyamatokat településvezetőként már nem tudja megállítani. Ennél konkrétabban – bár lapunk többször is kereste – azóta sem nyilatkozott, így több esetleges ok is felmerült, így például egy helyben nem támogatott majdani szállodaépítés, vagy éppen a vár jövőjének a sorsa. – Beszéltek itt mindenfélét, de Balázs senkinek sem mondta el, miért döntöttek a lemondás mellett – jegyezte meg egy a választóhelyiségből éppen kilépő asszony. – Az biztos, hogy országosan nagy port kavart az ügy, sőt, sokkal jobban foglalkoztatta a sajtót az eset, mint a helyieket: itt július végére, augusztus elejére mindenki túllépett a történteken, s a nyárra, a szezonra koncentrált. Bár a nyugdíjaskorú asszony láthatón próbálta bagatellizálni a nyári eseményeket, a vasárnapi választás adatai azért azt mutatták, Szigligeten igenis sokakat foglalkoztatott a falu jövőbeni vezetése. Balassa Balázs tavaly egyedüliként pályázott a polgármesteri posztra, a majd két évtizede regnáló faluvezetővel szemben senki sem akarta-merte megméretni magát. Most viszont hét polgármester-jelöltből választhattak a helyiek – ráadásul eredendően kilencen indultak volna, de ketten végül visszaléptek. A négy képviselői helyre pedig az egy évvel ezelőtti 13-mal szemben ezúttal 23-an aspiráltak. Utóbbi főként annak tükrében meglehetősen magas szám, hogy a választói névjegyzékben 818-an szerepeltek, vagyis helyiek közel 3 százaléka be akart kerülni a testületbe – viszonyításképpen: mintha a megyeszékhely Veszprémben 1600-an indultak volna képviselő-jelöltként.
A fokozott érdeklődést mutatták a részvételi adatok is, hiszen, noha egy időközi voksoláson általában kevesebben szavaznak, ezúttal a napközbeni számok mindvégig magasabbak voltak, mint egy esztendeje. – Az lenne a jó, ha a Dani nyerne – utalt a távozó polgármester fiára egy középkorú, a feleségével és két gyerekével voksoló férfi. – Mert ez igazából azt jelentené, marad a Balázs kijelölte irány. Dani, vagyis Balassa Dániel a jelölési határidő előtt nem sokkal döntött úgy, hogy megpályázza apja megüresedett székét. Emiatt többen is úgy vélték: Balassa Balázs igazából csak hátrébb lépett a tűzvonalból, de nála maradna a marsallbot. Aminek az általunk megkérdezettek többsége örült volna, mások viszont úgy vélték, ha már 18 év után távozott a polgármester, érdemes lenne megnézni, mit tudna kihozni egy valóban új vezetés a faluból. Még talán az is nyilvánosságot kapna, miért állt fel olyan hirtelen három hónappal azelőtt a teljes vezetés, s milyen veszély fenyegetheti Szigliget jövőjét? Végül azok örülhettek, akik a folytatásra voksoltak, a szavazatok összesítése után ugyanis kiderült: a szigligetiek Balassa Dánielt választották meg polgármesternek.

Varga Mihály büszkén mutatta be a koronavírus-díszítésű tortáját

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.18. 19:37
Varga Mihály
Fotó: Népszava
A gyászos járványadatok sem vették el a pénzügyminiszter étvágyát.
„Vasárnapi desszert... Egy kedves tiszamenti hölgy minden év őszén családi ünnepünk kapcsán pergelt tortát (másnéven grillázstorta) küld, mindig új, más-más formájú alkotással. Idén ilyen torta érkezett, ígérjük ezt is elfogyasztjuk! Hogy mit ábrázol, ugye, felismerik? ” – ezzel a játékos kérdéssel tette ki Facebook-oldalára vasárnap délelőtt Varga Mihály az ajándéktorta fotóját.
A feladvány nem nehéz, hiszen a desszerten a Sars-Cov2, vagyis a koronavírus grillázsból kisütött alakja látható. Nem biztos ugyanakkor, hogy olyan jó tréfa vagy ízléses ötlet megosztani egy ilyen képet, amikor gyászos rekord dől meg a járvány idején: a 444.hu összefoglalója szerint ezen a héten 188 magyar vesztette életét koronavírus-fertőzés következtében; a napi PCR-tesztek során vasárnap délelőttig 1500 új fertőzöttet találtak, és 33-an vesztették életüket.
A tortás fotó több kommentelőnél is kiverte a biztosítékot, és nem túl etikusnak, sértőnek, vagy éppen szégyen-gyalázatnak nevezték a kép megosztását, emlékeztetve arra, hogy a fertőzés naponta 30-40 ember életét követeli. Mások viszont leleményesnek, humorosnak gondolták a meglepetést, és jó étvágyat kívántak hozzá a „miniszter úrnak”.

Lassú apadás kezdődött a Sajón, a Bódván és a Hernádon

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.18. 17:54
A Hernád folyó áradása miatt lezárt út Bőcsön 2020. október 18-án
Fotó: Vajda János / MTI
A Bodrogon kisebb vízszintemelkedés várható, amely azonban elmarad az I. fok szintjétől.
A Sajó-Bódva-Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, a vízgyűjtő területeken nem kell újabb csapadékra számítani a jövő héten – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel. A Sajó Sajópüspökinél csütörtök reggel tetőzött, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál pénteken este. A folyó alsó szakasza a Hernád torkolata alatt a Hernádon érkező árhullám miatt még lassan árad. A Hernád Hidasnémetinél csütörtök este tetőzött, Gesztelynél szombaton késő este, azóta apad a folyó.
Gépjármű gázol a vízben a Hernád folyó áradása miatt lezárt úton Bőcsön
Fotó: Vajda János / MTI
A Bódván Hidvégardónál csütörtök reggel következett be a tetőzés, Szendrő szombati, hosszan elhúzódó tetőzése után este megindult a lassú apadás. Az Ipoly Ipolytarnócnál csütörtök délben tetőzött. Nógrádszakálnál szombaton éjjel egy újabb kisebb, az I. fokú szinttől elmaradó tetőzés alakult ki 310 centiméterrel, vasárnap reggel 269 centimétert mértek. A tájékoztatás szerint a Bodrogon kisebb vízszintemelkedés várható, amely azonban elmarad az I. fok szintjétől.