Előfizetés

Egyre több egészségügyi dolgozó életét oltja ki a Covid

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 13:21

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy hét alatt megduplázódott az áldozatok száma.
Koronavírusban meghalt Felcsút háziorvosa, idézi a 168ora.hu a Magyar Orvosi Kamara holnapján közzétett friss adatokat. A helyi orvosi rendelő megerősítette a hírt. Dr. Goda Lajost egyelőre a vértesboglári háziorvos helyettesíti. Kedd délelőttig összesen húsz egészségügyi dolgozó halt meg Magyarországon a koronavírus járvány következtében. A Magyar Orvosi Kamara honlapján közzétett adatok szerint az áldozatok között van négy vidéki és egy budapesti háziorvos, több ápolónő és mentős. Nagyjából egy héttel ezelőtt még csak 10-en szerepeltek a MOK listáján, amit azért kezdtek el vezetni, hogy látható legyen, hány egészségügyi dolgozó veszti életét a koronavírus elleni harcban. A listán szerepel Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház néhai főigazgatója. is. 

Tárgyalni sem hajlandó a Fidesz a teljes fizetéssel egyenértékű táppénzről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 12:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Mi lenne, ha a hatalom a vírus ellen vívna szabadságharcot, és nem rendelne mindent politikai érdekeknek alá – kérdezte Tóth Bertalan.
Meghiúsította a fideszes többség az Országgyűlés Népjóléti Bizottság ülését, így a grémium nem tárgyalhatta meg az MSZP javaslatát, ami arról szólt, hogy az igazolt Covid-fertőzés miatt táppénzre kényszerülök a fizetésük 100 százalékára legyenek jogosultak lábadozásuk ideje alatt (jelenleg ez az arány 60 százalék) – konstatálta szomorúan a testület szocialista elnöke. Korózs Lajos a kormánypárti képviselők távolmaradásáról csupán annyit tudott mondani, hogy kapott egy levelet, miszerint nem vesznek részt az ülésen, indoklás nem volt. Az MSZP politikusa szerint a pártlogika gyűrt minden józan érvet maga alá, hisz a fideszes honatyáknak tudniuk kell, hogy a táppénz jelentette durva jövedelemcsökkenés miatt sokan inkább betegen is dolgoznak, terjesztve ezzel a kórt. A magyar munkavállalók éppen ezért duplán félnek a vírustól: nemcsak az egészségükért aggódnak, hanem a megélhetésükért is – mondta a szocialista javaslatot jegyző Tóth Bertalan. Az MSZP társelnöke szerint sok közalkalmazott (például pedagógus) inkább nem tesztelteti magát, mivel nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a fizetése 40 százalékát. És nincs ez másképp a versenyszféra dolgozóival. Épp ezért elfogadhatatlan az MSZP-s politikus szerint, hogy a Fidesz nem volt hajlandó megtárgyalni a felvetést. Mi lenne, példálózott Tóth Bertalan, ha egyszer a vírus ellen vívnánk szabadságharcot? 

Gulyás Gergely: Legyen bő egy hét járványügyi enyhítés karácsonyra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 11:29

Fotó: Béres Márton / Népszava
Matematika, virológia és tippelés a tetőzésről, két hónap eltéréssel. A kormány szerdán dönthet a korlátozásokról, de ha mégsem, akkor egy hét múlva.
Súlyos érvek szólnak amellett, hogy bő egy hétre fogadjunk el speciális szabályokat karácsonyra – idézte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentését az atv.hu  a parlamenti alkotmányügyi bizottsági meghallgatásáról. A politikus elmondta, hogy a kormány már a holnapi ülésén foglalkozik a karácsonyi járványügyi szabályokkal. Ám ha holnap mégsem tudnak döntést hozni:
„a következő kormányülésen, december 9-én már lesznek világos szabályok karácsonyra, attól függően, hogy a szakemberek mennyire tudják előre jelezni a járványhelyzet alakulását”.

Gulyás Gergely hangsúlyozottan személyes véleménye, hogy a karácsonyi időszakra speciális szabályokat kell hozni.
„Jó lenne, ha ez a találkozásokat is érintené. Nem lesz olyan a karácsony, mint az eddigiek voltak. De a találkozásokat nyilván a családok között talán valamivel szélesebb körben is érdemes néhány napra lehetővé tenni”

– jelentette ki.

Szerinte még a beutazás kérdését is meg kell fontolni, mert a miniszter szerint „nagyon sokan karácsonyra szeretnének hazajönni, akkor is, ha ennek van számtalan veszélye is”.   Gulyás Gergely mondott még érdekességeket, megemlítve, hogy a járvány második hullámának a tetőzésére számtalan matematikai és virológiai képlet van.
„Az ezekért viselt konkrét felelősséget elhárítva, a legszélsőségesebb verziókat tudom elmondani: az egyik oldalon december 2-a, míg a másik a másik oldalon január vége”

– szállt be ilymódon a tippversenybe a miniszter.