Előfizetés

Bocsánatot kér és fizet Hollandia a sterilizált transzneműeknek

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.01. 15:20

Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP
Ötezer euró kormányzati kártérítést kapnak a mindazok, akiket nemváltásuk miatt tettek gyermekvállalásra képtelenné.
A holland kormány kedden hivatalosan bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését – írta a holland sajtó. Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért nevű konzervatív-liberális párt politikusa szerint a törvény megnehezítette a transzneműek életét, mivel lehetetlen dilemma elé állította őket: nemük hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról. A jogszabály 1985-től 2014-ig volt érvényben, és mintegy 2000 embert érintett. A Transgender Collective nevű civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Európai Ember Jogi Egyezményt. Eredetileg 20 ezer euró kártérítést követeltek minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie, de a holland kormány 5 ezer eurót fizet. Szerintük ugyanis a szóban forgó jogszabályt, csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban.

Illegális szexorgián vett részt egy EP-képviselő Brüsszelben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 14:46

Fotó: THIERRY ROGE / AFP
Az ereszcsatornán próbált menekülni a politikus a rajtaütéskor.
Illegális szexpartin ütöttek rajta a rendőrök Brüsszelben péntek éjjel. Az orgián több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett – írja a hln.be belga lap.   A portál beszámolója szerint az EP-képviselő az ereszcsatornán lemászva próbált meg elmenekülni, de a rendőrök elfogták. A rendőrség a helyszínen kábítószert is talált. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A lap arról számolt be, hogy a tetten ért EP-képviselő a Fidesz politikusa, aki meglepő módon múlt vasárnap mondott le mandátumáról. (A 444 és a hvg.hu nyomán.)

Történelmi mélyponton az AfD

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.01. 09:30
Jörg Meuthen
Fotó: ROLF VENNENBERND / AFP / dpa Picture-Alliance
Az idei nem a német jobboldali populista párt, az Alternatíva Németországért éve volt. A Forsa ügynökség legutóbbi felmérése már mindössze hét százalékon látta, onnan pedig már csak kettő választja el a Bundestagba való bejutáshoz szükséges küszöbtől.
Egy közvéleménykutató eredményéből persze még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a Forsa általában picivel a többi alatt méri az AfD-t, így arról azért egyelőre szó sincs, hogy a pártnak a 2021. szeptemberi parlamenti választáson a bejutásért kell majd aggódnia, de a 2017-es voksolás óta nem mérték ilyen alacsonyan a pártot és a többi iroda is rég nem látott alacsony értékeket mér számára. A járvány igen rosszat tett az AfD megítélésének, egyes tagjai a koronatagadókkal szimpatizáltak, sokan vélték úgy, hogy az úgynevezett másként gondolkodók mozgalma adhat új lendületet a pártnak. Ez azonban óhatatlanul az Alternatíva jobbra tolódását jelentené, hiszen a „másként gondolkodók” között neonácik is felbukkannak. Ezért egyre többen vetették fel a német politikai életben, hogy az alkotmányvédelmi hatóságnak kellene megfigyelnie a pártot, ami akár az Alternatíva betiltását is eredményezheti. Az AfD hétvégi kongresszusán azok számára is nyilvánvalóvá válhatott a párt súlyos megosztottsága, akik eddig nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget ennek. A mérsékeltebbek és a radikális szélsőjobb között már olyan szakadék tátong, amely a választási kampányt is veszélyeztetheti. Az észak-rajna-vesztfáliai Kalkar nevű település csarnokában a párt elnöke, Jörg Meuthen olyan keményen ment neki a szélsőségeseknek, hogy az még a mérsékelteket is meglephette. Különösen a párt radikálisabb keletnémet szárnya és a nyugatnémetek közötti ellentétek váltak teljesen nyilvánvalóvá. A szélsőségesek különösen a szívükre vették, hogy Meuthen keményen bírálta azokat, akik a Bundestagban a nemzetiszocialisták által 1933-ban életbe léptetett felhatalmazási törvényhez hasonlították azt a jogszabályt, amely jogi alapot szolgáltatott a járvány miatt elrendelt különböző korlátozásoknak. Tehát maga a pártelnök határolódott el attól, hogy párhuzamot vonjanak a náci és a mai törvény között. Meuthen ezzel közvetve Alexander Gauland frakcióvezetőt támadta, aki viszont „megosztónak” minősítette  a pártelnök beszédét. Feltűnő volt az is, hogy a kongresszuson mennyire háttérbe szorult Björn Höcke, a Flügen nevű, feloszlatott szélsőjobboldali szárny vezetője, akit a radikálisok de facto vezérüknek tartanak. Ennek az lehet az oka, hogy a gyűlésről, amelyen a jelenlévők maszkot viseltek, hiányzott Höcke régi társa, Andreas Kalbitz, akit Meuthen nyomására zártak ki az AfD-ből. Bár egyesek már a pártelnök leváltását követelték, végül a mérsékeltek kerültek többségbe. Kérdés, meddig.