Magyarország;Lengyelország;Európai Unió;jogállamiság;

2020-10-22 18:21:28

Szijjártó Varsóban gyúrt lengyel kollégájával a Brüsszel elleni harcra

Zsarolást, migrációt, letelepedési kvótával játszott nyelvtani kísérletet emlegetettek a jogállamiság szótól irtózó külügyminiszterek.

Lengyelország és Magyarország a végsőkig el fog menni annak érdekében, hogy egyiküket se zsarolhassák az uniós források felhasználása során – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, miután tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel.

A találkozón megerősítették azt az álláspontjukat, hogy az uniós források mindkét országnak járnak, mivel a lengyelek és a magyarok is hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, s ezáltal az uniós források közös forrásokat jelentenek – mondta Szijjártó Péter.

Megismételte:

Közölte, Rauval abban is megegyeztek, hogy a két ország elutasítja az Európai Bizottság új menekültügyi paktumát. 

  Szijjártó Péter azonban átlátott a szitán, mert leszögezte: 

A Népszava írt arról a háromoldalas magyar „panaszgyűjteményről”, amely az Orbán-kormány véleményét foglalja össze az Európai Bizottság szeptember végén közzétett jogállamisági jelentéséről. Az a dokumentum komoly bírálatokat tartalmazott a magyarországi korrupcióról, médiapluralizmusról, a fékek és ellensúlyok rendszeréről.   

A Fidesz EP-delegációja szerdán az Európai Parlament képviselőinek is megküldte a tagállami kormányoknak már eljuttatott véleményt, amely a brüsszeli jelentést így jellemzi: