Előfizetés

Brüsszel szerint a járvány után a nők jogainak központi szerepet kell kapniuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 14:07

Fotó: NILS MEILVANG / AFP
Az Európai Bizottság szerdán cselekvési tervet mutatott be, amelynek lényege, hogy a koronavírus- járvány utáni globális helyreállítás során központi szerepet kell biztosítani a nők jogainak, a nemek közötti egyenlőség jegyében.
A cselekvési tervben arra helyezik a hangsúlyt, hogy az unió külpolitikája elősegítse a nők társadalmi szerepvállalásának növelését a világban – mondta el Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője. Véleménye szerint a nők részvétele és vezetői szerepvállalása alapvető fontosságú a demokrácia, az igazságosság, a béke, a biztonság, a jólét és a zöldebb bolygó szempontjából. A bizottság tanulmányai szerint jelentős előrelépés történt a női jogok előmozdítása terén, de ez nem elég ahhoz, hogy 2030-ra globálisan is kialakuljon a nemek közti egyenlőség. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság is aránytalanul sújtja a nőket: majdnem kétszer nagyobb arányban veszítik el a munkahelyüket, mint a férfiak, a szegénységi rátájuk az elkövetkező időszakban akár 9 százalékkal is növekedhet. A testület stratégiája a "nemi dimenzió" beépítését írja elő minden unión kívüli finanszírozási programba, kiemelt hangsúlyt helyez az egészségügyi ellátás általános igénybevételének lehetőségére, a szexuális és reprodukciós egészségre és jogokra. Továbbá felszólítja az Európai Uniót, hogy mutasson példát a nemek közötti egyensúlyra épülő vezetéssel. Emellett a cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő nőkre, a migráns nőkre, valamint az életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kérdéskörére. Az EU az eredmények nyomon követése céljából hathatós monitorrendszert fog kialakítani.

Észak-Koreával együtt rendezné meg Dél a 2024-es téli ifjúsági olimpiát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.25. 13:17

Fotó: Zhang Chenlin / AFP/Xinhua
Az elképzelések szerint az észak-koreai Vonszan üdülőhely adhatna otthont az alpesi sí és a hódeszka versenyeinek.
A Koreai Köztársaság hivatalosan indítványozta a Koreai NDK-nak, hogy közösen bonyolítsák le a 2024-es téli ifjúsági olimpiai játékokat. A déli javaslatot Csoj Mun, a játékok központjaként szolgáló, és amúgy a KNDK-val határos Kangvon tartomány kormányzója juttatta el az északi félhez – számolt be a két ország újbóli közeledésének jeleként értékelhető fejleményről az insidethegames.biz. Kangvonban található Phjongcshang, amely 2018-ban téli olimpiának adott otthont, itt a két Korea sportolói együtt vonultak fel a nyitóünnepségen, és közös csapatot indítottak a női jégkorongtornán. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság idén januárban választotta a 2024-es téli ifjúsági olimpia színhelyének Kangvont, és Dél-Korea nem egyszer ajánlotta már fel a KNDK-nak, hogy legyen társszervezője a játékoknak. Az elképzelések szerint a közös házigazdaság részeként az észak-koreai Vonszan üdülőhely adhatna otthont az alpesi sí és a hódeszka versenyeinek.  Vonszan egyébként kormányzati üdülőhely, az észak-koreai diktátor luxusvillája is ott található. A kommunista vezér különleges vasúti szerelvényét is ott szúrták ki műholdas felvételeken, amikor idén tavasszal hetekre eltűnt a nyilvánosság elől Kim Dzsong Un.
Csoj Mun (középen) a a 2024-es téli ifjúsági olimpiai játékokhelyszínének kihirdetésekor
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

Ismét nekihajtott a berlini kancellári hivatal főkapujának egy feliratos autó

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.25. 12:57

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Az „Átkozott gyermek-, és idősgyilkosok” feliratú kocsi a Bild szerint 2014-ben még „Szeretlek, Nicole” felirattal hajtott bele a kapuba.
Belehajtott egy autó szerdán Berlinben a kancellári hivatal zárt főkapujába.    – Az autó sofőrjét őrizetbe vették. Vizsgálják, hogy szándékosan hajtott-e neki a hivatal épülete körüli kerítés kapujának – közölte a német főváros rendőrsége egy Twitter-bejegyzésben. Az incidens idején az épületben tartózkodott a német kormány több tagja is.
A Bild című lap beszámolója szerint politikai indíttatású támadás történhetett. Erre utal, hogy az autó egyik oldalán az „Átkozott gyermek-, és idősgyilkosok”, a másik oldalán pedig a „Le a globalizációs politikával!” felirat olvasható. A lap szerint ugyanezzel a sötét kombival 2014-ben is nekihajtottak a kancellári hivatal főkapujának. Akkor az egyik oldalon a „Le a gyilkos klímaváltozással!”, a másikon a „Szeretlek, Nicole” felirat állt, ugyanolyan betűkkel, amilyenekkel a szerdai üzeneteket elhelyezték. A 2014-es esetben az autó kis sebességgel hajtott neki a kerítésnek, sérülés nem történt, a 48 éves sofőrt őrizetbe vették.