népszerűség;Publicus Intézet;

2020-12-15 11:07:08

Maga mögé utasíthatja az ellenzék a Fideszt – de csak akkor, ha nincsenek „külön utas játszmák”

A kormánypárt erodálodni kezdett, és amit elveszt, nehezen tudná visszapótolni a bizonytalanokból, a győzelmi reményt leginkább egy ellenzéki összefeszülés romosíthatja.

 4 százalékkal verné meg a Fideszt egy teljes ellenzéki összefogás, ha most vasárnap lennének a választások – ez derül ki abból a felmérésből, amit a Publicus Intézet készített a Népszava megrendelésére. Ráadásul a kutatás a novemberi választó hevületet rögzíti, úgyhogy ez a különbség vaskosabb is lehet – hiszen nem jeleníti meg a Szájer-botrány hatását. (Utóbbi legnagyobb eséllyel a mérsékelt Fidesz-szavazókat készteti passzivitásra, illetve a bizonytalanokat tol az ellenzéki erők felé.) Az viszont már jól látszik a népszerűségi grafikon lekonyulásából, hogy a járványhelyzet kezelésén – az ellenzéki retorika szerint félrekezelésén – mintegy 200 ezer támogatót vesztett a kormánypárt.

A népszerűségi mutató jelenlegi állásának azonban van egy fontos üzenete: teljes összefogás nélkül elillan a győzelem reménye. Egyrészt a közelmúltban megjelent egy új típusú szavazó, aki elveti a pártlogikát, és kizárólag egy együtt mozduló oppozícióra hajlandó voksolni – most 240 ezer ember tartozik ebbe a lassacskán bővülő kategóriába. Másrészt a számok azt mutatják, hogy egyre erősödik az ellenzéki pártok egymásra utaltsága.

A Demokratikus Koalíció továbbra is őrzi elsőségét (a teljes népességben eredménye 9 százalék, a biztosan szavazó pártválasztók esetében ez az arány 13 százalék). Gyurcsány Ferenc pártját 1 százalékpontos különbséggel (az első kategóriában 8 százalékkal, a másodikban 12-vel) követi az MSZP-Párbeszéd kettőse. A duótól szintén 1 százalékkal marad el a Momentum két eredménye. A pártsort a Jobbik zárja, amelyet a teljes lakosság 5 százaléka kedvel, míg a biztosan szavazó, preferenciával rendelkezők nyolc százaléka szereti. (Ezzel a négy párttal együtt mozog a teljes népességben 1 százalékot produkáló LMP.)

És ezt, az összesen 30 százalékos eredményt egészítik ki az említett „összefogás szavazók” 3 százaléka. Így az összellenzéki tábor 33 százalékos – ami nagyjából 2,64 millió embert jelent, míg a hatalom 2,32 millió szimpatizánst számlál.

Azaz ha a Fidesz javítani szeretné a pozícióit, akkor a mintegy 1,7 millió, politikailag aktív, de stabil pártprefernciával nem rendelkező bizonytalanra fókuszál. Hogy ez a törekvés mennyire lehet sikeres, az kérdéses. Hiszen ebbe a körbe zsilipeltek át a Fideszből kiábrándult diplomások (ebben a rétegben csökkent a leglátványosabban a kormánypárt támogatottsága) – ami azt jelzi, hogy a hagyományos bűnbak-propaganda itt már nem működik. Illetve a bizonytalanok táborát gyarapíthatják a járványhelyzet miatt rosszabb körülmények között élő, korábban kormánypárti szavazók is.