civil szervezet;Európai Unió Bírósága;civiltörvény;

2020-10-26 14:03:54

Visszavonhatja a kormány a civileket megbélyegző törvényt

"Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség" - áll a benyújtott tervezet indoklásában, a kormánypárti képviselők által is támogatva.

Visszavonni készül a kormány a "külföldről finanszírozott" civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt – legalábbis erre utal, hogy az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága hétfői ülésén a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával vették tárgysorozatba az erről szóló ellenzéki indítványt.

A Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan MSZP elnök és Harangozó Tamás szocialista képviselő által jegyzett indítvány szerint hatályát veszti a "Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló", még 2017-ben elfogadott törvény, melynek értelmében azok a civil szervezetek, melyek külföldről is kapnak adományokat, ezt kötelesek feltüntetni, különben a Nemzeti Adó és Vámhivatal eljárást indíthat ellenük.

A jogszabály egyértelműen a kormány által "sorosistának" nevezett civil szervezetek ellen irányult, akkor széles körű kormányzati lejárató kampány is indult az érintettekkel szemben. Az Európai Unió Bírósága azonban idén június 18-án az uniós joggal ellentétesnek minősítette a törvényt. A mostani parlamenti tárgysorozatba vett ellenzéki indítvány így hangsúlyozottan az eredeti állapot visszaállítását célozza.

A törvény indoklásában - a kormánypárti képviselők támogatásával - többek között az szerepel: 

A Fidesz frakcióból cikkünk megjelenése után azt jelezték lapunknak, hogy a tárgysorozatba vétel nem jelenti automatikusan azt, hogy a kormány visszavonja a törvényt, de "kétségtelenül ebbe az irányba mutat, ami a bizottságban történt, legalábbis a parlamenti vita lehetőségét mindenképpen megteremti", hiszen nagyon ritkán fordul elő, hogy ellenzéki indítványok kormánypárti támogatással kerülnek tárgysorozatba. A lépés azt jelenti, hogy a következő hetekben tárgyalhat a javaslatról az országgyűlés.