Előfizetés

Mégsem tesztelnek le minden pedagógust

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.11.19. 15:21

Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
A legfrissebb rendelet szerint a tesztelés nem vonatkozik a digitális munkarendben dolgozó tanárokra.
Kimaradnak az országos tesztelésből azok a pedagógusok, akik olyan intézményekben dolgoznak, ahol az Operatív Törzs rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelt el – derült ki a csütörtöki Magyar Közlönyből, amit nem sokkal azután tettek közzé, hogy Gulyás Gergely miniszter bejelentette: pénteken elsőként a szociális intézményekben, majd hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik a tesztelés. A rendelet kitér arra is, hogy a vizsgálatokat lehetőség szerint a dolgozókat foglalkoztató intézményben kell végrehajtani. Ugyanakkor az iskolákban, óvodákban csak a nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozókat tesztelik, másokat nem. Ha valakinek pozitív lesz a teszteredménye, annak haladéktalanul értesítenie kell a háziorvosát. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa úgy véli, a tesztelés csak látszatintézkedés, ha nem végeznek vizsgálatot egy intézmény minden egyes dolgozóján. – Az iskolába a portástól kezdve a takarítókon át a konyhai személyzetig bárki beviheti a vírust, komoly veszélyt jelent, ha őket nem szűrik – mondta. Szerinte a tesztekhez azoknak a pedagógusokat is joguk lenne, akik jelenleg digitális munkarendben dolgoznak. A középiskolák november 11-től egy hónapig távoktatással működnek, de egyre több általános iskolában is ez a helyzet. Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatása szerint jelenleg 390 óvodában, 70 általános iskolában van rendkívüli szünet, 448 általános iskolai osztályban és 34 általános iskolában pedig digitális tanrend. 

Még nem támad az influenza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 12:54

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Sem a háziorvosok által, sem pedig kórházban ápolt betegektől levett mintákban nem találtak influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatoknál.
Az influenza-figyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint november 9-15. között az országban 9 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, hogy a 46. héten sem a háziorvosok által, sem pedig kórházban ápolt betegektől levett mintákban nem találtak influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatoknál. Az adatok szerint az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 17,3 százaléka 14 év alatti gyerek, 35,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 34,4 százaléka, 12,9 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki. 

Karácsony Gergely nyílt levelet írt Orbánnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 12:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint a miniszterelnök egyszerre indít háborút az önkormányzatok és az Európai Unió ellen.
Kicsinyes sarcpolitikával sodorja csődközelbe az önkormányzatokat lépéseivel a miniszterelnök - vélekedik abban a nyílt levélben Karácsony Gergely, amelyet a kormányfőnek címzett, és amelynek tartalmát a Facebookon tett közzé. A politikus azt írja, felfoghatatlan és elfogadhatatlan, hogy egy ilyen időszakban "egyszerre indít a miniszterelnök háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen." Megjegyezte, a járvány idején a kormány sorra hozta az önkormányzatokat pénzügyileg ellehetetlenítő döntéseit. A válság miatt a Fővárosi Önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, amiért szerinte joggal elvárható lenne, hogy a kormány szolidaritást mutat a főváros felé.
"A kormány a főváros kivéreztetésébe fogott"

- értékelte azt a lépést, miszerint 3,5-szeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. Véleménye szerint Parragh László Orbán Viktor "felbujtására" ötletel a iparűzési adó elvonásáról és az önkormányzati bevételek további elvonásáról. "Miniszterelnök úr! Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe, fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében." –írja a főpolgármester.  Karácsony Gergely úgy látja, a járvány és a válság okozta helyzet súlyossága felelős hozzáállást, felelős cselekvést, partnerséget és nemzeti összefogást indokol, de a kormány ezzel szemben cselekszik. Emiatt - levelének végén - arra szólította fel a miniszterelnököt, vessen véget ennek a folyamatnak.