Előfizetés

Maga mögé utasíthatja az ellenzék a Fideszt – de csak akkor, ha nincsenek „külön utas játszmák”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 11:07

Fotó: Népszava
A kormánypárt erodálodni kezdett, és amit elveszt, nehezen tudná visszapótolni a bizonytalanokból, a győzelmi reményt leginkább egy ellenzéki összefeszülés romosíthatja.
 4 százalékkal verné meg a Fideszt egy teljes ellenzéki összefogás, ha most vasárnap lennének a választások – ez derül ki abból a felmérésből, amit a Publicus Intézet készített a Népszava megrendelésére. Ráadásul a kutatás a novemberi választó hevületet rögzíti, úgyhogy ez a különbség vaskosabb is lehet – hiszen nem jeleníti meg a Szájer-botrány hatását. (Utóbbi legnagyobb eséllyel a mérsékelt Fidesz-szavazókat készteti passzivitásra, illetve a bizonytalanokat tol az ellenzéki erők felé.) Az viszont már jól látszik a népszerűségi grafikon lekonyulásából, hogy a járványhelyzet kezelésén – az ellenzéki retorika szerint félrekezelésén – mintegy 200 ezer támogatót vesztett a kormánypárt.
A népszerűségi mutató jelenlegi állásának azonban van egy fontos üzenete: teljes összefogás nélkül elillan a győzelem reménye. Egyrészt a közelmúltban megjelent egy új típusú szavazó, aki elveti a pártlogikát, és kizárólag egy együtt mozduló oppozícióra hajlandó voksolni – most 240 ezer ember tartozik ebbe a lassacskán bővülő kategóriába. Másrészt a számok azt mutatják, hogy egyre erősödik az ellenzéki pártok egymásra utaltsága.
A Demokratikus Koalíció továbbra is őrzi elsőségét (a teljes népességben eredménye 9 százalék, a biztosan szavazó pártválasztók esetében ez az arány 13 százalék). Gyurcsány Ferenc pártját 1 százalékpontos különbséggel (az első kategóriában 8 százalékkal, a másodikban 12-vel) követi az MSZP-Párbeszéd kettőse. A duótól szintén 1 százalékkal marad el a Momentum két eredménye. A pártsort a Jobbik zárja, amelyet a teljes lakosság 5 százaléka kedvel, míg a biztosan szavazó, preferenciával rendelkezők nyolc százaléka szereti. (Ezzel a négy párttal együtt mozog a teljes népességben 1 százalékot produkáló LMP.) És ezt, az összesen 30 százalékos eredményt egészítik ki az említett „összefogás szavazók” 3 százaléka. Így az összellenzéki tábor 33 százalékos – ami nagyjából 2,64 millió embert jelent, míg a hatalom 2,32 millió szimpatizánst számlál. Azaz ha a Fidesz javítani szeretné a pozícióit, akkor a mintegy 1,7 millió, politikailag aktív, de stabil pártprefernciával nem rendelkező bizonytalanra fókuszál. Hogy ez a törekvés mennyire lehet sikeres, az kérdéses. Hiszen ebbe a körbe zsilipeltek át a Fideszből kiábrándult diplomások (ebben a rétegben csökkent a leglátványosabban a kormánypárt támogatottsága) – ami azt jelzi, hogy a hagyományos bűnbak-propaganda itt már nem működik. Illetve a bizonytalanok táborát gyarapíthatják a járványhelyzet miatt rosszabb körülmények között élő, korábban kormánypárti szavazók is.

Szlávik: Csak azok látogassák az ismerőseiket, akik már átestek a fertőzésen

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.15. 10:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Nekik azt javasolta: egyelőre várjanak az oltással, amíg nem lesznek tapasztalatok arról, hogyan hat a vakcina azokra, akik már voltak koronavírusosak.
Nem lehet a karácsonyi összejövetelek biztonságosságát koronavírusteszttel biztosítani, ezért inkább el kell kerülni a találkozásokat – hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János azt mondta, hogy
a tesztek 5-6 napig mutatnak pozitív eredményt, a tünetek megjelenése előtt több nappal még nem, ezért egy negatív teszt nem zárja ki azt, hogy valaki másnap már pozitív tesztet produkáljon.

Mivel a vírus elleni vakcina elérhető közelségbe került, ahhoz, hogy az emberek megvédjék családtagjaikat, türelmet kell tanúsítaniuk – hangsúlyozta, hozzátéve: a második oltás után két héttel védettek lesznek a beoltottak, és akkor nyugodtan lehet őket látogatni. Kiemelte, hogy
azok, akik átestek a fertőzésen, körülbelül fél évig védettséget élveznek, ezért ők biztonsággal meglátogathatják ismerőseiket.

Szlávik János nekik azt javasolta:
egyelőre várjanak az oltással, amíg nem lesznek tapasztalatok arról, hogyan hat az oltás azokra, akik már voltak koronavírusosak.

Nyomoznak a fideszes képviselő uniós pénzből épült turisztikai birodalma ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 09:46

Fotó: Google Street View
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Kovács Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselő birtokán elköltött európai uniós pénzek miatt.
Az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága október 14-én rendelte el a nyomozást, ami jelenleg felderítési szakaszban van, vagyis gyanúsítottat még nem hallgattak ki az ügyben – tudta meg a 24.hu. Amint arról korábban a Népszava is beszámolt, a kormánypárti politikus családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Habár az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás”.  A brüsszeli forrásokból felhúzott épületekről ráadásul nem mondott igazat Kovács, amikor az ügyet felderítő 24.hu-nak azt hangoztatta, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak telket adta, hogy fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen. Azt állította, hogy a felépítmények az uniós pénzek nyerteseinek tulajdonában vannak, ám a szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve – vagyis hivatalosan ők ketten lettek az uniós beruházások kedvezményezettjei. Ezt később módosította a politikus, de ekkorra a NAV már elrendelte a nyomozást.