Előfizetés

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant Kabulban, több orvos meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.22. 14:55

Fotó: ZAKERIA HASHIMI / AFP
Az egészségügyi dolgozók az afgán fővárostól keletre fekvő Puli-Sarki börtönbe tartottak, hogy segédkezzenek a koronavírus-járvány megfékezésében.
Egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában meghalt kedden öt ember, köztük három orvos Kabulban. A helyi hatóságok jelentése szerint
az orvosok két másik egészségügyi dolgozóval együtt az afgán fővárostól keletre fekvő Puli-Sarki börtön felé autóztak, amikor a robbanás történt.

A Puli-Sarki börtönben több száz embert, köztük számos tálib lázadót tartanak fogva. A három orvos azért utazott volna az intézménybe, hogy segédkezzen a koronavírus-járvány megfékezésében – közölte az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője. Egyelőre nem tudni, ki áll a támadás hátterében, és az sem világos, hogy kifejezetten az orvosok voltak-e a merénylet célpontjai, mert a járművön nem volt feltüntetve, hogy egészségügyi dolgozók utaznak benne. Afganisztánban fokozódott az erőszak annak ellenére, hogy a tálibok és az afgán kormány Katarban tárgyalásokat folytat, hogy megpróbálja kidolgozni a több évtizedes háborúskodást lezáró békeszerződést.

Dániában már megjelent, napokon belül sok országban azonosíthatják az új koronavírus-mutációt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.22. 11:54

Fotó: CLAUS BJOERN LARSEN / AFP
Az új vírustörzsről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok.
Mostanáig több mint 40 ország tiltotta meg a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek leszállását a határain belül a koronavírus minden eddiginél gyorsabban terjedő mutációja miatt, írja a BBC nyomán a 24.hu. Az új vírustörzsről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok, arra viszont nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne. Új fejlemény, hogy Dániában már azonosították a Nagy-Britanniában felfedezett mutációt, emiatt Svédország le is zárta a szomszédos állammal közös határait, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. Mikael Damberg svéd belügyminiszter azzal indokolta az intézkedést: egyértelműen fennáll a veszélye, hogy a dánok átjárnak Svédországba karácsonyi ajándékokért. Szakértők szerint az új mutáns egyébként már más országokban is jelen lehet, éppen ezért dicséret illeti a brit kutatókat a felfedezésért. Marc Van Ranst, a belga Rega Institute for Medical Research virológusa arról beszélt, úgy gondolom, hogy az elkövetkezők napokban sok más országban is azonosítják majd a mutánst. Az Európai Unió mindeközben közös megoldáson dolgozik a britekre vonatkozóan, de kedd délután előtt nem várható döntés. Az egyik javaslat szerint csak negatív koronavírus-teszttel lehetne kiutazni Nagy-Britanniából. Hétfőn leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében is, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat az új koronavírus-változat miatt. 

Megállapodás született az orosz és a brit kombinált oltás teszteléséről

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.22. 10:23

Fotó: Nathan Laine / AFP/Hans Lucas
Az orosz Szputnyik V védőoltás fejlesztői hétfőn bejelentették, hogy megállapodást írtak alá a brit AstraZenaca gyógyszergyártóval arról, hogy közösen tesztelik a koronavírus ellen általuk kifejlesztett védőoltások kombinált változatát.
A Szputnyik V fejlesztői novemberben ajánlottak együttműködést az AstraZenecának azzal az elképzeléssel, hogy az együttműködéssel javíthatnak a brit vakcina hatékonyságán. Nem sokkal később, december 11-én bejelentették, hogy tesztelni fogják a védőoltások kombinált változatát. Az együttműködésről szóló emlékeztetőt brit részről hétfőn írták alá a moszkvai székhelyű Gamaleja kutatóintézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral. Az AstraZeneca brit gyártó az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki védőoltását. A Gamaleja kutatóintézet pedig a Szputnyik V-t állította elő, míg az RFPI finanszírozta a terv megvalósítását. Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója azt mondta, hogy már a közeljövőben megkezdődnek a kísérletek. Oroszországot széles körben bírálták azért, mert augusztusban hatóságilag jóváhagyta a Szputnyik V-t, miután az oltást csak néhány tucat emberen tesztelték. Decemberben az orosz hatóságok tömeges oltásokat kezdtek a Szputnyik V vakcinával annak ellenére, hogy még mindig folyamatban voltak a több tízezer ember körében végzett, a biztonságosság és hatékonyság szavatoláshoz szükséges vizsgálatok.
Az orosz vakcina fejlesztői azt mondták, hogy vakcinájuk 91 százalékosan hatékony, amit arra alapoztak, hogy a 23 ezer résztvevő körében végzett vizsgálat során 78 fertőzést tapasztaltak csupán. Ez jóval kevesebb, mint amennyi a nyugati gyógyszergyártóknál mutatkozott az utolsó teszt során, mielőtt elemezték volna a vakcina hatékonyságát. A tanulmány fontos demográfiai és egyéb részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina legújabb vizsgálati eredményei azt sugallják, hogy az oltóanyag biztonságos, és mintegy 70 százalékban hatékony. Egészségügyi tisztségviselők szerte a világon bíznak abban, hogy használhatják majd a brit védőoltást, mert annak viszonylag alacsony az ára, elérhető és használata egyszerű. Mindazonáltal továbbra is számos kérdés van azzal összefüggésben, hogy mennyiben hatékony az 55 éven felüliek védelmében. Ez ugyanis kulcsfontosságú, mivel az idősek vannak legnagyobb mértékben kitéve a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeinek.