gazdaságpolitika;koronavírus;Magyarország;világgazdaság;

2020-11-18 07:01:00

Résidő

Menekülőre fogta a magyar és a világgazdaság, ami racionális érvekkel is alátámasztható. Míg normális körülmények között a konjunktúrák időszakait célszerű meglovagolni, addig idén a gazdaság szereplőinek java azt a rövid, július és szeptember közötti időszakot igyekezett kihasználni, amikor a világjárvány (legalábbis az északi féltekén) kissé alábbhagyott.

Olyan három hónap volt ez, amelyre minden bizonnyal nosztalgiával fogunk visszaemlékezni, hiszen az Európai Unióban több mint 11 százalékos növekedést mértek a katasztrofális második negyedévhez képest, és Magyarország gazdasága is alig maradt el ettől a teljesítménytől. A versenyszféra nálunk is megtette azt, amit a kormány elmulasztott, igyekezett kihasználni azt a „résidőt”, amit a fertőzések átmeneti visszaszorulása nyújtott.

Ez a megfontolt magatartás volt jellemző például a Magyarországon működő, külföldi tulajdonú bankokra, de a hazainak tartott piacvezetőre is. Jelentős mértékben képeztek olyan céltartalékot, amelyre az ügyfelek fizetésképtelenségekor lehet szükségük. Amíg az MNB és a pénzügyi kormányzat veri a mellét, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv során milyen sikeresek voltak a  kölcsönök, aközben kiderült, hogy a pénzintézetek legtöbbjének hitelállománya lényegében stagnált. Ebben természetesen közrejátszott az – egyébként üdvözlendő - hitel visszafizetési moratórium is, hiszen a futamidő meghosszabbítása a jelenlegi körülmények között kétségtelenül a bankok jövedelmezősége ellen hat.

A járvány második hulláma által kikényszerített intézkedéseknek a gazdaságra gyakorolt hatása felmérhetetlen. Akadnak azonban örök optimisták, akik már a jövő év eleji tömeges oltásokról ábrándozván akár 10-15 százalékos növekedésben bíznak. Ebbe beleszámították az Unió 16 milliárd eurós helyreállítási alapja első részét is, amelynek nagyobb hányadát csak 30 év múlva kell visszafizetnünk. A magyar kormány azonban megvétózza az Európai Unió teljes költségvetési tervét, benne ezzel az alappal. A hitel elnevezése New Generation. Orbánék csak magukra, és nem az új generációkra gondolnak.