Előfizetés

Orbán Viktor: Kedd éjféltől új korlátozások lépnek életbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 10:35

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A korlátozó intézkedéseket 30 napra vezetik be, de szükség esetén meghosszabbítják.
A járvány továbbra is felszálló ágban van. Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait – vezette fel Orbán Viktor Facebook-oldalán az újabb járványügyi korlátozásokat. „A kórházakat ugyan felszereltük, és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések. Az orvosaink és ápolónőink is emberfeletti munkát végeztek, de ők is emberek, és számuk véges. Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra” – indokolta a miniszterelnök az újabb intézkedéseket.    Közölte, hogy ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért ezt a terhet csökkenteni kell, mert a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé. Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást korlátozást, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonlóan a következő intézkedések lépnek életbe:
 • Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. Este nyolc órára mindenkinek haza kell érnie. Felmentést a munkába járás, illetve a munkából hazajárás jelent, emellett a kijárás csak rendkívüli esetekben lehetséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
 • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat viszont nem.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.
 • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek. Az egyházi és a polgári szertartáson csak az ahhoz szükséges személyek, illetve a tanúk, szülők, testvérek vehetnek részt.
 • A temetéseken legfeljebb ötven fő vehet részt.
 • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
 • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
 • A szabadidős létesítményeket – edzőtermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat állatkerteket – zárva kell tartani.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat be kell zárni.
 • A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.
 • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelik.
 • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek az a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket.
 • Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetniük. Az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti, ha nem bocsájtják el a munkavállalókat, és ők is megkapják a fizetésüket.
A korlátozó intézkedéseket 30 napra vezetik be, de szükség esetén meghosszabbítják. Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba. A kormányfő kijelentette, hogy a következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni. Hozzátette, hogy addig is vigyáznunk kell a különösen veszélyeztetettekre, és be kell tartani a szabályokat. Bejelentését azzal zárta, hogy „ha összefogunk, újra sikerülni fog”.

Szijjártó Péter hússzor repült rendőrségi helikopterrel öt év alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 10:09

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
A külgazdasági és külügyminiszter ezzel magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját.
2015 óta hússzor repült rendőrségi szolgálati helikopterrel Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére. Ennél régebbre visszamenőleg nem őrzi meg az ORFK az erről szóló dokumentációt. Szijjártó Péter ezzel magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját:
 • 2015-ben Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök használt a külügyminiszter mellett egy-egy alkalommal rendőrségi helikoptert.
 • 2016-ban Szijjártó egyszer, Pintér háromszor repült így, a belügyminisztert egyszer Simicskó István akkori honvédelmi miniszter is elkísérte.
 • 2017-ben a kormánytagok közül csak a külügyminiszter helikopterezett egy alkalommal.
 • 2018-ban Pintér kétszer, Szijjártó háromszor ült rendőrségi helikopterbe.
 • 2019-ben Pintér Sándort ismét kétszer, Szijjártó Pétert pedig már hétszer szállította,
 • az idén pedig csak a külügyminiszter használt rendőrségi helikoptert hét alkalommal.
Azaz öt év alatt mindössze három miniszter és a miniszterelnök vett igénybe rendőrségi helikoptert, összesen 29 alkalommal, ebből hússzor a külügyminiszter, míg a belügyminiszter összesen nyolcszor ült rendőrségi gép fedélzetén.
„A rendőrségi szolgálati helikoptert a kormánytagok közül a rendőrség irányításáért felelős kormánytagként a belügyminiszter, valamint állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek vették igénybe”

– közölte az ORFK, közéjük tartozik a külügyminiszter is.

Hozzátették, hogy „az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek – jogszabályban előírt feladatként végrehajtott – szállítására költségtérítés nélkül biztosítható rendőrségi szolgálati helikopter, így annak külön ellentételezésére nem kerül sor”. Ez azt jelenti, hogy 
a helikopterezés számláját a rendőrség állta.

A pontos összeget nem lehet tudni, mert a portál egy korábbi adatigénylésére az ORFK azt válaszolta, hogy a repülési költségek több különböző tényezőtől függnek, és ezekről nincs pontos kimutatásuk.  Azt viszont közölték, hogy 2019-ben 1688 óra 26 percet repültek összesen a rendőrségi helikopterek, és ebből 22 óra 44 perc volt a védett személyek szállítására fordított idő. A Népszava érdeklődésére az ORFK szeptemberben elárulta, hogy Szijjártó Pétert hét alkalommal reptette idén rendőrségi helikopter. Októberben az is kiderült, hogy a tárcavezetőt 2020-ban kétszer vitte a rendőrségi VIP-gép Dunakeszire, ahol a miniszter lakik.

Kispest polgármestere is koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.09. 09:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Gajda Péteren kívül a hivatal több munkatársa is megfertőződött.
Sajnos a vasárnapi Covid gyorstesztem pozitív lett – jelentette be Gajda Péter, Kispest polgármestere Facebook-oldalán. Közölte, hogy a protokollnak megfelelően csináltatott PCR tesztet is, annak később lesz eredménye.
„Nagyon enyhe tüneteim vannak (pici fejfájás), ezek nem akadályoznak a munkában, amit természetesen itthonról végzek. A városháza fertőtlenítése hétvégén megtörtént, most szerdáig semmilyen személyes ügyintézés nem lesz”

– írta bejegyzésében.

Megjegyezte azt is, hogy több kollégája is fertőzött, és online végzik a munkájukat.