Előfizetés

Orvosi kamara: a fertőzés megfékezése kormányzati felelősség

D. A.
Publikálás dátuma
2020.10.27. 15:34

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Szigorú járvány-intézkedéséket követelnek az orvosok.
Az orvosok és betegek érdekében azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt a Magyar Orvosi Kamara a honlapján. Mint írják: a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozzák meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő, szigorító intézkedéseket. A köztestület arra figyelmeztet, hogy a COVID-19 járvány gyors súlyosbodása várható. Ezért az egészségügyi krízis küszöbén egyebek mellett azt kérik, hogy a tömegrendezvényekre szigorúbb és a jelenleginél következetesebb szabályok vonatkozzanak. Korlátozzák a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitva tartását és vendégszámát. A köztestület ismét alkalmazná a vásárlási idősávot az idősek védelmére. Határozott fellépést sürgetnek a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok ellen. Szerintük ugyanis a kormányzat magára hagyta az orvosi kamarát az ellenük való harcban. Arra is figyelmeztetnek, hogy a COVID-betegek ellátására kijelölt intézményeket erősen leterheli, hogy a fertőző betegek ellátása mellett a napi üzemben is helytálljanak, ezért azt kérik a kormánytól, hogy az ütemezhető, későbbre halasztható ellátásokat függesszék fel. Azt kérik, a Magyar Orvosi Kamara és az orvostársadalom számára a kormány tegye hozzáférhetővé a járványügyi védekezést, az átvezényléseket, valamint a források allokációját, a kórházak feladatelosztását meghatározó és a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot. Jelzik azt is, ha a kormány sokat késlekedik a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenézni, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd – figyelmeztetnek.

Jól fialnak Rákay Philip tanácsai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 15:03
Rákay Philip
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
100 milliós osztalékot vett ki a cégéből.
Ha már a tömegbecslés nem is megy jól a Fidesz nagygyűlések egykori házigazdájának (a 2002-es választási nagygyűlés alkalmával kétmillióra tippelte a Kossuth téren összegyűlt támogatók számát – a szerk.), különféle tanácsai azonban a jelek szerint sokat érnek. Az mfor.hu írta meg, hogy a 2017-ben alapított vállalkozásból kereken 100 millió forint osztalékot vett ki az egykori tévés műsorvezető. Ugyanakkor az árbevétel és a profit volt már több is: 818 millió forint forgalomból 602 millió forint nyereség jött össze 2018-ban, tavaly pedig 616 millió forint bevételből 417 millió forint profit született.
Rákay Philip legutóbb azzal került a hírekbe, hogy ő és családja lakáscsere útján jutott hozzá a Bécsi kapu téren található 60 négyzetméteres, önkormányzati bérlakáshoz, amelyért havonta 39 ezer forint bérleti díjat fizetnek.

Bár szerinte sokat fizetnek egy olyan lakásnak a felújításáért, amely végül nem is az ő tulajdonuk, nem bírta megállni, hogy ne sértegesse a portál munkatársát, amiért cikket ír az ügyletről.

A PSZ szerint újabb tanár halt meg koronavírusban, cáfol a család

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 14:17

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az érdekképviselet szeretné látni, mit tesz a dolgozók védelme érdekében a kabinet.
„A Pedagógusok Szakszervezete követeli: a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, mit tesz a krónikus beteg tanárok, oktatásban dolgozók védelmében az őszi iskolai szünet után, a koronavírus-járvány egyre erősödő második hullámában.”

Az érdekképviselet egyúttal azt követeli a kormánytól, hozza nyilvánosságra, milyen fertőzöttségi-halálozási adatok után hajlandó végre bevezetni szigorításokat az oktatási intézményekben.  Mindezt azután közölték, hogy – keddi közleményük szerint – meghalt a negyedik, krónikus beteg pedagógus a koronavírus miatt. A hvg.hu úgy értesült, az érintett egy XIII. kerületi általános iskolában dolgozott. Amikor elkezdődött szeptemberben a tanév, ő is munkába állt. Az egyik osztálya még az őszi szünet előtt karanténba került egy covidos megbetegedés miatt.

Cáfol a család

Az érintett testvérének a hvg.hu-hoz eljutott állásfoglalása szerint a tanárnő „hosszan tartó súlyos betegségben halt meg, mely semmilyen összefüggésben nem állt a covid fertőzéssel. Az iskolában valóban volt korábban covid fertőzés.” A személyiségi jogokat tiszteletben tartva annyit közölt még, hogy nővére számára nem találták meg a megfelelő gyógykezelést, ezért hunyt el, ami a járvány nélkül is bekövetkezett volna, állapota ugyanis az utóbbi időben súlyosbodott. A család közlése után a portál ismét megkereste a Pedagógusok Szakszervezetét, amelynek elnöke, Szabó Zsuzsanna elmondta, az iskolából, egy közvetlen kollégától szóbeli tájékoztatást kaptak arról, hogy az érintett tanár koronavírusos volt, ez alapján adták ki a tájékoztatást. A PSZ elmondása szerint a tanárnőt és osztályát koronavírus-fertőzés miatt karanténba küldték. Elképzelhető, hogy ez alapján kapták azt a tájékoztatást, hogy a tanárnő is megfertőződött. Az elhunyt testvére a Pedagógusok Szakszerveztetétől helyreigazítást kért. 

A kormányzat a jelek szerint nem gondolkodik szigorításokban. Mint arról lapunk is beszámolt, a bő egyhetes őszi szünettől várja a kabinet, hogy „kisöprődik” a vírus. Az országos tisztifőorvos kérdésre sem közölte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, milyen esetszámok után várható ismét szigorítás.