Országgyűlés;önvédelem;tanfolyam;

Gyorstalpalón edződött a parlamenti őrség

A fegyveres testület 12 tagja vett részt a két hetes tanfolyamon.

Kéthetes tanfolyamon oktatták a puszta kezes önvédelem fogásaira az Országgyűlés őreit – tudta meg a Népszava. A Parlament üvegzseb oldalára feltöltött dokumentum szerint az Országgyűlési Hivatala „rendvédelmi közelharc instruktor tanfolyamra” kötött szerződést a Milipol Zrt.-vel. A november 19. és december 3. között zajló képzésért 15,2 millió forintot kért el a hadi és rendvédelmi beszerzésekkel foglalkozó, az állami megrendeléseken rendszerint jól szereplő cég.

A leírásból csak feltételezni lehetett, hogy a házőrség tagjait képezték ki, a parlamenti hivatal azonban kérdésünkre megerősítette: a fegyveres testület 12 tagja vett részt a két hetes tanfolyamon. Vagyis, egy őr kiképzése átlagosan 1,26 millió forintjába került az adófizetőknek. Ez drágának tűnhet, de – mint a hivatal válaszából kiderült – az összeg tartalmazta a képzéshez használt 12 darab speciális védőfelszerelés árát; ráadásul a házőrség tagjai elvileg oktatói szintű tudást sajátítottak el a képzés alatt, és későbbiekben ők fogják felkészíteni társaikat.

Felmerülhet a kérdés, hogy a tanfolyamra egyáltalán miért van szükség, hiszen – amellett, hogy jelentős fegyverarzenállal rendelkeznek – az Országgyűlési Őrség tagjai valamilyen szinten mind jártasak a test test elleni harcban. Ez azonban a jelek szerint nem elég. A hagyományos rendvédelmi közelharc képzés ugyanis főleg az aktívan vagy passzívan ellenszegülő ellenfél megfékezéséről szól, a hirtelen támadásokra kevésbé készít fel. A kéthetes tanfolyam során viszont éppen a váratlanul érkező pusztakezes vagy fegyveres támadás kivédését tanították az úgynevezett Spear Systemben. „A veszélyessége ezeknek a támadásoknak, hogy mivel ritkán tapasztalja meg az ember, ezért kezelésében nem igazán van gyakorlata. A rendszer alkalmas arra, hogy ezekre a támadásokra felkészítsen, mert ösztönös reakciókra, mozdulatokra épít, és a legegyszerűbb technikákat alkalmazza” – indokolta a képzés szükségességét lapunknak a parlamenti hivatal. A kérdésre, hogy miért éppen a Milipollal szerződtek, annyit közöltek, hogy Magyarországon ez a cég rendelkezik „kizárólagos képviseleti joggal” – és sok választási lehetőségük sem volt, mert Magyarországon egyetlen küzdősport-iskola sem tanítja a SPEAR-önvédelmi rendszert. (A válaszból ugyanakkor nem derül ki, hogy a Milipol az önvédelmi technika vagy a speciális védőfelszerelés terén élvez monopolhelyzetet, és hogy a felszerelést bérelte vagy megvette a házőrség. Pontosító felvetésünkre az Országgyűlési Hivatal nem reagált, a Milipol pedig nem válaszolt a megkeresésekre.)

Szakmai körökből úgy tudjuk, hogy a Milipol forgalmaz és adott esetben bérbe is ad bizonyos speciális védőfelszereléseket. A SPEAR System önvédelmi rendszert kifejlesztő, Tony Blauer nevével fémjelzett kanadai iskola pedig maga is kínál óráihoz egy egész testet borító páncélzatot. Így nem kizárt, hogy ezeket használták a házőrök is. A lapunknak névtelenül nyilatkozó szakember egyébként nem tartja túlárazottnak a szerződést: szerinte egy tréner akár 8-15 ezer forintos óradíjjal dolgozhat, ha pedig külföldről hívják meg az oktatót a budapesti képzésre, akkor a megbízónak állnia kell a tanár utazási és szállásköltségeit.

A Milipol Zrt. rendszeres beszállítónak számít a Kövér László házelnök által alapított, több mint 400 fős házőrségnél: a közbeszerzési értesítő szerint 2017 óta több mint 600 millió forintos értékben látták el a szervezetet egyenruhákkal, kiegészítőkkel, testkamerákkal. A tanfolyamról kötött szerződésük ehhez képest kis tételnek számít – 15 milliós értéke miatt pedig nem is kellett rá közbeszerzési eljárást kiírni.

A félelem lándzsájaA SPEAR (lándzsa) egy angol mozaikszó, ami magában is leírja a technikát (Spontaneous Protection Enabling Accelerated Response – spontán védelem, ami lehetővé teszi a gyorsított választ). Az önvédelmi rendszert a küzdősportokkal is foglalkozó Tony Blauer fejlesztette ki a nyolcvanas években. Lényege a felismerés, hogy pánikhelyzetben a tudatosan begyakorolt harcművészeti fogások többsége haszontalan vagy kivitelezhetetlen – éppen ezért olyan mozdulatokra kell építeni a védekezést, amit egy a megtámadott személy önkéntelenül is tenne félelmében vagy izgatottságában. A módszert mára világszerte számos rendőri, katonai különítmény alkalmazza, a gyakorlásához kifejlesztett High Gear páncélzatot pedig – amely a testre illeszkedve véd az ütésektől, szúrásoktól – típustól függően 2000-3000 dollárért lehet megvásárolni Blauer cégétől.