Előfizetés

WHO: A védőoltás önmagában nem elegendő a járvány legyőzéséhez

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 22:01

Fotó: Christopher Black / AFP / World Health Organization
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta: „eljött az idő, amikor be kell fektetni azokba a rendszerekbe, amelyek megakadályozhatják a vírus újabb hullámait”.
A koronavírus-világjárvány kezdete óta igazoltan hatvanöten fertőződtek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi székhelyén – közölte Maria van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője hétfői genfi virtuális sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett a szervezet főigazgatója is.
A múlt héten öt új fertőzést észleltek

– mondta.

Van Kerkhove szerint az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete mindent megtesz a betegség terjedésének megakadályozására. Betartják a fizikai távolságtartás szabályait, ellenőrzik a szellőztető rendszer működését, jeleket festettek fel a folyosókra és több más intézkedést is hoztak – mondta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, WHO főigazgatója, aki hétfőn tért vissza 15 napos karantén után a szervezet székhelyére, a sajtótájékoztatón üdvözölte a Covid-19 elleni védőoltásokról szóló "biztató híreket", de óvott az "önelégültségtől". Tedrosz azért vonult karanténba, mert érintkezett valakivel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, de rajta nem jelentkeztek a tünetek, így nem látta okát a tesztnek. A Moderna amerikai gyógyszergyár hétfőn jelentette be, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak a széles körű teszteléskor, a német Pfizer és BioNTech a múlt héten közölte, hogy oltásuk hatékonysága meghaladja a 90 százalékot. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hétfőn egy értekezleten figyelmeztetett, hogy
a védőoltás önmagában nem elegendő a világjárvány legyőzéséhez.

A főigazgató újságírók előtt „mélységes aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy egyes országokban növekszik a fertőzöttek száma, Európára és az amerikai kontinensre utalva, ahol
„az egészségügyi dolgozók és rendszerek a teljesítőképességük határán vannak”.

Hangsúlyozta, hogy „eljött az idő, amikor be kell fektetni azokba a rendszerekbe, amelyek megakadályozhatják a vírus újabb hullámait”. A világjárvány számos európai országban kiújult, arra kényszerítve a hatóságokat, hogy újabb intézkedésekkel próbálják meg kézben tartani a vírus terjedését, az Egyesült Államok több államában pedig robbanásszerűen nő az új fertőzések száma, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfő esti összesítése szerint meghaladta a 11,1 milliót. Tedrosz hangsúlyozta, hogy azokban az országokban, ahol betartották az ENSZ-szervezet ajánlásait – szűrés, elkülönítés, karanténba helyezés és a betegek kezelése – jobb a helyzet.
„Ez egy veszélyes vírus. Az országok, amelyek hagyják a vírust szabadon keringeni, a tűzzel játszanak”

– mondta a főigazgató.

Tedrosz úgy fogalmazott,
„semmilyen mentség sincs a tétlenségre. Az üzenetem világos: cselekedjenek gyorsan, azonnal, határozottan”.

A romániai kórháztűz tíz áldozata közül eddig csak öt embert tudtak azonosítani

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.16. 21:27

Fotó: ROBERT IOSUB / AFP
A másik öt áldozat beazonosítása érdekében DNS-vizsgálatot rendeltek el.
Lezárult a helyszíni vizsgálat és az áldozatok boncolása a kelet-romániai Karácsonkőn (Piatra Neamt), ahol szombaton tűz pusztított a megyei kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán, de a tíz áldozat közül eddig csak ötöt sikerült azonosítani – közölte hétfőn a legfőbb ügyészség. A másik öt áldozat beazonosítása érdekében DNS-vizsgálatot rendeltek el. A vádhatóság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. A helyszínelést a katasztrófavédelem, az országos kriminalisztikai intézet és a petrozsényi tűzszerészeti kutatóintézet szakértői végezték. Az ügyészek házkutatást is tartottak a karácsonkői megyei kórházban és számos iratot lefoglaltak, miután kiderült, hogy az intenzív osztályt szombat délelőtt, alig néhány órával a tűzeset előtt költöztették a harmadikról a második emeletre. A Neamt megyei közegészségügyi hatóság hétfőn közleményben jelezte, hogy 
a kórház hatósági engedély nélkül végezte el az átalakításokat és költöztetést.

A csaknem fél évszázada épült kórházban nem végeztek rendszeres karbantartást a műszaki berendezéseken, ezek között az oxigén-hálózaton. A felelősök azonosítása politikai csatározássá fajult a decemberi parlamenti választásokra készülő Romániában, a megyei kórház gazdálkodása ugyanis az ellenzéki (szociáldemokrata) vezetésű megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozik, míg szakmai felügyeletét a jobbközép kormány egészségügyi minisztériuma látja el. A nyilatkozatháború közepette hétfőn bejelentette lemondását a kórház jelenlegi, alig néhány hete tisztségben lévő igazgatója. 
Idén egyébként már nyolc igazgató váltotta egymást a kórház élén.

Karácsonkő önkormányzati testülete hétfői ülésén határozatot fogadott el arról, hogy a város díszpolgárává avatják a tragédia estéjén az intenzív osztályon ügyeletet teljesítő Catalin Denciu altatóorvost, aki megpróbálta az eleve súlyos állapotban lévő, magatehetetlen betegeit kimenteni a tűzből. A súlyos égési sérüléseket szenvedett orvost a román kormány közbenjárásával vasárnap Belgiumba szállították, ahol egy katonai kórházban ápolják. A karácsonkői kórház intenzív osztályáról szombaton kimenekített és egy Jászvásár (Iasi) melletti moduláris kórházba szállított hat koronavírusos beteg állapota továbbra is súlyos, de ők nem szenvedtek égési sérüléseket. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a tragédia minden bizonnyal nem mentesül a politikai következményektől.

Vizsgálja a koronavírus olaszországi megjelenését a WHO

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 21:03

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Kapcsolatba lépnek annak a tanulmánynak a szerzőivel, amely szerint az új koronavírus már múlt év szeptemberében jelent volt Olaszországban.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, amely szerint az új koronavírus már múlt év szeptemberében jelent volt Olaszországban. A milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal című tudományos folyóiratában tették közzé olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus antitestek alakultak ki. Olaszországban az első igazolt Covid-19-beteget február 21-én a lombardiai Codogno kórházában azonosították.
A kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között egy tüdőrákszűrésbe bevont 959 egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket.

A Sienai Egyetem szakemberei további antitest vizsgálatokat végeztek ugyanezen kutatás keretében és megállapították, hogy négy résztvevő esetében a pozitív antitest eredmények 2019 október első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg - közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője a Reuters brit hírügynökséggel.
„A fő eredmény az, hogy tünetmentes emberek nemcsak pozitívnak bizonyultak a szerológiai tesztek után, de szervezetükben a vírust megölni képes antitestek voltak”

– magyarázta Apolone.

Ez azt jelenti, hogy az új koronavírus a lakosság körében hosszú ideje és alacsony halálozási aránnyal terjedhet, és nem azért, hogy eltűnjön, hanem azért, hogy fellobbanjon - tette hozzá. A WHO hétfőn közölte,
kapcsolatba lép a tanulmány szerzőivel, hogy „megvitassák és további vizsgálatoknak vessék alá a rendelkezésre álló mintákat és igazolják az eredményeket”.

Olasz kutatók tavasszal szennyvízmintákat vizsgálva az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban. A mintákat 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtötték be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból. Eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen volt a SARS-Cov-2 vírus. Olasz orvosok már márciusban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, és számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot.