Andrássy út;műfű;

2020-11-03 10:21:07

Felszedik a műfüvet az Andrássy úton

A helyére évelő növényeket, a miatta kipusztult fák helyett újakat ültetnek.

Közösen „tépte fel” a műfüvet az Andrássy út egy részén, az Oktogonnál hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VI. kerületi polgármester, Temesvári Szilvia (Párbeszéd), Terézváros környezetvédelemért felelős alpolgármestere, valamint Zakar András, a Főkert vezérigazgatója.

Karácsony Gergely azt mondta: a főváros és Terézváros közösen vallja, hogy 

A műfű miatt az Andrássy úton pusztulni kezdtek a fák, ezért el kell távolítani. A kipusztult fák helyére újakat ültetnek majd – közölte. A főpolgármester úgy fogalmazott, ma már minden politika zöldnek kívánja bemutatni magát, és ilyenkor nagy veszély a „zöldre festés politikája”, amely bármilyen beavatkozást „zöld maszlaggal” önt le. „A zöldre festés igazi szimbóluma a zöld műfű” – mutatott rá Karácsony Gergely.

Soproni Tamás elmondta, a fővárossal együttműködésben megújítják az Andrássy utat és visszaadják azt az embereknek. Ennek egyik része, hogy a zöldet újra rendbe hozzák, és szimbolikus lépésként feltépik a műfüvet. Közölte, a kerületi önkormányzat a Főkerttől megrendelt egy, az Andrássy úti faültetésre és növényvédelemre vonatkozó tanulmányt.

Temesvári Szilvia arról beszélt, hogy Terézváros zöldítésének egy ikonikus állomásához érkeztek, 

Mint mondta, a kerület előző, fideszes vezetése a főváros akkori vezetésével együtt hagyta, hogy a műfű alatt a fák gyökerei szétrohadjanak.

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán azt írta, a világörökségi terület ennél sokkal többet érdemel, ezért elkezdődött a 2012-ben lerakott műfű eltávolítása. „A középső szakaszon a kipusztult kőriseket egy új, várostűrőbb fafajjal, az ausztrál ostorfával kezdjük el pótolni. Az új fák öntőzőzsákot kapnak. Az új fák alatt ideiglenesen árnyéki évelőkkel borítjuk a talajt.” Azt is írta, a végleges zöldsáv az áttaposás ellen is védi majd a fasort.