szerzői jog;Orwell;

2020-12-22 09:30:00

Közkincs a Pygmalion, és Orwell regényei

George Orwell 1984 és Állatfarm című művei, Edgar Rice Burrouhgs Tarzan-regényei, George Bernard Shaw drámái, köztük az 1914-ben bemutatott Pygmalion, valamint Bánffy Miklós Erdélyi történet trilógiája is közkincsbe kerül január 1-től.

George Orwell 1984 és Állatfarm című művei, Edgar Rice Burrouhgs Tarzan-regényei, George Bernard Shaw drámái, köztük az 1914-ben bemutatott Pygmalion, valamint Bánffy Miklós Erdélyi történet trilógiája is közkincsbe kerül január 1-től – adta hírül az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. A szerzői jogi védettség ez év utolsó napján minden olyan alkotás esetében megszűnik, melynek utolsó élő szerzője 1950-ben hunyt el. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek joga lesz a korábban védett szellemi termékek (zenék, filmek, könyvek) felhasználására, újrapublikálására.

A szerzői jog az Európai Unió szinte összes államában, így hazánkban is, megszületésüktől fogva védi a műveket a szerző halálától számított hetven évig. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat. Az ezekből készült feldolgozások, átdolgozások, illetve műfordítások azonban továbbra is mindaddig jogi oltalom alatt állnak, amíg az ezeket készítő szerzők halálától nem telik el a hetven év. Így például az 1984 című regény Szíjgyártó László által készített magyar fordítása még jó ideig védett marad, hiszen a fordító 1983-ig élt – emlékeztetett az Artisjus.

Szintén közkincsbe kerülnek januártól Kurt Weill, Francesco Cilea, De Fries Károly, Ivan Goll, Johannes Vilhelm Jensen, Karl Hajos (Hajós Károly), Heinrich Mann, Nyikolaj Jakovlevics Mjaszkovszkij és Schöpflin Aladár művei.