Előfizetés

Ellehetetlenül Budapest zöldség- és gyümölcsellátása - Karácsony Pintérhez fordult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.13. 11:49

Fotó: Népszava
A főpolgármester levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azért, hogy a kijárási korlátozás ne tegye tönkre a Nagybani Piac működését - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
A vészhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló - köznyelvben kijárási korlátozásként ismert - kormányrendelet alapján az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével este 7 és reggel 5 között tartózkodni tilos, és az üzleteket reggel 5-ig zárva is kell tartani - írják.  Bár az üzlet fogalmát ez a rendelet nem szabályozza, a kereskedelemről szóló törvény ezt megteszi, ez alapján pedig a Budapesti Nagybani Piac ennek megfelel. A Nagybani Piac viszont hagyományosan este 7 és éjfél között tart nyitva, így biztosítva, hogy a kiskereskedők reggelre már friss zöldséggel és gyümölccsel várhassák a vevőket. A kormány ezzel a döntéssel teljesen ellehetetleníti a Nagybani piac működését, ezzel kárt okozva magyar termelők és kereskedők százainak, valamint a budapestieknek és természetesen a környéken élőknek - teszik hozzá. A főpolgármester ezért levélben fordult Pintér Sándor miniszterhez azzal a kéréssel, hogy a módosítsa a szabályozást, és az ne vonatkozzon az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységet végzőkre. Amíg ez nem történik meg - az Alaptörvény 28. cikkében megfogalmazott a józan észre vonatkozó jogalkalmazói megfelelés alkotmányi parancsát követve -, arra kérte fel a Nagybani Piac Zrt.-t, hogy az ellátásbiztonság érdekében ne változtasson a korábbi nyitvatartásán - tájékoztat a közlemény.

Iványi Gábor koronavírusos lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.13. 11:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A lelkész közlése szerint viszonylag jól van.
Iványi Gábor is elkapta a koronavírust, két tesztje is pozitív lett – tudta meg a Hírklikk. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője és felesége is megfertőződött, jelenleg otthon vannak karanténban. A lelkész a portál érdeklődésére közölte, hogy viszonylag jól van. A klasszikus tüneteket nem produkálja, de láza van.

Kásler Miklós: december hatodika, tizedike között jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.13. 11:15

Fotó: Kásler Miklós Facebook oldala
Az emberi erőforrások minisztere szerint ha a korlátozó intézkedések nem eredményesek, akkor eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést
A mostani számítások szerint körülbelül december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma – jelentette ki Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy jelen pillanatban – a vírus közösségi terjedés jellege miatt – a tavaszihoz képest rövidebb a fertőzés terjedésének belátható időszaka, két-három hét. Ennek megfelelően összesen huszonhat, huszonnyolcezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezerötszáz intenzív ágyra. Hozzátette, hogy ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani. Megállapította, hogy számos európai országban lényegesen gyorsabban terjed a vírus, de sehol sem lehet látni, hogy az emelkedés dinamikája csökkenne. 
– Nem tudjuk megmondani, meddig marad így, de ha így marad, és Magyarországon szintén ez történik, és a korlátozó intézkedések nem eredményesek, akkor eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést. Ennek az elkerülése érdekében is születtek meg a korlátozó intézkedések, és én nagyon bízom benne, hogy ezt az állapotot el tudjuk kerülni

– jelentette ki.

Elmondása szerint tavasszal Magyarország stratégiája az volt, hogy amíg lehetett, az országhatárokon feltartotta a vírus behurcolásának a lehetőséget, utána izolálta a fertőzötteket, és ez vezetett ahhoz a rendkívüli eredményességhez, amivel az első hullámot ki tudtuk védekezni. Július végén a vírus görbéje teljesen ellaposodott, ezért lehetett liberalizálni a szabályozást, ám a külföldi nyaralások után az itthoninál fertőzöttebb területekről ismét behurcolták a vírust. Az emberek fegyelmezettsége enyhült, nagyon sokan relativizálták a fertőzés veszélyét, megjelentek a vírustagadók is. A tárcavezető szerint ennek a következménye lett, hogy elkezdett Magyarországon közösségi környezetben terjedni a vírus, amit egyre nehezebben lehetett kontrollálni.
– A járványügyi szabályok betartása döntő hatással lesz a fertőzés terjedésére. A kormány minden szükséges intézkedést meghozott, és ha a magyar emberek betartják ezeket a szabályokat, akkor a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk

– jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mikorra válhat tömegesség a védőoltás itthon, azt felelte, hogy egy rendkívül szigorú eljárásrendet kell betartani a vakcina fejlesztés esetében. Emlékeztetett arra, hogy száz feletti a vakcinafejlesztési kísérletek száma, ezek közül körülbelül tíz elég előrehaladott állapotban van.
– Nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, amelynek nincs szövődménye. Ameddig ezek a körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogjuk a vakcinákat használni

– mondta.

A tárcavezető közölte azt is, hogy ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog.