oltóanyag;COVID-19;

2020-11-10 07:35:00

Vakcinák háborúja

A koronavírus-járvány egyre több áldozatot szed közülünk, és a még egészséges emberek mindennapi életét, családi, munkahelyi és társasági létezését is megbénítja. Maszk, karantén, rettegés vagy éppen kihívó vagánykodás mind csak pótcselekvés addig, amíg nem érkezik meg az a vakcina, amely tartós védettséget ad a vírus ellen.

Bár ilyen vakcina egyelőre még sehol sem került közforgalomba, a hazai médiában máris dúl a „liberális” és „illiberális” oltóanyagok közti háború. A kormányoldal azzal dicsekszik, hogy kiválónak tartott keleti kapcsolatai révén előbb kap orosz vagy kínai vakcinát, mint a többi EU-tagállam. A liberális média egy része pedig olyan lekezelő stílusban ír ezekről az oltóanyag-kísérletekről, ami szelíden szólva is viccesnek nevezhető az orosz és még inkább a kínai természettudomány magas színvonalát ismerve.

Az oroszok kétségkívül politikai céllal jelentették be, hogy a világon elsőként nekik sikerült kifejleszteniük az annyira várt vakcinát. De a bombasztikus bejelentést követően maguk is elismerték, hogy a többféle vakcina-jelölt közül még a legígéretesebb is csak a harmadik tesztelési fázisban van. Jogos, ha valaki rámutat a „nagy bejelentés” propaganda jellegére, de ostobaság, ha ebből odáig jut, hogy az orosz tudósok biztos csalnak, mert hát olyan a fajtájuk. A kormányoldal részéről viszont felelőtlenség orosz vagy bármilyen más vakcina felgyorsított bevezetését ígérgetni a társadalomnak addig, amíg nincs ott a magyar orvosoknál több millió, garantáltan hatékony és biztonságos oltóanyag.

A „vakcinák háborújában” azt se felejtsük el, hogy az oltóanyag, mint általában minden gyógyszer, egyben hatalmas üzleti lehetőség is. A nyugati média rendszeresen beszámol azokról a súlyos botrányokról, amelyek az extraprofitra hajtó nagy nyugati gyógyszergyártókhoz kötődnek. Nagyon helyes, hogy az Európai Unió szigorú tudományos vizsgálatnak veti alá az EU-n kívüli oltóanyagokat. De jó lenne elkerülni, hogy ebben a mai vészhelyzetben a nyugati multicégek önző piaci érdeke akadályozza meg olcsóbb és hatékony vakcinák behozatalát országainkba. Bár régen történt, érdemes emlékeztetni arra, hogy a gyermekbénulás elleni Sabin-cseppeket több éven át csak Szovjetunióban és Kelet-Európában (köztük hazánkban) használták, mert az USA sokáig tiltotta az alkalmazásukat.

Én mint egyszerű állampolgár hatékony és biztonságos vakcinát szeretnék, minél előbb. Mivel afféle „oltásmániás” vagyok, az évi influenza-oltások mellett külföldi útjaimhoz számos trópusi betegség ellen is beoltattam magam. Így az oltások mellékhatásaitól kevésbé félek. Ha választhatnék egy januárban beadható, biztonságos, de némi kellemetlen mellékhatásokkal járó vakcina és egy mellékhatás nélküli májusi oltás között, biztos az előzőt választanám. Sokan viszont, akik eleve félnek az oltásoktól, nyilván kivárnák a lehető legsimább változatot. Ilyen döntésekhez azonban olyan szaktekintélyek tanácsára lenne szükség, akik függetlenek mind a politikai, mind a profitelvű számításoktól. Félő, hogy belőlük sincs sokkal több, mint vakcinából.

A szerző publicista, volt európai parlamenti képviselő