Előfizetés

Müller Cecília: többen gyógyultak meg, mint ahány új fertőzött van

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.30. 12:21

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos szerint óriási eredmény, hogy már 63 860 ember meggyógyult a betegségből.
Hétvégén nyolc vendéglátóhelyet záratott be a rendőrség szabályszegés miatt, így a novemberi korlátozások életbe lépése óta már 85 üzlet húzta le a rolót ideiglenesen az országban – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Kifejtette azt is, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 683 személlyel szemben, míg a kijárási tilalom megszegése miatt 1293 személlyel szemben intézkedett a rendőrség a két nap alatt. Hétvégén 19 826 hatósági karantént rendeltek el, így jelenleg 48 796 karantén van az országban. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy újabb 5595 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 217 122-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 151, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 823 főre emelkedett. Úgy fogalmazott, hogy ez egy viszonylag magas szám, de arra is számítanunk kell, hogy a fertőzések számának növekedésével az elhunytak száma is emelkedik majd. Az aktív fertőzöttek száma 148 439 fő. Az országos tisztifőorvos megállapította, hogy óriási eredmény, hogy már 63 860 ember meggyógyult, és
többen gyógyultak most meg, mint ahány új fertőzöttet regisztráltak.

Hangsúlyozta, hogy nem csak az abszolút számok fontosak, hanem tendenciákat is figyelembe kell venni. Gyógyultnak azt tekintjük, aki három napja tünetmentes, és a tünetei megjelenésétől számítva eltelt tíz nap. Onnantól kezdve közösségbe mehet. Ha valakinél középsúlyosan, vagy súlyosan zajlik a betegség, akkor a háziorvosa nyilvánítja majd gyógyultnak. Ha valaki kórházi kezelés után hazamehet, akkor is a háziorvosával tartja a kapcsolatot, ő dönt a továbbiakról. Kórházban 7734 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.   Müller Cecília elmondta, hogy sajnos még mindig emelkedik a fertőzöttek száma, de egyfajta lassulást vesznek észre, és abban bíznak, hogy hamarosan laposodni fog a járványgörbe.  A közelgő ünnepekre vonatozó szabályokról később, december elején döntenek. Müller Cecília kijelentette, hogy ha betartjuk a szabályokat, akkor remélhetőleg mindenki együtt töltheti a karácsonyt a szeretteivel. Arra az újságírói kérdésre, hogy célszerű-e fenntartani az idősek vásárlási sávját, Müller Cecília azt javasolta, hogy az idősek a saját védelmükben vegyék igénybe a kijelölt idősávot.  A járványkórházak számáról és telítettségéről kifejtette, a járványkórház fogalma jelenleg nem értelmezhető, mivel már mindent kórházat bevontak a Covid-betegek ellátásába, így már 78 intézményben látnak el fertőzötteket.
– A leginkább terhelt intézmény a debreceni, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a Borsod Megyei kórház, Semmelweis Egyetem kórházai és a Dél-Pesti Centrumkórház. Ebben a sorrendben

– tette hozzá.

Kitért arra, hogy az összes intézmény bevonásával megnyílt a lehetőség a kapacitás bővítésére az optimális ellátáshoz. Rendkívül leterheltek az egészségügyi dolgozók, mindenki fáradt, rendkívül nagy a többletterhelés az intézményeken, ezért is fontos az, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba. Szerinte egész Európában hatalmas az egészségügyön a nyomás, de Magyarországon bírja a rendszer.

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 10:36

Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Igaz, jelenleg a vadászatok előtti és utáni vendégfogadást, ünneplést nem szabad megtartani.
Orbán Viktor miniszterelnök november 9-én bejelentette, hogy a kormány mindenfajta gyülekezést megtilt a koronavírus-járvány terjedése miatt legalább egy hónapig, de az intézkedés nem vonatkozik a társas vadászatok megtartására – tudta meg a 24.hu.  A portál értesülését az Országos Rendőr-főkapitányság is megerősítette.
„A vadászat elsősorban vadgazdálkodási tevékenység, amely a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik. A járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának”

– közölték.

Érvelésük szerint azért nem, mert ez a vadgazdálkodás működtetését, a vadállomány tervszerű és szükségszerű szabályozását, a vadásztársaságok gazdasági fennmaradását is szolgálja. Megjegyezték azt is, hogy a vadászat „a természet körforgásából adódóan nem halasztható tevékenység”.  Arra a kérdésre, hogy a vadászok miért kapnak felmentést a gyülekezési tilalom alól, a rendőrség azt válaszolta, hogy 
„a társas vadászat ugyan nevében utal arra, hogy csoportosan végzett tevékenység, azonban nem értelmezhető gyülekezésnek”.

Igaz, jelenleg a vadászatok előtti és utáni vendégfogadást, ünneplést a járványügyi védekezéssel összhangban nem szabad megtartani.  Kiderült az is, hogy bizonyos esetekben az este 8 és reggel 5 óra közti kijárási tilalom alól is mentesülhetnek a vadászok. Igaz, ez a társas vadászatokra nem vonatkozik, azokat csak nappal lehet megtartani. A hivatásos vadászok mellett azonban a tagsággal rendelkező egyéni sportvadászok is kaphatnak engedélyt éjszakai vadászatra, ha a vaddisznóállomány gyérítésben vagy az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében történő vadejtésben vesznek részt.  A 24.hu emlékeztetett arra, hogy évente több milliárd forintnyi vadkár keletkezik, és körülbelül 150 ezer vaddisznó kilövésére van szükség ahhoz, hogy megfelelően szabályozzák az állományt, továbbá az afrikai sertéspestis is valós veszélyt jelent. A betegség tekintetében pedig a sertéságazat védelmének utolsó védvonalát a vadászok jelentik. A portál viszont hozzáfűzte, hogy a társas vadászatok megtarthatósága azért is kevésbé magyarázható, az általuk kérdezett szakértő szerint sok esetben apróvadejtésről (például nyúlról vagy fácánról) van szó, amik nem okoznak vadkárokat.

Meghalt 151 Covid-beteg, 5595 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 09:21

Fotó: Balázs Attila / MTI
Kórházban 7734 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 5595 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 217 122-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 151, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 823 főre emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató oldal. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 63 860, az aktív fertőzöttek száma 148 439-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (46 814) és Pest megyében (28 015) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (14 155), Borsod-Abaúj-Zemplén (13 216), Hajdú-Bihar (11 565) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (11 022). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (3352).    Kórházban 7734 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen. 
Az Operatív Törzs jelenleg 319 óvodában egy-egy csoportot érintően (11 százalék), 152 óvodában (55 százalék) és 80 általános iskolában (3 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 531 általános iskolában egy-két osztályt (21 százalék) és 49 általános iskolában (2 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye ezen a héten várható. Emlékeztettek arra, hogy a járvány alakulásának függvényében december elején születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról.