Előfizetés

Nem enyhült az EU oroszokkal szembeni álláspontja

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.17. 19:18

Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Az Európai Unió meghosszabbította az ukrajnai helyzetet destabilizáló intézkedésekre válaszul Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, illetve kiszélesítette a Fehéroroszországgal szemben októberben bevezetett megszorító intézkedéseket – közölte az Európai Unió Tanácsa.
Az EU Oroszországgal szemben 2014 júliusában vezetett be szankciókat, melyek időtartamát a normandiai négyek - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték. Mivel erre nem került sor, és tekintve, hogy a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az unió július 31-ig meghosszabbította az intézkedéseket. A meghosszabbított gazdasági szankciók egyebek mellett fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére terjed ki, továbbá korlátozza Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz. A Tanács csütörtökön kiszélesítette a Fehéroroszországgal szemben októberben elején bevezetett megszorító intézkedéseket, és a fehérorosz ellenzéki tüntetések elfojtásáért felelős újabb 36 embert vett fel szankciós listájára. Az azonnali hatállyal érvénybe lépő, vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal járó korlátozóintézkedések több magas rangú tisztviselőt érintenek, illetve Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökhöz közel álló üzletemberekre és gazdasági szereplőkre is kiterjed. A szankciós listán jelenleg 88 ember és 7 szervezet szerepel, közöttük Lukasenka elnök és fia, Viktor Lukasenka nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint a minszki vezetés kulcsfontosságú szereplői. Az unió készen áll arra, hogy számos további eszközökkel támogassa a békés demokratikus átmenetet Fehéroroszországban, és további szankciók bevezetésétől sem riad vissza, ha a helyzet nem javul az országban - áll a tanácsi közleményben.

Országos karantént vezetnek be a lengyelek

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.17. 18:00

Fotó: Dominika Zarzycka / AFP
A december végétől január közepéig tartó korlátozással a koronavírus-járvány harmadik hullámát akarják megakadályozni.
Közlése szerint szilveszterkor is kijárási korlátozásokat vezetnek be, írja az MTI. A járványban megfertőződöttek számának növekedése az utóbbi hetekben 10 ezer körülire lassult le, az erről a szintről esetleg elinduló harmadik hullámmal azonban nem biztos, hogy az egészségügyi rendszer meg tudna birkózni - értékelte Niedzielski. Erre hivatkozva közölte: a jelenlegi járványügyi intézkedések mellett december 28-tól január 17-ig teljesen bezárnak az eddig a szolgálati utak céljából vendégeket fogadó szállodák, továbbá az élelmiszer- és illatszerboltok kivételével újból bezárnak a bevásárlóközpontok üzletei. Az említett időszakban nem működhetnek a sípályák sem. A külföldről "szervezett közlekedéssel" érkezők számára tíznapos karantén lesz kötelező - mondta el Niedzielski.

Putyin a kora miatt nem kapja meg a koronavírus elleni védőoltást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 17:26

Fotó: Kirill Braga / AFP
Az orosz elnök ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy adassa be magának az orosz vakcinát.
Vlagyimir Putyin még nem oltatta be magát a koronavírus elleni orosz vakcinával, mert a szakemberek nem ajánlják az ő korosztályának – hangzott el egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A Szputnyik V-t 18 és 60 év közöttieken tesztelték először, az orosz elnök viszont 68 éves. A TASZSZ orosz hírügynökség októberben arról számolt be, hogy elkezdték a 60 év feletti önkéntesek oltását is – írja a 24.hu a CNBC nyomán.
A hozzám hasonlókhoz még valóban nem jutottak el a vakcinák, de feltétlenül beoltatom magamat, amint ez lehetővé válik

– közölte Vlagyimir Putyin. Hozzátette, ettől függetlenül az orosz védőoltás hatékony és biztonságos, ezért mindenkit arra biztat, hogy kérje azt. Az elnök emellett elismerte, hogy Oroszországnak nincs elegendő üzeme és felszerelése az oltóanyag gyártásához, de az MTI szerint azt ígérte, hogy a kapacitás a jövőben növekedni fog.