Előfizetés

Tovább szigoríthatják a választási törvényt

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.24. 13:55

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kormánypárti képviselők megszavazták ugyan a módosítását, a Fidesz mégis azt mondja, hogy még nem döntöttek a választási törvényről.
Színjátékot láthattak a parlament igazságügyi bizottságának ülésén a megjelentek a választási törvénnyel kapcsolatban – több jelen lévő képviselő szerint. Az utolsó pillanatban mondta ugyanis ki Völner Pál igazságügyi államtitkár a testület ülésén, hogy támogatja a kormány Volner János javaslatát arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium által korábban javasolthoz képest még jobban megemeljék a pártok számára az országos listaállítási követelményeket. Jelenleg 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania annak a pártnak, amelyik a parlamenti választásokon országos listát akar állítani, a kormány által két hete beterjesztett törvénytervezet ezt 50-re emelné, legkevesebb 9 megyében. Volner János a Jobbikból kizárt független képviselő ehhez nyújtott be múlt héten csütörtökön több módosító javaslatot.
Ezek egyike 71 egyéni választókerületre emelné a listaállítás küszöbét, legkevesebb 14 megyére szólóan.

A törvény első parlamenti vitája múlt héten volt, a kormány vagy a részéről felszólaló képviselők egyike sem említette, hogy további szigorításra készülnének. Sőt, inkább azt hangsúlyozták, hogy az 50 képviselős limit semmiben nem akadályozza az ellenzéket abban, hogy akár két országos listát állítsanak a 2022-es választásokra. - Nem értem, mi ez a zajgás az önök soraiban és a sajtóban – mondta szó szerint Hende Csaba, külön kiemelve, hogy a törvény két listát is akadály nélkül lehetővé tesz. Korábban kormányzati és fideszes forrásaink is azt hangsúlyozták, hogy az 50 jelöltes szigorítás éppen elég méltányos az ellenzék felé, miközben szűkíti a valós támogatottsággal nem rendelkező kamupártok mozgásterét. Ezután Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának elnöke szólalt fel, aki kijelentette: „baloldali hazugságkampány folyik a törvénymódosítás nyomán a tekintetben is, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat. Ez így nem felel meg a valóságnak, mert a baloldali pártok akár két külön listát is állíthatnak”. Mondta ezt Vejkey annak fényében, hogy szerkesztőségünk információi szerint a kormány eleve ezzel a magas küszöbbel tervezte az új törvényt. Egyszerűen azért, mert most a Fideszben úgy számolnak: egy közös lista kevésbé hatékony az ellenzéki szavazatok maximalizálására, hiszen „Gyurcsány Ferenc személye azért csak taszíthatja a szavazók egy részét”. (Ezt azonban sem a tavaly októberi helyhatósági választások, sem az idei borsodi időközi parlamenti választás eredményei nem igazolták.) Az eredeti törvényjavaslat azonban ilyen formában túl átlátszóvá tette volna a kabinet szándékait, így egyszerűen „elvitették Volner Jánossal a balhét”.  Ennél is érdekesebb, ahogyan a kormánypárti képviselők tudomást szerezhettek arról, hogy támogatniuk kell Volner javaslatát. Történt ugyanis, hogy az igazságügyi bizottság maratoni ülésén Volner János szeretett volna szót kérni, de – teljesen szokatlan módon – a jelenlévő kormánypárti képviselők ezt a jogot nem adták meg neki. A képviselő ezután távozott az ülésről. Ezt követően került sor a szavazásra a választási törvényhez beadott módosító indítványokról,
melynek során Völner Pál váratlanul közölte, hogy a kormány támogatja a szigorítást.

Egy jelen lévő képviselő szerint ez még Vejkey Imrét is meglepte, aki erre vissza is kérdezett. Majd a jelen lévő kormánypárti képviselők minden további nélkül megszavazták a módosító javaslatot. A Népszava időközben elérte Vitányi Istvánt, a bizottság fideszes tagját, aki azt mondta, mivel nem volt jelen az ülésen, semmiről sem tud nyilatkozni – ez ismét csak azt támasztja alá, hogy a kormány részéről előzetesen nem tájékoztatták a tagokat a Volner-javaslat támogatásáról. A választási törvény módosítását még a parlament Törvényalkotási Bizottsága is tárgyalni fogja, itt – várhatóan két hét múlva – még akár teljesen át is írhatják az egész módosító javaslatot. Próbáltuk megszólaltatni Volner Jánost is, hiszen a szigorítás az általa nemrég alapított párt indulását is megnehezíti 2022-ben, de egyelőre nem értük el. Szintén próbáltuk elérni az Igazságügyi Minisztériumot, de egyelőre onnan sem kaptunk választ. A Fidesz frakció pedig csupán annyit reagált megkeresésünkre: „a javaslatot a frakció még nem tárgyalta, de minden módosítást megfontolunk, ami segíti a kamupártok elleni fellépést”.

Müller Cecília: Talán már nem exponenciális a növekedés

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.24. 12:27

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az operatív törzs tájékoztatóján azt is közölte az országos tisztifőorvos, hogy az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók Magyarországon a járvány kezdete óta.
Kiss Róbert alezredes elsőként arra hívta fel a figyelmet az operatív törzs keddi tájékoztatóján, hogy kedden életbe lépett az idősek vásárlási sávja. Ennek megfelelően a mai naptól hétköznapokon 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között a 65 év felettiek védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak a boltban. Aki a korlátozást figyelmen kívül hagyja, azt a boltok üzemeltetői kötelesek felszólítani a távozásra. Megértést és türelmet kért az alezredes a fiatalabbaktól. Hétfőn 294 személy ellen intézkedett a rendőrség a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Az elmúlt napon két üzletet záratott be a rendőrség szabályszegésre hivatkozva, így már országszerte 73 boltot zártak be novemberben.
Egy Borsod megyei presszóban játékversenyt szervezett a tulajdonos, a rendőrség ezt a helyet is bezáratta.  Az elmúlt 24 órában 6107 hatósági karantént rendeltek el, így már 41 557 karantén van országszerte. A kijárási tilalom megszegése miatt novemberben összesen 5954 ember ellen intézkedett a rendőrség. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy újabb 3929 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 44 020-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 133 853. Továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább érintett, de közölte, hogy 
a magyarországi települések 91 százalékánál igazolták már a koronavírus jelenlétét.

Felsorolta a megyei adatokat. Megjegyezte, hogy nagyok az eltérések megyénként, ami a népsűrűségtől is függ.  Meghalt 117, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008-ra emelkedett. Az elhunytak életkora nagyon széles, 33-tól 101 éves korig terjed. Többüknél nem csak egy krónikus betegséget tártak fel.  Kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília hozzáfűzte, hogy a számok még mindig emelkednek, nehezen csökkennek, de talán már nem exponenciális a növekedés. Emlékeztetett arra, hogy elindult a szociális otthonokban és az oktatási intézményekben a tömeges tesztelés. Azt kérte, hogy az idősek lehetőleg egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre. Ha nincs arra lehetőségük, hogy mások bevásároljanak helyettük, akkor a védett idősávban menjenek az üzletekbe. Kérte, hogy mindenki lássa meg a szabályozás lényegét, vagyis az idősek védelmét. Továbbra is zajlanak a szennyvíz-vizsgálatok. Elmondása szerint a külföldiek érdeklődnek a magyar módszer iránt, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ igen jó eljárást dolgozott ki. A vizsgálatok alapján ki tudják mutatni, egy héten belül hol várható a fertőzések emelkedése. Jelen esetben ez
Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján és Székesfehérvár.

Kecskeméten és Szolnokon mértek egy kicsit csökkenő tendenciát.
Újságírói kérdések: A pedagógusok teszteléséről Müller Cecília elmondta, hogy hetente fogják értékelni és nyilvánossá tenni ennek eredményeit. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egy koronavírussal kórházba került énekes hazatérhetett, amit örvendetesnek nevezett Müller Cecília. Nevet nem említett, de feltételezhetően Majkára gondolt. Majkának még mindig pozitív a tesztje, de ha teljesen tünetmentes, akkor 21. nap után egészségesnek minősül, ha ebben más betegség nem gátolja. A vásárlási idősávra azt mondta, hogy az nem a fiatalokat korlátozza, hanem az időseket védi. Érdeklődésre Müller Cecília elmondta, hogy a pedagógusok részére azért nem kötelező a tesztelés, mert az egy választható lehetőség. Felajánlják és javasolják azt a tanároknak. Hozzátette, hogy „a kötelezőség egészen más esetekre vonatkozik”. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók Magyarországon a járvány kezdete óta. Ez álláspontja szerint a nemzetközi adatokhoz képest egy rendkívül kedvező szám, mivel ez jellemzően 10-15 százalék a világ más országaiban.
A szerdai kormányülésen felülvizsgálják a járványügyi intézkedéseket.

Március végéig érvényesek lesznek az éves parkolási engedélyek Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 11:57

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Karácsony Gergely főpolgármester aláírta az erről szóló rendeletmódosítást.
Az éves parkolási engedélyek Budapesten – a járványhelyzetre való tekintettel – a jövő év januárja helyett március végéig lesznek érvényesek – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a Karácsony Gergely főpolgármester által frissen aláírt rendeletmódosítás értelmében a lakossági várakozási engedélyeket 2021. március 31-ig lehet meghosszabbítani. A rendeletmódosítás szerint a lakossági, a gazdálkodói és az egészségügyi várakozási hozzájárulások mellett szintén 2021. március 31-ig érvényesek a lakossági behajtási és behajtási-várakozási, a gazdálkodói, az egészségügyi és a városrendészeti behajtási-várakozási, valamint a városrendészeti behajtási hozzájárulások is.