költségvetés;átcsoportosítás;Gazdaságvédelmi Alap;

2020-12-17 09:51:25

300 milliárdnál is nagyobb összeg sorsáról döntött a kormány éjszaka

Természetesen ott a sport a legnagyobb nyertesek között, de jutott vasúti költségtérítésre, vasútfejlesztésre, a Budai Vár építkezéseire, az Eximbank tőkeemelésére is.

Alapos pénzmozgások vannak azon rendeletek mögött, amelyek éjszaka jelentek meg a Magyar Közlönyben. A tételekben az mfor.hu segített eligazodni. Az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból 261 milliárd kerül át más célokra. A portál megjegyzi, mivel itt már nincsen egy forint sem, így az a hiányt fogja növelni. 

101 milliárd forint kerül az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 22,1 milliárd forint vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére megy, 20,4 milliárd forint a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség beruházásaira fordítanak, 20 milliárd forint a vasútfejlesztéseknek jut. 

Jól járt a Miniszterelnökség is: ide most 82,8 milliárd forint érkezett. A legnagyobb falat a 73,6 milliárd forintos a Nemzeti Hauszmann Terv. Utóbbi programban újítják fel a Budai Várnegyedet, valamint építik újjá a II. világháborúban lerombolt házakat. Több mint 5 milliárd forint megy kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 2,25 milliárd egyházi célú hozzájárulásokra, 1,5 milliárd Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére. A Nemzeti Várprogram 473 millió forintos pluszforráshoz jut.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem maradt ki: 40 milliárddal megemelik az Eximbank tőkéjét. 

Sportra is jutott bőséggel

Persze nem az egyetlen átcsoportosítás. 

Sport népszerűsítésére újabb 265 millió forint jut, közel 200 millióból pedig különféle sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokat támogatnak. Emellett a külügy 3,8 milliárdot kap külképviseletek igazgatására is. 

Mindezt úgy, hogy az mfor.hu szerint 21,8 milliárd forint kerül ki a lakástámogatásokból, 18 milliárd a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokból, de a külügy dologi kiadásaira, a közgyűjtemények dologi kiadásaira szánt összeg vagy éppen hangszercserére és az ingyenes tankönyvellátásra is kevesebb jut.