Előfizetés

Már 150 ezer embert beoltottak az orosz vakcinával, várják a hatást

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.10. 14:59
Orosz oltások futószalagon
Fotó: SEFA KARACAN / Anadolu Agency via AFP
Törökország is teszteli a Szputnyik V nevű oltóanyagot.
Oroszországban már több mint 150 ezer embert oltottak be Szputnyik V vakcinával – jelentette ki csütörtökön a Rossszija 24 hírtelevíziónak Alekszandr Gincburg. A koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szerint az beoltottak száma több, mint amennyi bármelyik más országban van. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy az ország régióinak felébe már eljutott a Szputnyik V, és csütörtöktől a másik fele is megkapja az oltóanyagot. Az oltási kampánynak a hétvégéig az ország összes régiójában meg kell kezdődnie. Alekszandr Gincburg elmondta, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap már többtucatnyi országgal folytat tárgyalást a Szputnyik V szállításáról és gyártásáról. Moszkva kész konzultálni Ankarával is, hogy tesztelésre Törökországnak is leszállíthassák a szükséges mennyiségű oltóanyagot.
A törökországi Bursában Covid-jelmezben figyelmeztetnek a korlátozások betartására
Fotó: Sergen Sezgin / Anadolu Agency via AFP
A Habertürk török hírportál Fahrettin Koca egészségügyi miniszterre hivatkozva szerdán még azt írta, hogy az orosz védőoltás „nem felelt meg a helyes laboratóriumi gyakorlat feltételeinek”, ezért a törökországi engedélyeztetés nem lehetséges. Koca ezt cáfolva hangsúlyozta, hogy nem lesz gond a Szputnyik V beszerzésével, ha annak törökországi tesztjei sikeresek. A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 27 927-tel 2 569 126-re emelkedett A terjedés mértéke 1,1 százalék, az új esetek 18,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 490 177, a halálos áldozatoké 562-vel 45 280-ra, a felépülteké pedig 25 887-tel 2 033 669-re emelkedett.

Még decemberben lezárja határait Fehéroroszország

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.12.10. 14:32

Fotó: Oleg Mineev / AFP / Sputnik
A külföldre utazás tilalma a fehérorosz állampolgárokra vonatkozik, ha utazásuk nem munkához vagy tanuláshoz kapcsolódik. A külföldről érkezőket beengedik az országba, de tíz napra karanténba kell vonulniuk.
Fehéroroszország a koronavírus elleni küzdelem érdekében még decemberben lezárja határait – közölte a minszki kormány szerda este.
Az intézkedés értelmében a külföldre utazás tilalma a fehérorosz állampolgárokra vonatkozik, ha utazásuk nem munkához vagy tanuláshoz kapcsolódik.

A rendelkezés a közzététel pillanatától számított 10 napon belül lép hatályba. A kormány közleményében nincs utalás arra, hogy a határzár mennyi ideig maradhat érvényben.
A korlátozás nem terjed ki a nemzetközi fuvarozó cégek sofőrjeire és a diplomatákra. A külföldről érkezőket beengedik az országba, de tíz napra karanténba kell vonulniuk.

A fehérorosz egészségügyi minisztérium közlése szerint az országban szerdáig 152 453 igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a Covid-19-járvány kezdete óta 1230-an haltak bele a betegségbe.

„Túl sok ember menekülne el az elnyomó rendszer elől”

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson működő Nexta Live hírcsatorna, a fehéroroszországi tiltakozásokról beszámoló egyik legjelentősebb forrás, a lépést úgy minősítette, hogy „megérkezett a vasfüggöny”. Fehéroroszországban ismétlődő tiltakozások zajlanak augusztus 9-e óta, amikor az elnökválasztás eredményeképpen ismét, immár hatodszor Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök győzött. Az ellenzék szerint csaltak a választásokon, ezért azt követelik, hogy Lukasenka távozzon a hatalomból. Franak Vjacsorka, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető tanácsadója a Twitter üzenetküldő szolgálatáson számolt be az intézkedésről, kiemelve, hogy a kormány hivatalosan a koronavírus miatt rendelte el a korlátozást. Bejegyzéséhez egy Twitter-felhasználó megjegyzésként azt fűzte hozzá, hogy „az igazi ok az, hogy túl sok ember menekülne el az elnyomó rendszer elől”. Fehéroroszországban komoly problémát okoz az emberek elvándorlása, „agyelszívása” a környező országokba, kezdve Ukrajnától egészen a Baltikumig, ahol az emberek és a vállalatok átköltöztetésének elősegítésére gyorsított bevándorlási eljárásokat alkalmaznak és adókedvezményeket nyújtanak. Raman Halovcsenka fehérorosz kormányfő decemberben azt mondta, azon fognak munkálkodni, hogy megfékezzék a tehetséges emberek elvándorlását, különösen a fiatalokét.

Orbán: centikre vagyunk a megállapodástól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.10. 14:02
Orbán Viktor október közepén járt Brüsszelben
Fotó: YVES HERMAN / AFP
Jó reményekkel vágunk bele a mai tárgyalásba - jelentette ki a miniszterelnök Brüsszelben csütörtök kora délután. Lengyel kollégája a politikailag motivált, önhatalmú döntéseket akarja elkerülni.
A kormányfő az EU-csúcsra érkezve azt mondta rövid tájékoztatójában, hogy a megállapodás az EU-s költségvetés és újjáépítési alap elfogadása elérhető közelségbe került - írja a Reuters alapján a Portfolio. Jelezte, sikerült tisztázni a pénz felhasználásának feltételeit. 
"Centikre vagyunk a megállapodástól"

- fogamzott az összegyűlt újságíróknak.

Majd azt is hozzátette, jó reményekkel vág bele a magyar kormány a ma kezdődő tárgyalásokba. 
Orbán Viktor nyilatkozik Brüsszelben
Fotó: JOHN THYS
Mint lapunk is megírta, éjszaka is nagyon optimistán nyilatkozott a miniszterelnök. Ekkor azt mondta a tárgyalások állásáról, hogy "a nyerő lapok a mi kezünkben vannak". 

Morawiecki: el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket

a lengyel kormányfő az MTI szerint - ugyancsak a csúcsra érkezőben - azt mondta, Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére és annak meghatározására, hol húzódik a határvonala a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzésének, a korrupció elleni harcnak, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiságnak.